Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Οι Θεσσαλοί αξιοποιούν τον Όλυμπο με την δημιουργία ψηφιακού Πλανητάριου στην Ελασσόνα και εμείς ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ κοιμόμαστε.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΛΑΓΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟ
Εκτεθειμένοι στα μάτια των Πιεριέων | Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, Επιμελητήριο Πιερίας, Δήμος Δίου – Ολύμπου, Δήμος Κατερίνης, Π.Ε. Πιερίας και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.Οι Θεσσαλοί αξιοποιούν τον Όλυμπο και εμείς κοιμόμαστε.
Μεγάλες προσπάθειες γίνονται από την Περιφέρεια της Θεσσαλίας και τους φορείς των δήμων της, για την αξιοποίηση και ανάπτυξη της περιοχής τα τελευταία χρόνια με άσο στο μανίκι τους, τον Όλυμπο. Πλανητάριο στον Όλυμπο, το Θεσσαλικό βέβαια!!!
Τον Ιούνιο ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η δημιουργία ψηφιακού Πλανητάριου στην Ελασσόνα που θα επιτρέπει την ξενάγηση στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας , τον Όλυμπο, χάρη σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ψηφιακή σύγκλιση. Το έργο μάλιστα έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται να περάσει σε φάση υλοποίησης, ενώ ο χώρος που θα φιλοξενηθεί έχει ήδη διασφαλιστεί .
Στόχος του έργου η ενημέρωση των επισκεπτών για την ιστορία του βουνού και τη μυθολογία των δώδεκα θεών αλλά και η ξενάγησή τους από εικονικές πλατφόρμες περιήγησης που θα παρέχουν τη δυνατότητα προσέγγισης για όλους ακόμα και στα πλέον δυσπρόσιτα μέρη.
Απώτερος στόχος του έργου; Η αξιοποίηση των φυσικών και πολιτισμικών θησαυρών, η προβολή τους και η προσέλκυση τουρισμού με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Περιπατητικός τουρισμός. Γιατί στο Θεσσαλικό Όλυμπο μόνο;
Το παρόν έδωσε φέτος η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Διεθνή Έκθεση Περιπατητικού Τουρισμού Tour Natur 2013 στο Dusseldorf της Γερμανίας που αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την κεντρική Ευρώπη που επιλέγουν τον τουρισμό στο φυσικό περιβάλλον.
Με στόχο την ανάδειξη των φυσικών τοπίων της περιοχής και του Ολύμπου συγκεκριμένα, η ένωση Ξενοδόχων Ν. Λαρίσης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και του Επιμελητηρίου Λαρίσης παρευρέθηκε με περίπτερο στην έκθεση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 275 εκθέτες.
Κάθε χρόνο πάνω από 70.000 επισκέπτες δίνουν το παρόν, εκ των οποίων πολλοί είναι τουριστικοί πράκτορες που αναζητούν νέους προορισμούς και πακέτα προσφορών για τους πελάτες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι Γερμανοί ξοδεύουν πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για περιπατητικό τουρισμό.
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένες, προγραμματισμένες συναντήσεις με 11 μεγάλους τουριστικούς πράκτορες – διοργανωτές ταξιδιών περιπατητικού τουρισμού, εκ των οποίων οι περισσότεροι θα τοποθετήσουν την περιοχή του Θεσσαλικού Ολύμπου ως προορισμό στα προγράμματά τους.
Επίσης, η λαρισαϊκή αποστολή επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Περιπατητικού Τουρισμού προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τις ισχύουσες προδιαγραφές των διαδρομών ώστε να χαρακτηρίζονται περιπατητικές, καθώς και για τις προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρχει η Ευρωπαϊκή πιστοποίηση τους, αλλά και την Ομοσπονδία Συλλόγων Περιπατητικού Τουρισμού, που περιλαμβάνει στη δύναμη της 54 συλλόγους περιπατητικού τουρισμού σε όλη τη Γερμανία με συνολικά πάνω από 100.000 ενεργά μέλη. Οι φορείς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διαδρομές της Θεσσαλίας και ειδικότερα για την περιοχή του Ολύμπου και των Μετεώρων.
Το περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας επισκέφτηκε ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων και από τις επαφές προέκυψε ότι οι περισσότεροι είχαν επισκεφτεί κάποιο μέρος της Ελλάδας και είχαν πολύ θετικές απόψεις για την ελληνική φιλοξενία, δεν γνώριζαν όμως ότι μπορούν να «περπατήσουν» στον Όλυμπο.
Γιατί οι Θεσσαλοί μπορούν και εμείς όχι;
Περιπατητικός Τουρισμός και τα έργα ανάπτυξης μέσω ΕΣΠΑ – και όχι μόνο – δεν γίνονται:
- κόβοντας κορδέλες σε εγκαίνια εκθέσεων.

- πηγαίνοντας σε βαφτίσια, μνημόσυνα, γάμους και κηδείες.

- φωτογραφούμενοι σε κοσμικές εκδηλώσεις.
- μπαινοβγαίνοντας στα δικαστήρια ως μάρτυρας, κατήγορος ή κατηγορούμενος.
- ανακοινώνοντας υποψηφιότητες ή όχι, για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο Περιπατητικός Τουρισμός και τα έργα ανάπτυξης μέσω ΕΣΠΑ – και όχι μόνο – γίνονται με προγραμματισμό, έρευνα, δουλειά, ενημέρωση, συνεργασία των φορέων μεταξύ τους αλλά και με τους πολίτες.
Σε μία περιοχή σαν τη δική μας, σαφώς περισσότερο ευνοημένη από φυσικό κάλλος και προσβασιμότητα σε σχέση με αυτή της Θεσσαλίας, με μία ασύλληπτη αλληλουχία θάλασσας και βουνού, οι πρωτοβουλίες αυτές θα έπρεπε να είναι αυτονόητες και η υλοποίηση τους θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη.
Σκηνές από το μέλλον

Τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο επισκέπτονται τον Θερμαϊκό με άφιξη το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κατευθυνόμενα προς τον Παγασητικό κόλπο και το λιμάνι του Βόλου βλέπουν από μακριά το μεγαλείο του Ολύμπου και φθάνοντας στη Θεσσαλία μεταφέρονται στο Πλανητάριο για να περιηγηθούν εικονικά στον Όλυμπο.

ΠΟΣΟ ΛΟΙΠΟΝ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ?
ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ?

ΛΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: