Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Τρομοκρατημένους κατοίκους και ζημιές σε 300 σπίτια άφησε πίσω του ο σεισμός

Προσπαθούν να κάνουν τον απολογισμό από το χτύπημα του Εγκέλαδου, αλλά δεν μπορούν να ησυχάσουν οι κάτοικοι της Φθιώτιδας. Η γη «έτρεμε» κάτω από τα πόδια τους για αρκετές ώρες έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αμφίκλεια που τους
τρόμαξε όλους το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών της περιοχής φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αρκετά από τα οποία έχουν υποστεί φθορές.
Αρκετές ζημιές έχουν αναφερθεί ήδη σε σπίτια στην Αμφίκλεια, αλλά και στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων. Σε περισσότερα από 300 έχουν δηλωθεί φθορές, σε κάποιες κατοικίες ελαφριές και σε άλλες ιδιαίτερα σημαντικές. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί κάτοικοι δεν βρίσκονται στην περιοχή, κάτι που σημαίνει πως ίσως φανεί με καθυστέρηση η συνολική εικόνα της κατάστασης. Πάντως, σύμφωνα με την πρώτη αυτοψία που έκαναν οι μηχανικοί του δήμου, δεν υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση των οικοδομών και έκριναν πως δεν χρειάζεται να εκκενωθεί κάποια κατοικία.
Σύμφωνα με τον απολογισμό, δύο ακατοίκητα σπίτια έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία, ενώ ένα ακόμη έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην Κάτω Τιθορέα. Μάλιστα, στο τελευταίο βρίσκονταν μέσα μία οικογένεια αλλοδαπών την ώρα του σεισμού, με το παιδάκι τους. Οπως ανέφεραν οι γείτονες, βγήκαν μόνοι τους από τα ερείπια, μάζεψαν τα πράγματά τους και εξαφανίστηκαν, ενώ τα σωστικά συνεργεία που τους αναζητούσαν δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν.
Παρότι οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την εξέλιξη του φαινομένου, οι κάτοικοι είναι ακόμη τρομαγμένοι, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και ο ισχυρός- από τους περισσότερους από 60 που σημειώθηκαν- μετασεισμός των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα. Παρά τις διαβεβαιώσεις, αρκετοί παραμένουν στις πλατείες, όπου κάποιοι αποφάσισαν να περάσουν τη νύχτα, φοβούμενοι νέες δονήσεις.
Από νωρίς, μηχανήματα των δήμων βρέθηκαν στην περιοχή ώστε να απομακρύνουν σημάδια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος σε διάφορους δρόμους όπου σημειώθηκε πτώση βράχων. Πάντως οι εξειδικευμένοι επιστήμονες καθησύχασαν τον κόσμο σχετικά με τα μεγάλα βράχια που υπάρχουν ακριβώς πάνω από το χωριό Τιθορέα, τμήμα των οποίων στο παρελθόν είχαν αποκοπεί και είχαν «προσγειωθεί» μέσα σε δύο σπίτια τα οποία και είχαν καταστρέψει. Οπως εξήγησαν στους κατοίκους, αν όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Χουλιάρας: Ο σεισμός δεν προήλθε από το ρήγμα της Αταλάντης
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο iefimerida.gr τόνισε πως ο σεισμός δεν προήλθε από το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά από μία περιοχή περίπου 30 χλμ μακριά από το ρήγμα. Πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη περιοχή είχε δώσει και το 2008 σεισμό 5,2 Ρίχτερ. «Η περιοχή μας έχει συνηθίσει σε τέτοια δραστηριότητα. Εχουν σημειωθεί και μικρότερες δονήσεις κάτι που είναι θετικό. Είμαστε επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε το φαινόμενο».
Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12.06 το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Αμφίκλειας Φθιώτιδας, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και το οποίο εντοπίζεται σε απόσταση 121 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χιλιομέτρων ανατολικά της Αμφίκλειας και προκάλεσε μεγάλη αναστάστωση σε Αθήνα, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε, επίσης ότι είχε προηγηθεί μικρότερη δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών στις 12:03.
Φωτογραφία: Eurokinissi


Πηγή: Τρομοκρατημένους κατοίκους και ζημιές σε 300 σπίτια άφησε πίσω του ο σεισμός | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/117678#ixzz2bLys3GG5