-Για τους κατοίκους της ο εφιάλτης είχε "χτυπήσει" εδώ και χρόνια την πόρτα τους-Πως έφτασε στην πτώχευση η πάλαι ποτέ "βασίλισσα της αυτοκινητοβιομηχανίας"-Σοκάρει το χθες και το σήμερα ενός σχολείου
Το Ντιτρόιτ είναι πλέον η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που κήρυξε ποτέ πτώχευση. Για πολλά χρόνια η πόλη αυτή «πάλευε» να τα βγάλει πέρα με τα χρέη της και προσπαθούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της με δανεικά χρήματα, αγωνιζόμενη να παράσχει έστω τις πιο βασικές υπηρεσίες στους κατοίκους της.Στη δεκαετία του 1950 ο πληθυσμός του Ντιτρόιτ αυξήθηκε θεαματικά και έφτασε τα 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους έφτασαν εκεί υπό το δέλεαρ των καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας στην αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Αργότερα μέσα στην ίδια δεκαετία, ο πληθυσμός μέσα στο κέντρο της πόλης άρχισε να μειώνεται, διότι οι επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους στα περίχωρα, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να τις ακολουθήσουν, καθώς δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας με καλύτερες τότε προοπτικές.
Η μεγάλη πτώση και ίσως η χαριστική βολή για την ευημερία του Ντιτρόιτ σημειώθηκε στα χρόνια ανάμεσα στο 2000 και το 2010, καθώς η πτωχευμένη σήμερα πόλη μέσα στο διάστημα αυτό έχασε το ένα τέταρτο των κατοίκων της, ήτοι 250.000! Σήμερα μάλιστα, ο πληθυσμός «παλεύει» να παραμείνει πάνω από 700.000 κατοίκους.
Για πολλά χρόνια, δεκάδες χιλιάδες κτίρια κατοικιών, παρέμειναν ακατοίκητα και άδεια, με αποτέλεσμα αυτή η πόλη που κάποτε έζησε την απόλυτη ανάπτυξη, σήμερα να θυμίζει μια πόλη - «φάντασμα» και όχι το πάλαι πότε κέντρο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η χρεοκοπία, λοιπόν, δεν ήταν κάτι που οι κάτοικοι δε φοβόντουσαν και που δε συζητούσαν ανοιχτά στους δρόμους. Ακόμη και ένας απλός τουρίστας μπορούσε να αντιληφθεί τις αρρυθμίες στους παλμούς αυτής της ρημαγμένης, εγκαταλελειμμένης και ζοφερής πόλης που σήμερα παλεύει να κρατηθεί στη ζωή, έστω και με μέσα τεχνητής υποστήριξης...
Δείτε φωτογραφίες από την πόλη - «φάντασμα» του Ντιτρόιτ
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
protothema.gr