Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Καινούργιο αφτί από βλαστοκύτταρα!

Λειτουργικά κύτταρα του έσω ωτός δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο ανοίγοντας τον δρόμο σε νέες θεραπείες
Επιθήλιο του έσω ωτός το οποίο δημιουργήθηκε με βάση εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ποντικών σε τρισδιάστατη καλλιέργεια. Το επιθήλιο διαθέτει χιλιάδες τριχωτά κύτταρα (κόκκινο χρώμα) με δεμάτια στερεοκροσσών (κίτρινο) Πηγή: K.Koehler, E. Hashino
Λονδίνο 
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα επέτυχαν να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα
ποντικών σε βασικές δομές του έσω ωτός. Το νέο επίτευγμα παρέχει γνώση σχετικά με τη διαδικασία ανάπτυξης του αφτιού και ανοίγει τον δρόμο για την δημιουργία θεραπειών τόσο ενάντια στην απώλεια ακοής όσο και ενάντια στις διαταραχές της ισορροπίας.
Τρισδιάστατη καλλιέργεια κυττάρων
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την ερευνήτρια δρα Ερι Χασίνο και την καθηγήτρια Ωτορινολαρυγγολογίας Ρουθ Χόλτον στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα αναφέρει με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση «Nature» ότι χρησιμοποιώντας μια τρισδιάστατη μέθοδο καλλιέργειας κυττάρων κατάφερε να λάβει βλαστικά κύτταρα τα οποία στη συνέχεια αναπτύχθηκαν σε επιθήλια του έσω ωτός - περιείχαν τριχωτά κύτταρα, υποστηρικτικά κύτταρα και νευρώνες – τα οποία ανιχνεύουν τον ήχο, τις κινήσεις του κεφαλιού και τη βαρύτητα.
Προηγούμενες προσπάθειες ανάπτυξης τριχωτών κυττάρων του έσω ωτός σε συμβατικές κυτταρικές καλλιέργειες δεν είχαν δώσει καλά αποτελέσματα επειδή εν μέρει τα απαραίτητα «συστατικά» για την ανάπτυξη των δεματίων τριχιδίων που φέρουν τα τριχωτά κύτταρα του αφτιού και τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανίχνευση των ακουστικών σημάτων, δεν υπήρχαν στα επίπεδα τρυβλία των καλλιεργειών.
Από τα βλαστοκύτταρα στα τριχωτά κύτταρα
Ετσι οι ερευνητές από την Ιντιάνα κατάλαβαν ότι χρειάζεται να τοποθετήσουν τα κύτταρα σε ειδικό μέσο καλλιέργειας, το οποίο δημιουργούσε ένα περιβάλλον παρόμοιο με εκείνο του σώματος κατά την πρώιμη ανάπτυξη. «Η τρισδιάστατη καλλιέργεια επιτρέπει στα κύτταρα να αυτο-οργανώνονται σε πολύπλοκους ιστούς, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης» είπε ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης Καρλ Κέλερ, πτυχιούχος του προγράμματος Ιατρικής Νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και προσέθεσε: «Μείναμε έκπληκτοι όταν είδαμε πως μόλις τα βλαστικά κύτταρα καθοδηγηθούν ώστε να γίνουν πρόδρομα κύτταρα του έσω ωτός και τοποθετηθούν σε τρισδιάστατη καλλιέργεια, συμπεριφέρονται σαν να γνώριζαν όχι μόνο πώς θα μετατρέπονταν σε διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους του έσω ωτός, αλλά πώς επίσης θα οργανώνονταν σε ένα μοτίβο παρόμοιο με εκείνο του φυσιολογικού έσω ωτός».
Και ανάπτυξη νευρώνων
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
www.tovima.gr