Σαρώνουν την περιφέρεια οι αντιδράσεις κατά του νέου πολυνομοσχεδίου - σκούπα που βάζει λουκέτο σε υπηρεσίες δήμων. Ποια η στάση που θα κρατήσουν οι δήμαρχοι στην Κεντρική Μακεδονία
Να κλείσουν όλοι οι Δήμοι, τη Δευτέρα και την Τρίτη και να παραιτηθούν και οι 325 δήμαρχοι αν η
κυβέρνηση δεν αποσύρει τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων και τις άλλες, που αναφέρονται σε ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προτείνει η Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Την απόφαση αυτή έλαβε, κατά πλειοψηφία (μειοψήφισε ο εκπρόσωπος της Λαϊκης Συσπείρωσης (ΚΚΕ) Μιχάλης Κωνσταντινίδης) η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας σε έκτακτη συνεδρίαση της, η οποία έγινε σε κλίμα οργής και με την παρουσία δημοτικών αστυνομικών, σχολικών φυλάκων και άλλων εργαζομένων σε Δήμους που έκαναν μαζική παρέμβαση και εκπρόσωπός τους πήρε το λόγο και ζήτησε συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους αγώνες τους.
Αν ψηφιστούν οι παραπάνω διατάξεις θα επέλθει "θανάσιμος στραγγαλισμός" της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλοι σχεδόν οι Δήμοι δεν θα μπορέσουν να εκπονήσουν προϋπολογισμούς, είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔ Σίμος Δανιηλίδης (δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών), ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να διαπράξει ένα "μεγάλο και τραγικό πολιτικό λάθος".
Αν δεν αντιδράσουν τώρα με τις παραιτήσεις τους οι δήμαρχοι θα έρθουν και άλλα μέτρα σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόνισε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και σημείωσε πως αν καταργηθούν οι σχολικοί φύλακες η Αστυνομία δεν είναι σε θέση φυλάξει τα σχολεία.
"Δεν πάει άλλο. Αν περάσουν τα μέτρα δεν θα αντέξουμε να υπηρετήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση", τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔ Θεόδωρος Παπαδόπουλος (δήμαρχος Θέρμης) και πρότεινα να βγουν μπροστά οι δήμαρχοι, λέγοντας πως οι κοινοί αγώνες με τους εργαζόμενους μπορεί να ρίξουν ακόμα και την κυβέρνηση. "Μας εμπαίζουν και το κάθε χτύπημα που δεχόμαστε είναι το προτελευταίο", παρατήρησε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔ Βασίλης Παπαγιάννης (δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής).
"Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε σφαλιάρες", αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Νάουσας, Τάσος Καραμπατζός και σε περίπτωση που ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο είπε πως "εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους κι εμείς-οι δήμαρχοι-θα μπούμε φυλακή". "Από τον Ιανουάριο του 2011 κάνουμε συνεχώς μνημόσυνα στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό το νομοσχέδιο θα είναι ταφόπλακα στο κεφάλι μας", είπε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Υπέρ της δημιουργίας αυτοδιοικητικών κινημάτων και της σύγκρουσης με τους 300 της Βουλής, τάχθηκε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος.
Ευθείες βολές εναντίον της ηγεσίας της ΚΕΔΕ, την οποία κατηγόρησαν για "αδράνεια", εξαπέλυσαν αρκετοί δήμαρχοι. Ανάμεσα τους ο δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού, Στάθης Λαφαζανίδης και ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, ο οποίος απευθυνόμενος στην ηγεσία της ΚΕΔΕ είπε χαρακτηριστικά:"Είστε μωρές παρθένες, παραιτηθείτε".
Στο ίδιο κλίμα ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, πρότεινε να γίνει εκλογικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, προκειμένου να εκλέξει νέα ηγεσία και ζήτησε να προσέξει περισσότερο τα του οίκου της η ΚΕΔΕ για να μην χάνει την αξιοπιστία της στις διαπραγματεύσεις.
Με το ψήφισμα η ΚΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας συμπαρίσταται στους αγώνες των εργαζομένων στους Δήμους, συμμετέχει σε αυτούς και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάλογο με την ΚΕΔΕ, αφού αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.
Εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ο Μ. Κωνσταντινίδης, κατέβασε ξεχωριστό ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση στις σχεδιαζόμενες απολύσεις-διαθεσιμότητες στο δημόσιο και τους ΟΤΑ και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στους σχεδιασμούς της, ανεξάρτητα από υπηρεσία ή εργασιακή σύμβαση.
Πηγή: ΑΠΕ