Οι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού "ΤΟ ΞΑΘΕΡΙ" και ενημερώθηκαν για τις
πλούσιες δραστηριότητές του και τις ευκαιρίες που δίνονται στα μέλη του, Κρήτες και φίλους της κρητικής παράδοσης, να μάθουν χορούς, παραδοσιακά μουσικά όργανα, αγιογραφία, να συμμετέχουν στη χορωδία του κ.α. Μέσα σε εγκάρδιο και φιλόξενο περιβάλλον έγινε μια συνοπτική περιδιάβαση στη κρητική Ιστορία από την εποχή της παγκόσμιας κυριαρχίας του Μινωικού (ή Μυκηναϊκού) Πολιτισμού, των αγώνων απελευθέρωσης από τους Οθωμανούς, τη μάχη της Κρήτης κατά του ναζισμού, και τους κοινούς αγώνες Μακεδόνων και Κρητικών για ελευθερία. Ενδιαφέρον είχε επίσης και ο διάλογος για τη σύγχρονη Κρήτη με πυλώνες την οικονομία, τον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την προοπτική εκμετάλλευσης του υπόγειου πλούτου σε γεωθερμία και φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται και η αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
Κάθε λεπτό της σύντομης επίσκεψης ήταν γεμάτο όπως και γεμάτη είναι και η Κρήτη από τις ιδιαίτερες γεύσεις της, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, τους χορούς, τις μαντινάδες και τις χρυσοκεντημένες φορεσιές.
Στο πλαίσιο της διαθεματικής εργασίας που γίνεται φέτος στο ΣΔΕ για ένα παραδοσιακό ποτό, το τσίπουρο, οι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές γεύτηκαν την κρητική τσικουδιά, άκουσαν από τον Γιάννη Θεοδωρογιαννάκη τη διαδικασία παραγωγής της και τη διαφορά της από αυτό κι επιπλέον είδαν ένα μικρό λειτουργικό ανάπτυγμα αποστακτήριου.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ακούραστο Γιάννη Θεοδωρογιαννάκη, τον Μιχάλη Δουλγεράκη και τις κυρίες Μαρία Χαντζάκη, Φωτεινή Παγωνίδου και Ελευθερία Παπαγεωργίου για την θερμή υποδοχή, το ζεστό ανθρώπινο κλίμα φιλοξενίας, τη θετική διάθεση και τον ενθουσιασμό να απαντήσουν σε κάθε ερώτησή μας καθώς και για την αποδοχή της πρόσκλησης για συνεργασία με το ΣΔΕ.
Οι άνθρωποι που κάνουν συλλόγους όπως "ΤΟ ΞΑΘΕΡΙ" είναι όαση πολιτισμού και αξιών στην εποχή της κρίσης.