Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
Η 5η Ιουνίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα υπενθύμισης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, αυτοκριτικής  αλλά και ημέρα ευαισθητοποίησης  προκειμένου να κινητοποιηθούμε, να
αλλάξουμε συμπεριφορές, να εφαρμόσουμε άλλες πολιτικές με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος  καθώς και να αναλάβουμε ευθύνες και δράσεις που θα προάγουν  τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Δράσεις που σέβονται τα οικοσυστήματα, έργα υποδομής που συμβάλουν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και ενέργειες που προστατεύουν , αξιοποιούν και αναδεικνύουν το φυσικό μας περιβάλλον πρέπει να αποτελούν προτεραιότητά μας και να εντάσσονται στην αναπτυξιακή πολιτική κάθε χώρας. Οφείλουμε να στραφούμε σε νέα μοντέλα ανάπτυξης για να αναστρέψουμε την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται. 

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, η κατασπατάληση φυσικών και ενεργειακών πόρων, η ρύπανση, η εξάντληση υδάτινων πόρων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελούν κάποιες από τις σοβαρές απειλές που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για την σωτηρία του φυσικού πλούτου.

Ας μην ξεχνάμε ότι το περιβάλλον είναι πηγή ζωής. Γι΄αυτό το λόγο όλοι μαζί, πολιτεία, φορείς και πολίτες οφείλουμε να συνεργαστούμε, να  αποκτήσουμε περιβαλλοντική  συνείδηση προκειμένου να  διαφυλάξουμε  τη  φυσικής μας κληρονομιά και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας μέσα από τις δράσεις  που αναλαμβάνει και  τη λειτουργία του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας εφαρμόζει πολιτική προστασία του  περιβάλλοντος με κεντρικό σύνθημα: «Μια ημέρα γιορτάζουμε,  365 ημέρες προστατεύουμε το περιβάλλον»
Η λειτουργία και ο ρόλος του τμήματος αναπτύσσεται γύρω από κεντρικούς θεματικούς άξονες αρμοδιοτήτων, που αφορούν: 
*  προγραμματισμό αυτοψιών στo πλαίσιο του ελέγχου τήρησης περιβαλλοντικών όρων από την κατασκευή και λειτουργία έργων και δραστηριοτήτων, σε εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, κατά τα άρθρα (26), (28) & (30) του Ν. 1650/1986 (ΦΕΚ 160 Α΄/16-10-86) «Για την Προστασία του Περιβάλλοντος», και   εισήγηση για επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί υποβάθμισή του. Μέσα από την προαναφερθείσα διαδικασία των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων η υπηρεσία δρα προληπτικά, ενημερωτικά και κατασταλτικά αποτρέποντας περαιτέρω φαινόμενα υποβάθμισής του
*    περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων όπως τα έργα οδοποιίας, υδραυλικά έργα, γεωτρήσεις, τουριστικές εγκαταστήσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ΑΠΕ, σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας, έργα υποδομής, εξορυκτικές δραστηριότητες, κτλ). Με αυτή τη διαδικασία επιβάλλονται όροι με τους οποίους η δραστηριότητα λειτουργεί χωρίς να επιβαρύνεται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον 
*   ενημέρωση του πολίτη και  μέριμνα συγκέντρωσης των γενικών πληροφοριών για την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις ρυπογόνες δραστηριότητες στην περιοχή, καθώς και για τη λειτουργία του εθνικού δικτύου πληροφορικής για το περιβάλλον
*  δημιουργία βάσης δεδομένων στo πλαίσιo της περιβαλλοντικής  πληροφόρησης και στην οποία έχουν πρόσβαση πολίτες & φορείς σχετικά με: α) τις εξελίξεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία (διαχείριση στερεών & υγρών αποβλήτων, εναλλακτική διαχείριση στερεών αποβλήτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κτλ.), β) δραστηριότητες που έχουν περιβαλλοντικά αδειοδοτηθεί στον νομό Πιερίας και γ) μελέτες που αφορούν τη διαχείριση στερεών & υγρών αποβλήτων, τις προστατευόμενες  περιοχές, κτλ σε επίπεδο νομού.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας


Σοφία Μαυρίδου