Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Τουρισμός και νέο ΕΣΠΑ

Του Απόστολου Τζιτζικώστα* από την εφημερίδα Karfitsa 
Η νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για την οικοδόμηση ενός δυναμικού οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου στην Κεντρική Μακεδονία. Δυναμική οικονομία σημαίνει επένδυση στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε έμφαση στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα με δράσεις, που διατρέχουν οριζόντια τους κλάδους της οικονομίας μας και κατά προτεραιότητα στους παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους, όπως ο τουρισμός, ο οποίος μέσα στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, φέρνει πολύτιμα κεφάλαια, ζεστό χρήμα στην Κεντρική Μακεδονία. 
Στον τομέα του τουρισμού λοιπόν, του οποίου η συμβολή στην τοπική μας οικονομία ανέρχεται στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, κορυφαίος μας στόχος είναι οι πόροι από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, να αξιοποιηθούν για τη συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των υπηρεσιών που παρέχονται στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς και για τη δημιουργία δωδεκάμηνης τουριστικής περιόδου. την κατεύθυνση αυτή, ήδη καταρτίσαμε και προωθούμε ένα ενιαίο θεματικό πρόγραμμα, που αναδεικνύει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως, μεταξύ άλλων, τον αγροτουρισμό, τον ιαματικό – ιατρικό, τον αρχαιολογικό – ιστορικό, τον εκθεσιακό – συνεδριακό, τον γαστρονομικό, τον θρησκευτικό, τον αθλητικό, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις υποδομές, που διαθέτουν οι Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. 
Ταυτόχρονα, αποτελεί κορυφαία μας προτεραιότητα η αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων προβολής και τουριστικού marketing, με κυρίαρχο το διαδίκτυο, ώστε να διαμορφώσουμε ένα ελκυστικό και πρακτικό portfolio – παρουσίαση της Κεντρικής Μακεδονίας στις διεθνείς εκθέσεις και αγορές. 

Παράλληλα, επενδύουμε στις δυναμικές αγορές – στόχους, όπως της Ρωσίας, από την οποία καταγράψαμε το 2012 αύξηση του τουριστικού ρεύματος κατά 37,39% και για το 2013, αναμένουμε αύξηση κατά 50% των Ρώσων τουριστών που θα επισκεφθούν την Κεντρική Μακεδονία. Η γεωγραφική μας εγγύτητα, το ολοένα αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο της χώρας αυτής και κυρίως η κοινή, βαθιά, θρησκευτική μας πίστη, διαμορφώνουν ένα πλέγμα συγκριτικών πλεονεκτημάτων, τα οποία εφόσον συνεχίσουμε να αξιοποιούμε σωστά, μπορούν να καλλιεργήσουν το έδαφος ώστε να αυξηθούν με ακόμα πιο δυναμικούς ρυθμούς τα ποσοστά αφίξεων Ρώσων τουριστών προς την περιοχή μας. Αντί λοιπόν να διασπείρουμε τις δυνάμεις μας και να σπαταλούμε πολύτιμους πόρους και χρόνο για την τουριστική προβολή σε διάφορες κορεσμένες τουριστικές αγορές, από τις οποίες δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να επικεντρωθούμε όλοι, σε χώρες στις οποίες μπορούμε να πετύχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα για την Κεντρική Μακεδονία. 

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με γνώμονα πάντα το συμφέρον του τόπου και της οικονομίας μας. Οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις, που υλοποιούμε και δρομολογούμε, σε συνδυασμό με το κορυφαίο αναπτυξιακό εργαλείο, το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, θα δώσουν αναμφίβολα, αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή μας. Το πραγματικό διακύβευμα, για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας στην προστιθέμενη αξία των πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, ώστε να ενισχύσουμε τους εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας μας, που έχουν προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας. * Ο κ. Τζιτζικώστας είναι Περιφερειάρχης Κεντρικής ΜακεδονίαςΠηγή: www.paraskhnio.gr