Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Χαστούκι στη ΔΕΗ από το ευρωκοινοβούλιο

Απόφαση χαστούκι από το ευρωκοινοβούλιο, ανοίγει το δρόμο για μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν για αύξηση των δικαιωμάτων αγοράς ρύπων.

Η ΔΕΗ είχε προϋπολογίσει το κόστος αυτό στα 7 ευρώ τον τόνο και το έχει περάσει στους
λογαριασμούς κατά τις αυξήσεις του Ιανουαρίου. 

Τώρα με τις τιμές κάτω από τα 3 ευρώ, προκύπτει ένα πλεόνασμα 4 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να επιστραφεί στους καταναλωτές ή να συνυπολογιστεί στις επικείμενες αναπροσαρμογές των τιμολογίων το Μάιο και τον Ιούλιο. 

«Η ΔΕΗ οφείλει να μειώσει την τιμή του ρεύματος ανάλογα με τη μείωση που εμφανίζεται πλέον στην αγορά ρύπων ", δήλωσε ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης. 

"Μετά από πολύμηνο αγώνα τον οποίο από ελληνικής πλευράς (επί πολύ) έδινα μόνος, τελικά με οριακή πλειοψηφία απορρίφθηκε το "backloading", δηλαδή η αύξηση της τιμής ρεύματος στην Ελλάδα και η επιβάρυνση της χώρας κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα δημιουργούσε χιλιάδες νέους ανέργους, καθώς η χώρα αγοράζει ετησίως 20 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων από το εξωτερικό. Τώρα η ΔΕΗ, η οποία υπολόγισε τις τιμές των ρύπων με 7ευρώ/δικαίωμα για το 2013 και μεγαλύτερο στα επόμενα έτη, οφείλει να μειώσει την τιμή του ρεύματος ανάλογα με τη μείωση που εμφανίζεται πλέον στην αγορά ρύπων. Είναι ευθύνη της ΔΕΗ, της κυβέρνησης και της ΡΑΕ να το πράξουν άμεσα", αναφέρει ο κ. Σκυλακάκης.

Σήμερα στο μεταξύ ο υφ. Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, προανήγγειλε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Μαΐου. 

Από την 1η Ιούλιου τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται πλήρως.

www.rthess.gr