Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΣΕΒΕ: Συνεδρίαση ΔΣ ΣΕΒΕ με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα

Μας το έστειλε ο ΣΕΒΕ..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ 
Πραγματοποιήθηκε χθες 16.04.13 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ με προσκεκλημένο τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και η Αντιπεριφερειάρχης
Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας κα. Τζελίνα Μακραντωνάκη.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς εξέφρασε την ικανοποίηση του ΣΕΒΕ για την επαναφορά της αρμοδιότητας σχεδιασμού και υλοποίησης της περιφερειακής ανάπτυξης στις περιφέρειες της χώρας, η οποία, μετά από μια πενταετία, δικαιώνει τη θέση του ΣΕΒΕ, ο οποίος ήταν αντίθετος με τη σχετική εκχώρηση της αρμοδιότητας σε κεντρικό επίπεδο.
Για το θέμα αυτό, ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τη Διοίκηση του ΣΕΒΕ για την επιτάχυνση  της απορρόφησης των έργων της ΠΚΜ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 καθώς και για το σχεδιασμό και υλοποίηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 μετά από διαβούλευση με τους φορείς της περιφέρειας στο πλαίσιο της «Έξυπνης Εξειδίκευσης-Smart Specialization», στην οποία θα συμμετέχει και ο ΣΕΒΕ. Άποψη του ΣΕΒΕ είναι ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τη διαχειριστική της επάρκεια, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους και εφαρμόζοντας μεθόδους παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και όχι στις υποδομές. Σύμφωνα με το ΣΕΒΕ, στο πλαίσιο αυτό κεντρικούς άξονες θα πρέπει να αποτελέσουν η ενημέρωση-πληροφόρηση, η χρηματοδότηση, το ανθρώπινο δυναμικό και η προώθηση-προβολή σε αγορές-στόχους μέσα από την ανάπτυξη regional marketing για προϊόντα της περιφέρειας.  

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που δίδει στη στενή συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς όπως ο ΣΕΒΕ, για τη διαμόρφωση της αναπτυξιακής πολιτικής της περιφέρειας που παρουσιάζει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και έντονη εξωστρέφεια. Η πρόθεση της νέας Διοίκησης της ΠΚΜ για την ουσιαστική ενίσχυση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών αποδεικνύεται και από τον ορισμό, για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη, της κας. Μακραντωνάκη, η οποία κατέθεσε την επιθυμία της για στενή συνεργασία με το ΣΕΒΕ για την ανάπτυξη κοινών δράσεων. Οι τομείς αυτοί θα έχουν και κυρίαρχη θέση στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου.

Καθοριστική κρίνεται από το ΣΕΒΕ η έμπρακτη προσπάθεια του κ. Τζιτζικώστα για τημείωση της γραφειοκρατίας στο διοικητικό μηχανισμό της περιφέρειας, στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου του να την καταστήσει την πιο φιλική για την επιχειρηματικότητα περιφέρεια της χώρας. Στην προσπάθεια αυτή περιλαμβάνονται οι αποφάσεις του για παροχή εξουσιοδότησης υπογραφής εγγράφων, αποφάσεων και άλλων πράξεων στους υπηρεσιακούς παράγοντες, καθιέρωση ηλεκτρονικής υπογραφής, ίδρυση γραφείων εξυπηρέτησης επενδυτών στην έδρα κάθε αντιπεριφέρειας και εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες της Περιφέρειας που θα βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο και στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του υπηρεσιακού μηχανισμού προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Από την πλευρά του ο ΣΕΒΕ ζήτησε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί δυναμικά σε όλες τις υπηρεσίες της περιφέρειας και κυρίως αυτές που σχετίζονται πιο άμεσα με τις επιχειρήσεις όπως πχ τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής αλλά και Μεταφορών και Επικοινωνιών, με απλούστευση διαδικασιών όπως χαρακτηριστικά αυτή της μεταβίβασης φορτηγών ΙΧ.