Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Στις κάλπες σήμερα 120.000 φοιτητές...

Τα καθιερωμένα φοιτητικά τραπεζάκια έχουν στηθεί, οι αφίσες κοσμούν όλους τους τοίχους των πανεπιστημίων και ΤΕΙ και οι φοιτητικές παρατάξεις ζητούν σήμερα την ψήφο 120.000 φοιτητών, για τις εκλογές του 2013.


Οι φοιτητικές παρατάξεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να κονταροχτυπιούνται, ενώ τελικά η Χρυσή Αυγή, παρά τις αρχικές πληροφορίες, φαίνεται ότι δε βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ δε φαίνεται να καρπώνεται τα ποσοστά του κόμματος στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.

Η ΔΑΠ, από την πλευρά της, αναμένει την 27η νίκη της στις φοιτητικές εκλογές, καθώς, όπως επισημαίνει στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, έγινε σημαντική δουλειά τα προηγούμενα χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι είμαστε μία κυβερνητική νεολαία, επισημαίνει ο πρόεδρος, ζητήσαμε την κατάργηση του ασύλου, πανεπιστημιακή αστυνομία, σύνδεση της αξιολόγησης των Πανεπιστημίων με τη χρηματοδότηση, ενώ αφήσαμε σε άλλες εποχές το lifestyle.

Ο κ. Παπαμιμίκος τονίζει ότι εξαιτίας της συστηματικής εργασίας που έγινε από την πλευρά τους η Χρυσή Αυγή, παρά τις όποιες προσπάθειές της δεν θα καταφέρει να κατέβει παρά δύο από τους 200 φοιτητικούς συλλόγους. O πρόεδρος της ΔΑΠ εκφράζει το φόβο για επεισόδια καθώς, όπως λέει, σε «κάποιους δε βγαίνουν τα νούμερα»

Σε ό,τι αφορά στα ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), εκτιμάται αύξηση του ποσοστού λόγω της οικονομικής κρίσης ενώ, σε ό,τι αφορά στην ΠΑΣΠ, αναμένεται να ακολουθήσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Αρχικά μάλιστα είχε ειπωθεί ότι θα κατέβαινε με άλλη μορφή, ωστόσο αποφασίσθηκε να κατέβει ως ΠΑΣΠ, ενώ σε κάποιες σχολές δεν κατεβαίνει καθόλου.

Ανοδική αναμένεται και η τάση των ΠΚΣ, της φοιτητικής παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Οι γραμμές που προωθούν οι παρατάξεις
Η ΔΑΠ σε γενικές γραμμές προωθεί θέματα που αφορούν στην ασφάλεια του Πανεπιστημίου γεγονός που μεταφράζεται ότι η φοιτητική παράταξη ακολούθησε τη γραμμή Σαμαρά. Σε κάθε περίπτωση στελέχη της ΔΑΠ εκτιμούν ότι τα πρώτα συμπεράσματα μετά τις εκλογές θα είναι θετικά, καθώς όπως επισημαίνουν είναι το πρώτο κρας τεστ μετά τις εκλογές, σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη χρονική στιγμή.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η φοιτητική παράταξη ΑΡΕΝ κατεβαίνει αντιμνημονιακά. Ζητεί διατήρηση του ασύλου και τονίζει ότι η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά στα Πανεπιστήμια. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ των Δημοσίων Πανεπιστημίων, την ώρα που η ΔΑΠ κάνει λόγο και για Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Επίσης, η Αριστερή Ενότητα τάσσεται σαφώς κατά της αξιολόγησης ενώ αντιτίθεται με την παρουσία των Επιχειρήσεων μέσα στα Πανεπιστήμια και δεν επιθυμεί καμίας μορφής ιδιωτική χρηματοδότηση, κάτι για το οποίο η ΔΑΠ εκφράζεται θετικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κάθε φοιτητική παράταξη θα εκδώσει τα δικά της αποτελέσματα, καθώς κοινά αποτελέσματα δεν εκδίδονται, και ο καθένας θα πανηγυρίσει για τη νίκη του.