Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Δημοσκόπηση: Απώλειες για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Το... τσουνάμι από τον σεισμό στην Κύπρο φαίνεται ότι έφτασε και στο ελλαδικό
πολιτικό σκηνικό. Η μεγάλη έρευνα της MRB για τη Realnews δείχνει ότι τόσο η Ν.Δ., όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν απώλειες από τα όσα
έκαναν ή δεν έκαναν στην κυπριακή κρίση. Μάλιστα, στις επόμενες σελίδες παρουσιάζεται με πολύ εύγλωττο τρόπο πόσο κόστισαν οι αστοχίες, οι λάθος χειρισμοί και οι βιαστικές δηλώσεις.


Ήδη όμως, απώλειες καταγράφονται και στους βασικούς πολιτικούς δείκτες. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά βρίσκονται στην ίδια αφετηρία, καθώς το κόμμα του Αντώνη Σαμαράπροηγείται με βραχεία κεφαλή 0,4%, αν και στην προηγούμενη μέτρηση της MRB (27/1/2013) ήταν «μπροστά» με 1,1%.

Η «ψαλίδα» έκλεισε και στη διαφορά της παράστασης νίκης στο 2,6% από το 4,8% (Ιανουάριος 2013). Τόσο ο Αντ. Σαμαράς, όσο και ο Αλέξης Τσίπραςεμφανίζονται με μειωμένα ποσοστά ως προς το ποιος είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός, με τον αρχηγό της Ν.Δ. να προηγείται κατά 16 εκατοστιαίες μονάδες (40,5% έναντι 24,5% του Αλ. Τσίπρα).



Επιστρέφοντας στην πρόθεση ψήφου, για άλλη μια φορά η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται τρίτο κόμμα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «ανακαταλαμβάνουν» την τέταρτη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχη με τη ΔΗΜΑΡ για την πέμπτη θέση! Αναλυτικά τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι: Ν.Δ. 21,9%, ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, Χρυσή Αυγή 9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,1%, ΠΑΣΟΚ 5,5%, ΔΗΜΑΡ 5,4%, ΚΚΕ 4,6%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει στο 20,5%.

Στην ικανότητα διακυβέρνησης η Ν.Δ. ανοίγει κι άλλο την «ψαλίδα» της διαφοράς έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, από το 4,6% του Ιανουαρίου στο 10,2%.