Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Στον Ιβάν Σαββίδη η ΣΕΚΑΠ



Στον Ιβάν Σαββίδη η ΣΕΚΑΠ

ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ Ιβάν Σαββίδη και την DONSKOY ΤΑΒΑΚ JSC περνά κι επισήμως το
πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδας Α.Ε. ΣΕΚΑΠ, που δραστηριοποιείται σε 28 χώρες.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Αγροτική Τράπεζα μεταβιβάζει τις 1.849.171 κοινές ονομαστικές
μετοχές της με δικαίωμα ψήφου, που αντιπροσωπεύουν το 50,36% της εταιρείας, στον επιχειρηματία.

Το «δαχτυλίδι» στον Ιβάν Σαββίδη δόθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν συμφώνησε η Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ Α.Ε.) ν' αγοράσει το 34,18% των μετοχών της, όπως ήταν ένας από τους όρους.

Το 8% των μετοχών ανήκει σε νυν εργαζομένους και συνταξιούχους της επιχείρησης, ενώ το υπόλοιπο σε αγροτικούς συνεταιρισμούς της βόρειας Ελλάδας.

Η ΣΕΚΕ ιδρύθηκε το 1947 με πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, ενώ η Συνεταιριστική Ελληνική Καπνοβιομηχανία Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ) ιδρύθηκε το 1975.

Βασικό ρόλο στη συμφωνία έπαιξε ότι ο επιχειρηματίας συμφώνησε να διατηρήσει τις 250 θέσεις εργασίας, ν' απορροφήσει για τρία χρόνια ελληνικά καπνά και ν' αναπτύξει περισσότερο την επιχείρηση.

Ο όγκος παραγωγής ελληνικών καπνών είναι περίπου 20 εκατομμύρια κιλά, εκ των οποίων 11 είναι μπασμάδες από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και 9 εκατομμύρια κιλά είναι βιρτζίνια, που παράγονται κυρίως στην Πιερία.

Ο Πόντιος επιχειρηματίας έχει σημαντική εμπειρία στο χώρο του καπνού, αφού ξεκίνησε νεαρός ως εργάτης στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον, συνέχισε παράλληλα τις σπουδές του κι έφτασε στη θέση του γενικού διευθυντή και προέδρου της CJSC DONSKOY ΤΑΒΑΚ στο Ροστόφ. Εχει χρηματίσει βουλευτής στη Ρωσική Δούμα με το κόμμα του Πούτιν και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας. Απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια το 2013, ενώ στην Ελλάδα τον γνωρίζουν όλοι, λόγω της ενασχόλησής του με τον ΠΑΟΚ. ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

http://www.enet.gr/