Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Έκτακτη σύσκεψη του ΣΟΠΠ Π.Ε.Πιερίας για τις κατολισθήσεις στο δρόμο Βρύας- Ρητίνης

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ
 Το ΣΟΠΠ Π.Ε.Πιερίας αποφάσισε την εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας στον Περιφερειάρχη ΚΜ για την  κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
 Έκτακτη σύσκεψη του ΣΟΠΠ Π.Ε.Πιερίας με θέμα την κατολίσθηση στο 2ο  χλμ της 15ης Επαρχιακής Βρύας- Ρητίνης,  πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας,
κ. Σοφίας Μαυρίδου, μετά από αίτημα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Πιερίας, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο κήρυξης  της παραπάνω θέσης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να  προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες (προκήρυξης, εκπόνησης μελετών, απαλλοτριώσεων, αδειοδοτήσεων, υλοποίησης των προτεινόμενων έργων) το ταχύτερο δυνατό.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου 2013, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε.Πιερίας, παρέστησαν εκτός από μέλη του ΣΟΠΠ Π.Ε.Πιερίας, -όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία προκειμένου να γνωμοδοτήσουν σχετικά με την κήρυξη της συγκεκριμένης θέσης  σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης- και  εκπρόσωποι του δήμου Κατερίνης, των τοπικών κοινοτήτων της πληγείσας περιοχής, κοινωνικών φορέων, εθελοντικών ομάδων καθώς και άλλων φορέων και υπηρεσιών, με σκοπό να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Στην ομόφωνη απόφαση να εισηγηθεί η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας  στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να κηρυχθεί η εν λόγω περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κατέληξε το ΣΟΠΠ Π.Ε.Πιερίας. 
Την ικανοποίηση της για την άμεση κινητοποίηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Πιερίας και του Δήμου Κατερίνης,   που διέθεσε τα απαραίτητα μηχανήματα, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του κατολισθητικού φαινομένου, εξέφρασε  η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.
  
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Πιερίας, κ. Δημήτρης Λαφαζάνης, παρουσίασε το χρονικό του φαινομένου καθώς και τις ενέργειες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Πιερίας από την αρχή  της εμφάνισής του έως και σήμερα . Αναλυτικότερα, όπως ενημέρωσε στο 2ο χ.λ.μ της 15ης Επαρχιακής οδού Βρύας-Ρητίνης,  είχε εκδηλωθεί κατολίσθηση στις αρχές του 2012 με αποτέλεσμα να έχει υποστεί καθίζηση ένα μέρος του οδοστρώματος. «Η υπηρεσία μας αντιμετώπισε προσωρινά το πρόβλημα με ίδια μέσα (και με τη διάθεση φορτηγών του Δ.Κατερίνης και υλικών οδοστρωσίας από το Δήμο Δίου-Ολύμπου) επιχώνοντας το κατολισθέν τμήμα  και έδωσε σε κυκλοφορία μία λωρίδα για χρήση και από τις δύο κατευθύνσεις.

Από το Μάιο του 2012 έως τα μέσα Δεκεμβρίου το φαινόμενο δεν είχε άλλη εξέλιξη και η κατάσταση φαινόταν ότι είχε σταθεροποιηθεί Από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετέπειτα λόγω έντονων βροχοπτώσεων η κατολίσθηση ενεργοποιήθηκε εκ νέου με αποτέλεσμα να υποστεί καθίζηση και η χρησιμοποιούμενη λωρίδα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στις 31-12-2012 και 1-1-2013 .

Η υπηρεσία μας με μηχανήματά της (και με τη διάθεση φορτηγών του Δ.Κατερίνης και υλικών οδοστρωσίας από το Δήμο Δίου-Ολύμπου) στις 2,3 και 4 Ιανουαρίου προχώρησε σε προσωρινή αποκατάσταση της κυκλοφορίας μέσω παρακαμπτήριας χαλικοστρωμένης οδού που διανοίχτηκε προς την πλευρά του βουνού την οποία και συντηρούσε μέχρι τις 8-4-2013 σχεδόν σε καθημερινή βάση.
 Στις 8-4-2013 η υπηρεσία μας ύστερα από την εκδήλωση νέων έντονων  κατολισθητικών φαινομένων αναγκάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία, επειδή υπήρχε σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων των διερχομένων οχημάτων( τοποθετώντας την κατάλληλη σήμανση ) και στις 9-4-2013 με την 44969/13/505396 απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας εγκρίθηκαν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό τμήμα από Βρύα προς Ρητίνη και αντίστροφα, ενημερώνοντας ότι η κίνηση θα διεξάγεται από την Επαρχιακή οδό 4(Κατερίνη-Μοσχοπόταμος) μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Eπειδή η διακοπή της κυκλοφορίας και ο αποκλεισμός της Επαρχιακής οδού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας κυρίως μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Βρύας-Ρητίνης και Ελατοχωρίου,   η Π. Ε.  Πιερίας και ο Δήμος Κατερίνης εκτελούν εργασίες διαπλάτυνσης – χαλικόστρωσης  σε αγροτική οδό, για την εξυπηρέτηση κυρίως μικρών οχημάτων των παραπάνω κοινοτήτων, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την Επαρχιακή οδό λόγω των δυσμενών γεωμετρικών χαρακτηριστικών που έχει και να παραλάβει τον κυκλοφοριακό φόρτο της Επαρχιακής οδού.

Στο Βόρειο τμήμα του Ν. Πιερίας  εκδηλώνονται εδώ και πολλές δεκαετίες κατολισθητικά φαινόμενα τα οποία εκτός των άλλων επηρεάζουν και το οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα να  διατίθενται σημαντικές δαπάνες για την αποκατάσταση τους».  

Στη συνέχεια,  ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Πιερίας, κ. Δημήτρης Λαφαζάνης, ανέπτυξε όλες τις διαδικασίες  προκήρυξης μελέτης,  που ακολούθησε η υπηρεσία, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι είναι χρονοβόρες, καθώς ήδη έχουν παρέλθει δέκα (10 ) μήνες χωρίς να έχει εγκριθεί το πρακτικό του διαγωνισμού.

Τέλος, υπογράμμισε ότι λόγω μεγέθους και έκτασης του φαινομένου, κατά πάσα πιθανότητα, θα χρειαστεί να εξεταστούν  και άλλες εναλλακτικές λύσεις (π.χ κατασκευή παρακαμπτήριας εκτός της ζώνης επιρροής της  κατολίσθησης)και να προκηρυχθούν και εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες.