Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Βιομηχανικά απόβλητα της TOSOH, η προσπάθειά τους να τα φορτώσουν στον Όλυμπο συνεχίζεται

Μας το έστειλε ο Προκόπης Κωφός..... Ευχαριστούμε πολύ
Κύριε Ζαρκανέλα,
Από το πρώτο κιόλας μέρος του άρθρου σας ομολογείτε εμμέσως πλην σαφώς πως μπορεί να υπάρχουν «δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον» από το απόβλητο της TOSOH, γιατί,
ανεξάρτητα απ’ όσα γράψατε επανερχόμενος, τι άλλο μπορεί να σημαίνει η προαναγγελία σας πως στο δεύτερο μέρος θα προτείνετε «τρόπους αντιμετώπισής τους»; Πέραν αυτού και όσο με αφορά σ’ αυτό το πρώτο μέρος λέτε μεγάλες κουβέντες όπως, «καμιά τεκμηρίωση», «αποσπασματικά και άσχετα στοιχεία», «καμιά επιστημονική βαρύτητα», «χωρίς στοιχεία επιστημονικά», χωρίς να μπαίνετε στον κόπο να μας εξηγήσετε το παραμικρό για όλα αυτά τα βαρύγδουπα που λέτε και ακόμα με έναν άκρως πρωτότυπο και πρωτοφανή τρόπο ξεμπερδεύετε με τα επιχειρήματά μου χαρακτηρίζοντάς τα απλά ως «επιστημονικοπολιτικά». Το πιο περίεργο όμως είναι πως, αν και ενημερωμένος για όσα έγραψα, όταν μιλάτε για τη νομιμότητα, τη νομοθεσία, τα όρια και τους κανονισμούς φαίνεται ως να μην αντιληφθήκατε πως στα άρθρα που δημοσίευσα υπάρχουν απαντήσεις για όλα αυτά που αναφέρεστε! Δεν είναι δυνατόν να παραπονιέστε πως «δεν αντικρούστηκαν τα στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» - μάλλον δεν εννοείτε «τα στοιχεία», αλλά τα «επιχειρήματα» - και ταυτόχρονα να αγνοείτε εντελώς τα επιχειρήματα των άλλων και να μιλάτε περί νομιμότητας, ορίων και μελετών, ως οι άλλοι να μην μίλησαν καθόλου γι αυτά! Εκτός αν νομίζετε πως με τους αφορισμούς για υπερβολές, κραυγές και καλυμμένες απειλές και με όλα τα παραπάνω γενικόλογα και βαρύγδουπα που εκστομίσατε ξεμπερδέψατε εντελώς με τα επιχειρήματά μας και μπορείτε ανενόχλητος να υποστηρίξετε τα δικά σας!

Αυτό όμως που προξενεί χειρίστη εντύπωση στο πρώτο μέρος του άρθρου σας είναι η αναφορά σας σε «επιτηδείους» όταν αναφέρεστε στη δική μας πλευρά! Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σκοινιά κύριε Ζαρκανέλα! Στη δική σας πλευρά υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα και μάλιστα μεγάλα και μπορεί κανείς να καθίσει και να μετρήσει τα κέρδη και τις ζημιές από την τοποθέτηση ή όχι των αποβλήτων στο αμμορυχείο και επομένως στη δική σας πλευρά ψάξτε για επιτήδειους που προσπαθούν να επωφεληθούν για να πάρουν κι αυτοί το μερίδιό τους και όχι στη δική μας πλευρά όπου με δυσκολία μαζεύονται μερικά ευρώ για να βγει καμιά φωτοτυπία με τα επιχειρήματά μας! Για επιτήδειους λοιπόν ψαχτείτε μεταξύ σας!

Αυτά όμως που λέτε για τη νομιμότητα και μάλιστα ενοχοποιείτε και τους βουλευτές που τάχτηκαν εναντίον της τοποθέτησης των βιομηχανικών αποβλήτων στο αμμορυχείο δείχνουν πως στο συγκεκριμένο θέμα έχετε χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και την κοινή λογική. Δηλαδή, κύριε Ζαρκανέλα, εσείς προσωπικά, η εταιρία και οποιοσδήποτε άλλος υπερασπιστής των αποβλήτων μπορείτε να απευθύνεστε σε οποιονδήποτε εσείς οι ίδιοι επιλέξετε σε όλη την Ελλάδα, να του ζητάτε να δεχτεί να βάλει στον τόπο του τα βιομηχανικά απόβλητα σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς και αν αυτός δεν δεχτεί διατηρείτε εσείς το δικαίωμα να χαρακτηρίζετε καθέναν από αυτούς τους άτυχους που θα στοχοποιήσετε ως «αμφισβητία του νόμου», ένοχο, παράνομο, που δεν δέχεται τη νομιμότητα ή δεν ξέρω τι άλλο θα βρείτε να του προσάψετε! Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Έτσι εννοείτε εσείς την έννοια της νομιμότητας; Με τη μοναδική αυτή «λογική» σας όλοι θα πρέπει να γίνουμε για παράδειγμα κλέφτες για να ισχύσουν και να εφαρμοστούν οι νόμοι που θα μας τιμωρήσουν!

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου σας γίνεστε βέβαια πιο συγκεκριμένος χρησιμοποιώντας κάποια επιχειρήματα, συνεχίζετε όμως και πάλι τις μεγάλες κουβέντες που δεν βασίζονται πουθενά, όπως «στρατευμένη επιστήμη», «ιδεολογικοποίηση της επιστήμης, «εσκεμμένη παραπληροφόρηση» και άλλα παρόμοια, αυτά κι αν δεν είναι κραυγές! Όμως και όταν γίνεστε συγκεκριμένος και προσπαθείτε να αρθρώσετε επιχειρήματα, ατυχείτε χαρακτηριστικά! Περνάμε σε ένα-ένα τα «επιχειρήματά σας:

Η «ανεξέλεγκτη ωρολογιακή βόμβα» που σας ξενίζει προκύπτει επιστημονικά από την παρουσία τόσο μεγάλων ποσοτήτων βαρέων και άλλων μετάλλων που θα συσσωρευτούν στο αμμορυχείο από το βιομηχανικό απόβλητο της TOSOH και όλα τα άλλα βιομηχανικά απόβλητα που θα τοποθετηθούν στη συνέχεια εκεί! Αυτό είναι το βασικό και επαρκές επιστημονικό στοιχείο για να μιλήσει κανείς γι αυτή την ανεξέλεγκτη πηγή κινδύνου που θα εγκατασταθεί εκεί και μπορείς να το εκφράσεις ως «ανεξέλεγκτη ωρολογιακή βόμβα». Εσείς αυτό το στοιχειώδες επιστημονικό δεδομένο πώς επιχειρείτε να το ανατρέψετε; Επιστημονικά και επί της ουσίας; Όχι! Ψάχνετε απλά για άλλους επιστήμονες! Κι εμείς, κι εγώ κι εσείς, επιστήμονες είμαστε!

Στο δεύτερο επιχείρημά σας, για τον παγκόσμιο διαλύτη όπως λέτε, το νερό, ειλικρινά δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω! Δηλαδή αφού το νερό διαλύει όλες τις ενώσεις στη φύση και φυσικά και τα βιομηχανικά απόβλητα της TOSOH και όλα τα άλλα, τι πρέπει να πούμε, πως τα απόβλητα δεν τα διαλύει για να μη φοβηθεί ο κόσμος; Και τι θα φοβηθεί ακριβώς ο κόσμος; Τα απόβλητα! Δεν πειράζει, βγήκατε εσείς να τα προστατέψετε που τα συκοφαντήσαμε! Όσο για το ερώτημα που μου απευθύνετε για το αν προτείνω να πίνουμε αποσταγμένο νερό, το λιγότερο που θα μπορούσα να πω, για να μην σας ακολουθήσω στο επίπεδο της αντιπαράθεσης που επιλέξατε κάνοντας τέτοια ερωτήματα, είναι πως στερείται κάθε σοβαρότητας.

Το επόμενο επιχείρημά σας είναι το μόνο που στέκει επιστημονικά. Μας λέτε δηλαδή πως θα έχουμε μεν διάλυση του αποβλήτου, αυτό φυσικά δεν μπορείτε να μην το παραδεχτείτε, αλλά πως αυτή θα είναι αμελητέα γιατί θα είναι αργή. Σ’ αυτό τον ισχυρισμό σας θα απαντούσα τα εξής: Η ταχύτητα διάλυσης εξαρτάται κατ’ αρχήν από το μέταλλο, άλλα μέταλλα διαλύονται γρήγορα, άλλα αργά, άλλα πολύ αργά και άλλα αφάνταστα αργά. Σε κάθε περίπτωση όμως η ταχύτητα διάλυσης εξαρτάται καθοριστικά και από τις συνθήκες που υπάρχουν στο περιβάλλον. Καθώς λοιπόν ισχύουν αυτοί οι παράγοντες δεν μπορεί να λέει κανείς ισοπεδωτικά χωρίς να παίρνει υπόψη τη διαφορετικότητα των μετάλλων και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες που θα επικρατούν πως η διάλυση του απόβλητου θα είναι αργή και επομένως μπορούμε να μην τη λάβουμε υπόψη. Μπορεί να είναι αργή σε κάποια φάση για κάποια μέταλλα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο μέλλον που θα αλλάξει τις συνθήκες του περιβάλλοντος και θα είχε ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διάλυσης. Όμως, από τη δική μας τη σκοπιά, των κατοίκων της περιοχής, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως είτε γρήγορα είτε αργά από τη στιγμή που θα αρχίσει η διαδικασία της διάλυσης θα συνεχίζεται για πάντα και έστω σιγά-σιγά, αλλά σταθερά η περιοχή θα εμπλουτίζεται αδιάλειπτα με βαρέα μέταλλα που θα τα μεταφέρει το νερό παντού όπου πάει. Επιπλέον, αυτή η μεταφορά στο περιβάλλον, δεδομένου πως το συγκεκριμένο βιομηχανικό απόβλητο είναι πολύ λεπτόκοκκο, θα είναι πιο γρήγορη γιατί το νερό όταν θα έρθει σε επαφή μαζί του θα παραλαμβάνει τους κόκκους και θα τους «καταβροχθίζει» «με την ησυχία του» εκεί που θα τους μεταφέρει! Φυσικά, δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως μερικά μέταλλα από αυτά που περιλαμβάνονται στη σύσταση του απόβλητου είναι από τα πιο τοξικά και αρκούν ακόμα και ελάχιστες ποσότητες για να δημιουργήσουν προβλήματα και βέβαια η δράση τους είναι συνήθως προσθετική, λίγο από δω, λίγο από κει και το λίγο-λίγο γίνεται πολύ.

Τα 8,5 γραμμάρια των δεκατριών μετάλλων στο κάθε κιλό αποβλήτου βεβαίως και είναι πρόβλημα! Εξάλλου σκεφτείτε το και λίγο πιο πρακτικά: Δεν είναι καλύτερα αυτά τα 8,5 γραμμάρια σε κάθε κιλό, δηλαδή οι 675 συνολικά τόνοι που περιέχουν οι 82000 τόνοι που θέλουν να μας φορτώσουν να μην υπάρχουν καθόλου εκεί που θέλουν να τους βάλουν; Αφήστε επιτέλους τους νόμους, τις νομοθεσίες και τους κανονισμούς για τις υποτιθέμενες εδαφοβελτιωτικές ιδιότητες των αποβλήτων στους νομικούς, τους δικηγόρους και τα δικαστήρια και ασχοληθείτε με τις φυσικές επιστήμες και την κατανόηση της λειτουργίας του φυσικού κόσμου!

Για τις προσροφητικές ιδιότητες του βιομηχανικού απόβλητου φυσικά και έχει τέτοιες ιδιότητες το απόβλητο αυτό τόσο λεπτόκοκκο που είναι, αλλά τι να το κάνεις; Οι ποσότητες που μεταφέρονται από το ίδιο το απόβλητο στο διάλυμα είναι πολλαπλάσιες από αυτές που συγκρατεί! Τέτοιες αναλύσεις έκανα ο ίδιος και γνωρίζω βιωματικά τι μεταφέρεται στο νερό ακόμα και σε σύντομη επαφή μαζί του. Δεν χρειάστηκε να δοκιμάσω είκοσι τέσσερις ώρες, ούτε καν ώρες, για να το διαπιστώσω και χωρίς να βάλω οξύ μέσα!

Αν η επιστήμη που υπηρετείτε κύριε Ζαρκανέλα καταλήγει στο συμπέρασμα πως πρέπει να φέρουν τα βιομηχανικά απόβλητα της TOSOH στον Όλυμπο, δυο χιλιόμετρα από τα σπίτια μας, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα, κοντά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σε τουριστικές περιοχές, στους πρόποδες του Ολύμπου και δίπλα στο γνωστό από τον Όμηρο ποταμό Ενιπέα, τότε σας λέω ευθαρσώς πως δεν υπηρετείτε καμιά επιστήμη, αλλά μια πανουργία που έχει σαν σκοπό να εξασφαλίσει κέρδη για τις εταιρίες που θα εξοικονομήσουν πολλά ξοδεύοντας λιγότερα για να διαθέτουν τα απόβλητά τους όπου να ‘ναι και όπου μπορέσουν! Μπορούμε να θυμηθούμε εδώ και τη ρήση των αρχαίων μας προγόνων μιας και μιλάμε για τον Όλυμπο: «Πάσα τε επιστήμη, χωριζομένη δικαιοσύνης και πάσης άλλης αρετής, πανουργία, ου σοφία φαίνεται» (Πλάτωνα, Μενέξενος).

Υπάρχει και ένα ακόμα ερώτημα που με απασχολεί: Γιατί ο κύριος Ζαρκανέλας εμφανίστηκε ως θερμός υπερασπιστής των βιομηχανικών αποβλήτων της TOSOH;

Προκόπης Δ. Κωφός
Χημικός
Τμήμα Χημείας ΑΠΘ