Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Μουσείο Αιγινίου και Πιερίας - Ίδρυμα Πασχάλη και Ιωάννας Τερζή

Τον Οκτώβριο του 2011 με την επίσκεψή μου στη Θεσσαλονίκη είχα την τύχη να ταξιδέψω μέχρι το Αιγίνιο. Δυο φίλοι που με συνόδευσαν με σύστησαν στον κ. Αναστάσιο Τερζή (καταγωγής από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας), διευθυντή του Ιδρύματος Πασχάλη και Ιωάννας
Τερζή (εγώ το αποκαλώ Μουσείο Αιγινίου) και πρώην Δήμαρχο του Αιγινίου.

Χάρτης Ανατολικής Ρωμυλίας
Ο κύριος Τερζής είναι άνθρωπος δραστήριος, με ανησυχίες, ενδιαφέροντα και όρεξη για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, και οδηγήθηκε από νεαρή ηλικία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος το 1964, σε ηλικία είκοσι έξι ετών και παρά το νεαρό της ηλικίας του οι Δημοτικοί Σύμβουλοι τον εξέλεξαν πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τάσος Τερζής
Εγώ όμως δεν βρέθηκα εκεί για να εξετάσω ούτε τις περγαμηνές του ανθρώπου, ούτε το πανέμορφο Αιγίνιο. Έφτασα εκεί για να δω τον ζήλο που τον διακατέχει για οτιδήποτε έχει να κάνει με την ιστορία του τόπου και την καταγωγή του, τη σπουδαία συλλογή που έχει στο Ίδρυμα (Μουσείο) και τελικά ν’ αντλήσω από την αγάπη του για το κοινό καλό. Δεν έμεινα ανικανοποίητος.
Όπως θα δείτε και στο βίντεο που προβάλλεται πιο κάτω ο Τάσος Τερζής δεν είναι ένας συνηθισμένος Έλληνας. Δεν έχει ξοδέψει τις μέρες και τις νύχτες του στις βόλτες και τα πανηγύρια. Δεν έχει χάσει χρόνο σε ανούσιες ασχολίες που δεν προσφέρουν ηθική ικανοποίηση που δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία (συγγραφική, συλλεκτική, πολιτιστική, πολιτική κ.ά). Και δεν είναι μόνο τούτο, παρά έχει ξοδέψει ένα βιος για να συλλέξει τα νομίσματα, τις φωτογραφίες, τις ζωγραφιές, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τα στυλό, τα ωρολόγια, τους αναπτήρες, τα σκαλιστά, τις αγιογραφίες κλπ κλπ που έχει μέσα σ’ εκείνο το σπίτι που ο ίδιος μεγάλωσε και διαμόρφωσε και συνεχίζει να διαμορφώνει συνεχώς για να χωρέσει όλη αυτή του την αγάπη.

Συλλογή νομισμάτων στο Ίδρυμα Τερζή
Εκεί βρίσκουμε εφημερίδες του περασμένου αιώνα, ιστορικά βιβλία, σπάνιες συλλογές από γραμματόσημα αρχαία νομίσματα, η ιστορία της δραχμής και πλούσιο φωτογραφικό… υλικό που καταγράφουν την σύγχρονη ιστορία του Αιγινίου και της ευρύτερης περιοχής. Όλα αυτά και όχι μόνον φιλοξενούνται στο  «Ίδρυμα Πασχάλη και Ιωάννας Τερζή» στο Αιγίνιο.
Στο ίδρυμα αυτό, το οποίο καθημερινά είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες και τα σχολεία, έχουν τοποθετηθεί  κατά χρονολογική σειρά, διάφορα αντικείμενα και τα οποία δείχνουν την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και τη ζωή των κατοίκων του Αιγινίου, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των κατοίκων.  Στα πολυάριθμα ράφια υπάρχουν έντυπα ποικίλου περιεχομένου, ενώ φιλοξενείται αρχείο όλων των τοπικών εφημερίδων.
Είναι έντονη η παρουσία βιβλίων και περιοδικών που θυμίζουν την εποχή του ΕΑΜ, αλλά και της χούντας. Ξεχωρίζει το βιβλίο του ΕΑΜ, για τους μαθητές της Γ και Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, με υλικό άγνωστο στους σημερινούς Έλληνες.

Εφημερίδες, περιοδικά, αγιογραφίες του Μουσείου / Ιδρύματος Τερζή
Η λειτουργία του Ιδρύματος άρχισε επίσημα την 30 Ιανουαρίου (συμβολική μέρα για τους ανθρώπους του πνεύματος) με αγιασμό και χαιρετισμούς φίλων του ιδρυτού του. Το Ίδρυμα στεγάστηκε στο πατρικό του σπίτι εξ’ ού και το όνομα “Ίδρυμα Πασχάλη και Ιωάννας Τερζή” (των γονέων του).
Όσοι θέλουν να θυμηθούν και όσοι θέλουν να μάθουν τη σύγχρονη ιστορία μας, έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να επισκεφτούν το Ίδρυμα τούτο το οποίο έχει πάρα πολλά να προσφέρει. Αξίζουν συγχαρητήρια στον εμπνευστή, το δημιουργό και τον ακατάβλητο Τάσο Τερζή, ο οποίος απέδειξε ότι δεν έχει εξαντλήσει ακόμη την προσφορά του στον τόπο.
Αλλά δεν είναι μόνον συλλέκτης ο κύριος Τάσος Τερζής, είναι και συγγραφέας, όπως προείπαμε Δημοτικός Σύμβουλος και Δήμαρχος Αιγινίου, καλός και φιλόξενος οικοδεσπότης (δεν μας άφηνε να φύγουμε αν δεν μας προσέφερε δείπνο), σύζυγος και άξιος Έλληνας. Συνιστούμε στα σχολεία, οποιουσδήποτε επισκέπτες και ενδιαφερόμενους να μην χάσουν την ευκαιρία να δουν όλο αυτό το υλικό με μια απλή επίσκεψη στο Μουσείο / Ίδρυμα Τερζή.

Ιάκωβος Γαριβάλδης
συγγραφέας, (όχι κινηματογραφιστής)
Από τη συλλογή νομισμάτων
Η δραχμή μας μέσα από την εξέλιξή της
Μικρά σκαλιστά σε χρυσό και ασήμι
Μερικοί επισκέπτες του μουσείου την ημέρα εκείνη. Ανάμεσά τους το ζεύγος Condur Victoria-Nicolae από τη Μόλντοβα αριστερά και δεξιά του κ. Τερζή
Ανάμεσα στις παραδοσιακές φωτογραφίες – χώρος 1
Εικονογραφίες, εφημερίδες και περιοδικά από το 1935 και μετά
Μινιατούρες από μολύβι
Πύλινες μινιατούρες ζώων
Από τη συλλογή νομισμάτων
Συλλογή οστρακοειδών
Συλλογή στυλό
Παλιό γραμμόφωνο που ακόμη λειτουργεί
Κάτι καλές παρέες στη φιλόξενη οικία του κυρίου και της κυρίας Τάσου Τερζή
Με μια εύθυμη ατάκα και τα πράγματα έγιναν λίγο πιο εύκολα για όλους- Τάσος Τερζής και Ιάκωβος Γαριβάλδης  



http://diasporic.org/