Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Η κρίση στέλνει τους Έλληνες φοιτητές ξανά στα Βαλκάνια


Επιστροφή στις δεκαετίες του '80 και του '90 για τους Έλληνες φοιτητές, με τις αιτήσεις για εισαγωγή σε πανεπιστήμια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα φέτος τόσο από
νέους φοιτητές όσο και από αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν ένα δεύτερο πτυχίο σε ειδικότητα που έχει ζήτηση στην αγορά εργασίας.
Στο μεταξύ, στα ΑΕΙ αυτών των χωρών ζήτησαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ημερησίας", να μετεγγραφούν φέτος σχεδόν οι οκτώ στους δέκα Έλληνες οι οποίοι σπουδάζουν ήδη σε πανεπιστήμια της Τσεχίας και της Σλοβακίας.
Από τη μία τα χαμηλά δίδακτρα, τα οποία στις Ιατρικές σχολές στη Ρουμανία κυμαίνονται γύρω στις 4.000 - 5.000 ευρώ τον χρόνο και είναι τα πιο φθηνά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.- κι από την άλλη το χαμηλό κόστος διαβίωσης (τα έξοδα διαμονής και διατροφής υπολογίζονται σε 4.500 ευρώ ετησίως) προσελκύουν όλο και περισσότερους ξένους φοιτητές, Έλληνες ή άλλους Ευρωπαίους.
Είναι ενδεικτικό ότι στο Ιατρικό και Φαρμακευτικό πανεπιστήμιο του Ιασίου στη Ρουμανία, εκτός από την ελληνική, είναι ισχυρή και η γαλλόφωνη κοινότητα φοιτητών.
Από το 2008, όταν η οικονομική κρίση έδειξε τα πρώτα σημάδια της, άρχισε να μειώνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για σπουδές σε δημοφιλείς, τα προηγούμενα χρόνια, προορισμούς όπως Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Αμερική.
Αντίθετα, αυξήθηκε η ζήτηση για φοίτηση σε ΑΕΙ χωρών των Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό ότι το 2011 υπήρχαν 2.339 Έλληνες φοιτητές σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Τσεχία όταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2007 ήταν σχεδόν ο μισός (μόλις 1.315 φοιτητές).
Φέτος, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο και εκτιμάται ότι οι Έλληνες φοιτητές θα φθάσουν περί τους 2.600. Από αυτούς, μάλιστα, ο ένας στους πέντε είναι πτυχιούχος ελληνικού πανεπιστημίου και επιθυμεί να λάβει ένα δεύτερο πτυχίο σε ειδικότητα με θετικές επαγγελματικές προοπτικές.
Πρώτη στις προτιμήσεις των Ελλήνων φοιτητών σε ποσοστό 28% έρχεται η Ιατρική, μαζί με Οδοντιατρική και Φαρμακευτική, ενώ ακολουθούν οι Παιδαγωγικές και Νομικές σχολές (24%), οι Πολυτεχνικές σχολές (20%), οι Οικονομικές σχολές (16%) και άλλες (12%).
Μάλιστα, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους πολλοί από τους αποφοίτους αναζητούν επαγγελματική διέξοδο στο εξωτερικό.
Αυτό συμβαίνει, π.χ., στην περίπτωση των μηχανικών, ενώ οι γιατροί επιλέγουν να κάνουν ειδικότητα στο εξωτερικό κυρίως στη Γερμανία, καθώς η λίστα αναμονής στη χώρα μας φθάνει έως και τα 12 χρόνια.
Υποθέσεις με πλαστά πτυχία στο παρελθόν είχαν αποτρέψει τα προηγούμενα χρόνια πολλούς Έλληνες να επιλέξουν σπουδές σε ΑΕΙ χωρών των Βαλκανίων.
Η ένταξη χωρών, όμως, π.χ. της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, στην Ε.Ε. και η ισότιμη αναγνώριση των πτυχίων τους, φαίνεται ότι αποτέλεσαν "εγγύηση" για την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και, σταδιακά, το αρνητικό κλίμα αντιστράφηκε.
Σήμερα, στα περισσότερα από αυτά τα πανεπιστήμια λειτουργούν αγγλόφωνα τμήματα τα οποία παρακολουθούν χιλιάδες φοιτητές από τρίτες χώρες.
Μέσα στην επόμενη δεκαετία στο χώρο της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης αναμένεται να μπει και ένας νέος "παίκτης".
Πρόκειται για την Αλβανία όπου λειτουργούν επτά ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία από τη μία έχουν αρχίσει να δημιουργούν αγγλόφωνα τμήματα για να προσελκύσουν ξένους φοιτητές και από την άλλη φέρονται να έχουν προσεγγίσει καθηγητές από ΑΕΙ τόσο της Ελλάδας όσο και της νότιας Ιταλίας για να διδάξουν στους φοιτητές τους.



http://gr.news.yahoo.com/