Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ σχετικά με τους διορισμούς εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Μας το έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ..... Ευχαριστούμε πολύ

• Εφέτος η χειρότερη αναλογία συνταξιοδοτήσεων – προσλήψεων εκπαιδευτικών των τελευταίων χρόνων 
• Με αντιπαιδαγωγικά μέτρα σε βάρος των παιδιών και των εκπαιδευτικών η κυβέρνηση ξεκινά «επιχείρηση κάλυψης όλων των κενών»
• Διαψεύδονται οι ελπίδες για διορισμό δεκάδων χιλιάδων νέων αδιόριστων εκπαιδευτικών, που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμο εκπαιδευτικό έργο
Η χειρότερη αναλογία αποχωρήσεων – προσλήψεων εκπαιδευτικών των τελευταίων χρόνων προκύπτει εφέτος, καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να διορίσει μόλις 225 εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ας σημειωθεί ότι ο ακόμα και αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν το ένα πέμπτο του αριθμού όσων ζήτησε το ίδιο το υπ. Παιδείας για εφέτος (1.068). Από την άλλη πλευρά, φτάνει τις 5.000 ο αριθμός όσων συνταξιοδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 
Ταυτόχρονα, το υπ. Παιδείας προετοιμάζει την πρόσληψη 12.500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αριθμός που σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανός να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της εκπαίδευσης. 
Το Υπ. Παιδείας αποδύεται σε μια αδιέξοδη επιχείρηση «κάλυψης των κενών» επιστρατεύοντας αντιπαιδαγωγικά μέτρα, όπως έχει ήδη κάνει και στο παρελθόν, που θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το εκπαιδευτικό έργο. Τέτοια είναι οι καταργήσεις/συγχωνεύσεις σχολείων, η αύξηση του αριθμού των μαθητών στις σχολικές τάξεις, η αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και η περαιτέρω υποβάθμιση σημαντικών εκπαιδευτικών λειτουργιών όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία και η στήριξη των παιδιών που συναντούν μαθησιακές δυσκολίες, η στήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες ή/και αναπηρίες κ.λπ. Επίσης, καθίσταται αμφίβολη, αν όχι αδύνατη, η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων.
Ένα σχολείο με σημαντικά κενά σε εκπαιδευτικό  προσωπικό και σοβαρότατες ελλείψεις σε παρεχόμενες υπηρεσίες με την έναρξη των μαθημάτων το Σεπτέμβρη είναι ήδη ορατό.
Σημειώνουμε, επίσης, ότι με αυτή την τακτική του Υπ. Παιδείας απομακρύνεται κάθε ελπίδα για τη συντριπτική πλειονότητα των νέων, αδιόριστων εκπαιδευτικών να προσληφθούν και να συνεισφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο εκπαιδευτικό έργο. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και εκπαιδευτικοί που επέτυχαν σε προηγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ αλλά η κυβέρνηση τους αρνείται το διορισμό.
Η κυβερνητική «τρόικα του εσωτερικού» σε πλήρη ευθυγράμμιση  με την «τρόικα του εξωτερικού» οδηγεί την ελληνική εκπαίδευση στην υποβάθμιση και την απαξίωση.
Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ καταγγέλλει αυτή την απαράδεκτη τακτική, που θυσιάζει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης στο βωμό των σκοπιμοτήτων της πολιτικής των Μνημονίων.
To Γραφείο Τύπου
Τμήμα Παιδείας