Αντιδράσεις από κατοίκους, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις στο Λιτόχωρο Πιερίας εγείρει η πρόθεση εταιρείας ξένων συμφερόντων να αξιοποιήσει τμήμα του λατομείου της περιοχής, προκειμένου να αποθέσει χώμα που υπολείπεται από την παραγωγή υλικών για την κατασκευή μπαταριών.
ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
Το έργο είχε χωροθετηθεί αρχικά στη Θεσσαλονίκη, σε περιοχή του δήμου Χαλκηδόνας, αλλά δεν προχώρησε παρά τη γνωμοδότηση της μητροπολιτικής επιτροπής.
Η τοπική κοινωνία στην ευρύτερη περιοχή του Λιτοχώρου εμφανίζεται διχασμένη, καθώς το έργο στηρίζουν ο οικείος δήμος Δίου - Ολύμπου και η αντιπεριφέρεια Πιερίας, υποστηρίζοντας ότι δεν θα προκαλέσει καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση. Η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση, από την οποία θα προκύψουν αντισταθμιστικά οφέλη για τον δήμο, ενώ έχει λάβει δεσμεύσεις από την εταιρεία (Tosoh) ότι θα γίνει πλήρης αποκατάσταση του χώρου μετά το πέρας του έργου απόθεσης των υποπροϊόντων μπαταριών. Μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε υπέρ του έργου, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της αντιπεριφέρειας Πιερίας, που ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους.
Αντίθετα, φωνή διαμαρτυρίας για τη λειτουργία του χώρου απόθεσης χώματος στο λατομείο Λιτοχώρου, και συγκεκριμένα στη θέση «Γούρνες - Ξηροκάμπι», υψώνουν κάτοικοι, περιβαλλοντικοί φορείς, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, αλλά και βουλευτές του νομού. Υποστηρίζουν ότι στην ουσία πρόκειται για έναν ΧΥΤΑ αποβλήτων, η απόθεση των οποίων θα αποβεί επιζήμια για το περιβάλλον, πλήττοντας τόσο τον εθνικό δρυμό του Ολύμπου όσο και την παραλιακή ζώνη της Πιερίας, έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, ενώ αποφασισμένος να κινητοποιήσει σύσσωμη την τοπική κοινωνία, με στόχο να μπλοκάρει το έργο, δηλώνει και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Επιφυλάξεις για τη λειτουργία του έργου έχουν διατυπώσει επίσης ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ευγένιος Παπαδόπουλος και ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αμοιρίδης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ «Ανθρώπινη αλυσίδα ενάντια στο έργο»
Μιλώντας στη «Μ» ο βουλευτής κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι η εισήγηση των υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας πέρασε χωρίς να το αντιληφθεί κανείς και χωρίς να γίνει συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους. «Δεν αντιλαμβάνομαι με ποιο σκεπτικό οι υπηρεσίες συναίνεσαν σε ένα τέτοιο έργο, με τη λειτουργία του οποίου θα απειληθεί το περιβάλλον και θα πληγούν τόσο ο εθνικός δρυμός του Ολύμπου όσο και τα παράλια της Πιερίας, που αποτελούν βασικούς τουριστικούς προορισμούς». Ο ίδιος παρατήρησε ότι οι εισηγήσεις μιλούν για απόθεση 80.000 τόνων αποβλήτων στον χώρο του λατομείου μέσα σε δέκα χρόνια, ενώ δεν γίνεται σαφές, όπως ανέφερε, ποιος και κάθε πότε θα κάνει τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς ελέγχους στο υπέδαφος της περιοχής. «Είμαι αποφασισμένος να κινητοποιήσω τους κατοίκους και όλους του φορείς, στήνοντας ανθρώπινη αλυσίδα, η οποία θα εμποδίσει τα συνεργεία της εταιρείας να εισέλθουν στον χώρο» τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και διεμήνυσε ότι όλοι όσοι δηλώνουν υπέρμαχοι του έργου «θα μας βρουν απέναντι».
Από την πλευρά τους τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας με πρόσφατη ανακοίνωση τους καλούν τη δημοτική αρχή Δίου - Ολύμπου να προβεί σε διακοπή όλων των ενεργειών, μέχρι να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία. «Το περιβάλλον δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Οι παραλίες του νομού και τα βουνά μας ανήκουν στους πολίτες και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα διαπραγματεύεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους» υπογραμμίζουν.