Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ο διεθνής Τύπος για την Τελετή Έναρξης


Με πολυποίκιλα σχόλια, άλλοτε με ανάλογο βρετανικό χιούμορ κι άλλοτε με φλεγματικό ύφος, υποδέχθηκε ο διεθνής Τύπος την έναρξη των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων.

«Πιο λαϊκοί οι Αγώνες του Λονδίνου» έχει τίτλο η El Pais που σχολιάζει ότι αντίθετα με τους Αγώνες του Πεκίνου και την... τεχνολογική επιδειξιομανία της Κίνας, οι διοργανωτές των 30ών Ολυμπιακών έδειξαν το πιο ανθρώπινο και λαϊκό πρόσωπο της Μ. Βρετανίας καθώς και τα ήθη κι έθιμα της χώρας τους. Τονίζει επίσης ότι δεν υπήρξαν έντονες συγκινήσεις, ενώ κάποια στοιχεία της τελετής προκάλεσαν εντύπωση.



«Λονδίνο, Ολυμπιακοί και ‘pop’» φέρει τίτλο η El Mundo η οποία στους υπότιτλους επισημαίνει: «Ο Μπόιλ αδελφοποίησε την αρχαιότητα με τον λυσσαλέο μοντερνισμό της ‘αυτοκρατορίας’ – Ντάνιελ Κρεγκ και Ρόουαν Άτκινσον πρωταγωνιστές της τελετής – Το άναμμα της δάδας από επτά χέρια σπατάλησε μία σίγουρη ομορφιά».



«Ιστορία, ροκ, πολιτισμός και η βασίλισσα ως κορίτσι του Bond» τιτλοφορείται η Corriere della Sera.



Σούπερ ξεκίνημα για τους 30ούς Ολυμπιακούς Αγώνες αναφέρει η Bild, που σχολιάζει ότι υπήρξαν πολλές ανατριχιαστικές στιγμές και άφθονο βρετανικό χιούμορ στην τελετή έναρξης. Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Αυτοί οι Αγώνες είναι φωτιά!».



Το CNN γράφει «Αντιδράσεις στην τελετή έναρξης: Λαμπρότητα, πατριωτισμός και πολιτικές γκάφες» αναφερόμενο τόσο στις λεπτομέρειες της διοργάνωσης όσο και στο άστοχο σχόλιο του Aidan Burle, βουλευτή των Συντηρητικών, που στο twitter του χαρακτήρισε την τελετή «πολυπολιτισμική αηδία» 42,4 εκατ. δολαρίων. «Η πιο αριστεριστική τελετή έναρξης που έχω δει ποτέ, περισσότερο και από του Πεκίνου, πρώτευσα κομουνιστικού κράτους!» πρόσθεσε ο βουλευτής που αργότερα προσπάθησε να δικαιολογήσει την άποψή του.



Οι New York Times προτίμησαν ένα... φλεγματικό κείμενο για να περιγράψουν τη χθεσινή τελετή έναρξης. Για τσίρκο πέντε κύκλων και αλλόκοτο βρετανικό θέαμα κάνει λόγο στον τίτλο της η αμερικανική εφημερίδα και σχολιάζει «η ξεκαρδιστικά ιδιόμορφη Ολυμπιακή τελετή έναρξης ήταν ένα άγριο συνονθύλευμα του εορταστικού με το ευρηματικό, του συμβατικού με το εκκεντρικό... Το βράδυ της Παρασκευής η Βρετανία παρουσίασε στον κόσμο τον εαυτό της: ένα έθνος καθησυχασμένο στη μετα-αυτοκρατορική ταυτότητά του». Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος σημειώνει: «Δεν ήταν ούτε μία νοσταλγική αναφορά στο παρελθόν ούτε ένα τολμηρό όραμα ενός γενναίου νέου στο μέλλον. Περισσότερο ήταν ένα ελαφρώς τρελό πορτρέτο μιας χώρας που έχει αλλάξει πέρα από το μέτρο από την τελευταία φορά που διοργάνωσε τους Αγώνες, στο ζοφερό καλοκαίρι μετά τον Πόλεμο το 1948».




http://www.real.gr/