Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Μίνι-κραχ στο Χρηματιστήριο

Δραματική επιδείνωση σημειώθηκε στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της κρίσης
χρέους στην Ευρωζώνη, λόγω των πληροφοριών περί επικείμενης συνολικής προσφυγής της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ενώ στα ύψη εκτοξεύθηκε το κόστος δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας. Το επιτόκιο για τα ισπανικά δεκαετή έφτασε μέχρι 7,55%, για να υποχωρήσει λίγο αργότερα, ενώ αντίστοιχα, τα ιταλικά δεκαετή έφτασαν επίσης σε ιστορικό υψηλό 6,37%.

Την ίδια ώρα επανέρχονται στον διεθνή Τύπο και τα σενάρια για ελληνική χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ οι επενδυτές αναμένουν και τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, οι οποίες ξεκινούν τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει αρνητική έκθεση της Τρόικας για την αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης, εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν η Ελλάδα εξασφαλίσει έγκαιρα την επόμενη δόση με τα μηνύματα από το εξωτερικό να «παγώνουν» το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης ή επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη χρηματιστηριακή αγορά διαμορφώθηκε σκηνικό… κατάρρευσης με την αγορά να «βυθίζεται» κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 586,04 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 7,10%.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μετά τη διάσπαση των 600 μονάδων, το επόμενο κρίσιμο σημείο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η στήριξη των 580 μονάδων, το οποίο εάν διασπασθεί καθοδικά θα ανοίξει ο δρόμος για υποχώρηση στα επίπεδα των 550 μονάδων.

Απώλειες ύψους 1,6 δισ. ευρώ, σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών, μετά το μαζικό «ξεπούλημα» που χαρακτήρισε τις κινήσεις των επενδυτών στη σημερινή συνεδρίαση.

Έντονες πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διακόψει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Αρνητικό, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι και το γεγονός ότι η πτώση των τιμών των μετοχών συνοδεύεται και από σημαντική αύξηση του τζίρου, σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 36,208 εκατ. ευρώ.

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Οι ανησυχίες έχουν μεταφερθεί σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που καταγράφουν σοβαρές απώλειες. Πιο συγκεκριμένα ο Βρετανικός FTSE υποχωρεί στο 2,30% και ο γαλλικός CAC στο 3,11%. Ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση στο 3,60%. 

Ο ελβετικός SMI κινείται πτωτικά σε ποσοστό 0,61% και η ο ισπανικός IBEX στο 5,82%. Ο ιταλικός FTSEMIB «βυθίζεται» σε ποσοστό 4,38% και ο πορτογαλικός PSI στο 3,59%.


real.gr/