Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Σκεπτικισμός Σαμαρά για τις «περίεργες» γερμανικές δηλώσεις


Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Σκληρή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και μηνύματα δυσφορίας για τις «περίεργες» δηλώσεις από το Βερολίνο, στο επίκεντρο της ομιλίας Σαμαρά στην
κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Ούτε μισή λέξη δεν έδωσε στους στενούς του συνεργάτες ο Αντώνης Σαμαράς για τη σημερινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ (12:00) η οποία, δια βοής, θα εκλέξει για γραμματέα της τον Θανάση Μπούρα.

Οι πληροφορίες του Real.gr αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός στην ομιλία ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του θα εξαπολύσει σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα τόσο για τις δηλώσεις του στη Realnews περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή όσο και για τη στάση που κράτησε το κόμμα του στην υπόθεση της Χαλυβουργίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν από την άφιξη της τρόικας, επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός για τις δηλώσεις από τα κέντρα των δανειστών μας και κυρίως από το Βερολίνο αν και αρχικά αποφασίστηκε να μην υπάρξει έστω και η παραμικρή διαρροή για αυτές τις τοποθετήσεις (π.χ Ρέσλερ) πριν από την ομιλία του κ. Σαμαρά.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο θα αποδοκιμάσει και πάλι τέτοιου είδους δηλώσεις που κάθε άλλο παρά ενθαρρύνουν την Ελλάδα να μπει και πάλι στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση προωθεί «χωρίς πολλά λόγια και επικοινωνιακές κορώνες» όπως σημειώνουν από το επιτελείο του Πρωθυπουργού.

Συνεργάτες του υπενθύμιζαν ότι ο κ. Σαμαράς πρόσφατα είχε αποδοκιμάσει με έντονο τρόπο αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία λίγες ώρες αργότερα αναγκάστηκε να ανασκευάσει τα όσα είχε πει για τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη που κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις κάποιων εκ των συνεργατών του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη γενικότερη στάση των χωρών του νότου έναντι του Βερολίνου.

Στην παρούσα κατάσταση, Ισπανία και Ιταλία δέχονται μία άνευ προηγουμένου επίθεση από τις αγορές τη στιγμή που τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας μειώνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς επιβεβαιώνοντας έτσι τις φωνές εντός και εκτός Ελλάδας για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και τα οφέλη που αποκομίζει από αυτήν το Βερολίνο ενισχύοντας έτσι τα όσα είχε προβλέψει προ μηνών ο κ. Σαμαράς ότι στην Ευρώπη υπάρχουν κέντρα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ψάχνουν ευκαιρία για να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ προκαλώντας έτσι αλυσιδωτές αντιδράσεις στους κόλπους της Ένωσης - αντιδράσεις που φθάνουν μέχρι τα σενάρια περί διάλυσης του ευρώ.

real.gr