Kι όμως, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να ψάξετε για ένα φτηνό πακέτο διακοπών. Αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.
Η μεγάλη οικονομική δυσκολία των Ελλήνων που έχει περιορίσει τις διακοπές μας στο ελάχιστο, η πολιτική αβεβαιότητα που έκανε πολλούς από τους ξένους να ματαιώσουν τα πλάνα τους για να επισκεφθούν φέτος τη χώρα μας και η περίφημη «εσωτερική υποτίμηση» έχουν ρίξει εντυπωσιακά τις τιμές σε πολλά παραθεριστικά σημεία της χώρας.
Δυστυχώς, δεν είναι όλοι οι παράγοντες που συνθέτουν ένα πακέτο διακοπών πιο φτηνοί, αφού η τιμή των καυσίμων και οι φόροι σημαίνουν ότι θα ξοδέψετε πολλά σε βενζίνες και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Ωστόσο, με έναν καλό υπολογισμό του συνόλου των εξόδων σας, μπορείτε να βρείτε ένα οικονομικό πακέτο ακόμη και τώρα. Ή μάλλον: Ακόμη περισσότερο τώρα, που βγαίνουν και οι τελευταίες –και πιο γενναίες- προσφορές για ξενώνες, ξενοδοχεία και εισιτήρια, από εκείνους τους επιχειρηματίες του τουρισμού που φοβούνται ότι θα τους μείνουν αδιάθετα.
Βήμα 1: Πού θα μείνετε
Ξεκινήστε από το πού θα μείνετε. Όσο πλησιάζουμε στην υψηλή περίοδο, και οι ξενοδόχοι βλέπουν ότι έχουν ακόμη πολλά δωμάτια κενά, θα προσφέρουν πακέτα απίστευτα. Μπορείτε να ψάχνετε για τέτοιες προσφορές και σε διαφημίσεις, αλλά κυρίως στο Internet. Τα ίδια τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες ανεβάζουν στα sites τους, αλλά βέβαια, μπορείτε να τα βρείτε και μαζεμένα online στα διάφορα sites προσφορών. ΄
Προσοχή: Μην παρασυρθείτε από το πόσο μεγάλη έκπτωση σας δίνουν. Διαλέξτε το πού θα μείνετε με βάση μόνο το πόσο αντέχει το πορτοφόλι σας να ξοδέψετε. Αν έχετε υπολογίσει ότι μπορείτε να χαλάσετε μέχρι και 40 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση και βρείτε μια προσφορά 70% για ένα δωμάτιο που κανονικά θα έκανε 250 ευρώ, παρ’ ότι είναι ελκυστικό, εσείς παραμένετε εκτός budget.
Εκτός από προσφορές online, σηκώστε και το τηλέφωνο και πάρτε ο ίδιος σε διάφορα ενοικιαζόμενα (θα βρείτε λίστες ανά περιοχή στο Internet) και ζητήστε την καλύτερη δυνατή τιμή. Νησιά Βορείου Αιγαίου και Πελοπόννησος είναι οι δύο περιοχές με τη μεγαλύτερη μείωση κρατήσεων και άρα τα πιο πιθανά μέρη για να βρείτε δωμάτια που έχουν μείνει αδιάθετα και που οι ιδιοκτήτες τους θα ρίξουν πολύ τις τιμές τους.
Εναλλακτικά, ψάξτε για πακέτα all inclusive που θα σας απαλλάξουν και από το άγχος του πόσο θα σας κοστίσει το φαγητό σας. Εδώ και χρόνια το κάνουν οι ξένοι, που κλείνουν μία-δύο εβδομάδες σε ένα ξενοδοχείο, φοράνε το περίφημο βραχιολάκι τους και με αυτό έχουν πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, ποτά και φυσικά διαμονή. Όλα σε μια τιμή. Η αλήθεια είναι ότι αυτού του τύπου οι διακοπές δεν ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, αλλά, αντικειμενικά τώρα, όταν δεν έχουμε πια τα χρήματα για να το κάνουμε όπως θέλουμε εμείς, γιατί να μην κάνουμε έστω κι αυτές, τις άχαρες διακοπές του all inclusive;
Βήμα 2: Πώς θα πάτε
Το καλό είναι ότι για πρώτη φορά φέτος δεν έχουν κλείσει όλα τα εισιτήρια στα πλοία, τα τρένα και τα ΚΤΕΛ –ακόμη και τις περιόδους αιχμής. Έχετε μία-δυο ημέρες ακόμη για να κλείσετε το μέσο μεταφοράς σας. Δυστυχώς, οι τιμές είναι πιο ακριβές σε σχέση με πέρσι, γι’ αυτό ίσως να πρέπει να πάρετε την απόφαση να αφήσετε πίσω το αυτοκίνητο.
Στην ερώτηση «και πώς θα μετακινούμαι εκεί που θα πάω;», την απάντηση θα την δώσετε μόνος. Είναι τα τοπικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ικανοποιητικά; Αντέχετε να προγραμματίζετε την ημέρα σας με βάση το δρομολόγιο του τοπικού ΚΤΕΛ; Μήπως να επιλέξετε ένα μικρό νησάκι που δεν χρειάζεται πολλές μετακινήσεις; Μήπως να πάρετε μεν το αυτοκίνητο, αλλά να γλιτώστε τα ακτοπλοϊκά, επιλέγοντας κάποιο σημείο της ενδοχώρας; Σας επισημάναμε ήδη ότι η Πελοπόννησος φέτος έχει πρόβλημα, άρα θα βρείτε εύκολα φτηνό δωμάτιο. Υπολογίστε και την βενζίνη που θα χρειαστείτε ως εκεί και δείτε μήπως σας συμφέρει.
Προσοχή: Με λίγο παραπάνω ψάξιμο στο Internet θα βρείτε προφορές και για ακτοπλοϊκά (ακόμη και για αεροπορικά!) εισιτήρια. Πρέπει, βέβαια, να είστε τυχερός για να συνδυάσετε το εισιτήριο με το δωμάτιο, αλλά αξίζει η προσπάθεια!
Βήμα 3: Τι θα ξοδέψετε εκεί
Εδώ θα χρειαστεί να συζητήσετε πολύ με γνωστούς και φίλους. Όταν έχετε καταλήξει, βάσει δωματίου και τρόπου μεταφοράς, σε 2-3 διαφορετικούς προορισμούς, ρωτήστε όσους έχουν πάει εκεί τα περασμένα χρόνια για τις τιμές των εστιατορίων και των μπαρ. Υπολογίστε ένα 15 με 20% πιο κάτω από τις τιμές προ πενταετίας, αφού όλοι πια προσπαθούν να γίνουν πιο φτηνοί.
Πολύ βασικό: Μήπως να προτιμήσετε να δώσετε 5-10 ευρώ παραπάνω για ένα δωμάτιο με κουζινάκι από ένα δωμάτιο χωρίς και να μαγειρεύετε τουλάχιστον εσείς το ένα γεύμα της ημέρας; Αν ναι, τότε μην ξεχάσετε να προσθέσετε στους υπολογισμούς σας και τα έξοδα του σούπερ μάρκετ.
Βήμα 4: Αν όλα τα παραπάνω «δεν βγαίνουν»
Τι λέτε για ελεύθερο κάμπινγκ; Είναι μεν παράνομο, αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετά (πανέμορφα) μέρη στην Ελλάδα όπου δεν θα σας ενοχλήσει κανείς. Δείτε την λίστα εδώ.
Βήμα 5: Αν δεν σας βγαίνει ούτε το κάμπινγκ…
Πάρτε απόφαση ότι θα την βγάλετε στην Αθήνα, αλλά κάντε την πόλη τόπο διακοπών. Πώς; Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Θέλει λίγη φαντασία. Μια βοήθεια από εμάς θα την βρείτε στο άρθρο του NewsBomb.gr «Καλοκαίρι στην Αθήνα: 10 συμβουλές για να το περάσετε σαν να ήταν σε νησί»!