Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Επίδομα θέρμανσης μέσω της Δ.Ε.Η.


Εκτενείς είναι οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Σαμαρά για τη δυνατότητα να χορηγηθεί το β’ εξάμηνο του 2012 επίδομα θέρμανσης μέσω της Δ.Ε.Η.
στους κατά τόπους δικαιούχους.

Η συγκεκριμένη είδηση αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφυλακτικότητα καθώς μέχρι στιγμής οι λογαριασμοί της Δ.Ε.Η. έχουν συνδεθεί με την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, αυξάνοντας κατακόρυφα το ποσό του τελικού λογαριασμού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή της προς την Τρόικα για εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο 80% του αντίστοιχου φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, με στόχο να περιορίσει το λαθρεμπόριο καυσίμων, αυξάνοντας όμως κατακόρυφα τα βάσανα των φορολογούμενων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 40%, σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο (1,40 ευρώ/λίτρο). Όπως γίνεται αντιληπτό, αρκετά νοικοκυριά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν προκειμένου να βάλουν πετρέλαιο στους καυστήρες, με το πρόβλημα να γίνεται ακόμα πιο έντονο στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας.

Το ύψος του επιδόματος θα εξαρτάται από:


  • Το εισόδημα
  • Τον αριθμό των μελών της οικογένειας
  • Τα τετραγωνικά της πρώτης κατοικίας που απαιτούνται για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, προκειμένου να μην προκύψουν μεγάλα επιδόματα για ανθρώπους που έχουν μεγάλα σπίτια (η αναλογία τείνει να «κλείσει» στα 35 τ.μ./μέλος).
  • Η γεωγραφική θέση της κατοικίας, το υψόμετρο και η μέση θερμοκρασία
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας




zougla.gr