Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Πρόταση για αύξηση έως 30% στα τιμολόγια της ΔΕΗ - Δεν θα το αντέξουν τα νοικοκυριά


Όταν το ακούει κάποιος δεν μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν τέτοιο θράσος ώστε να προτείνουν κάτι τέτοιο. Ο λόγος για την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι
για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για πολλοστή φορά και αυτή τη φορά προτείνεται να αγγίζει σχεδόν το 30%. 
Είναι μία εξωφρενική πρόταση που τα ελληνικά νοικοκυριά σίγουρα δεν μπορούν να αντέξουν, αν και πολλοί κάνουν λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια, με αφορμή τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για την ιδιωτικοποίηση των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.

Η δημόσια επιχείρηση γνωστοποίησε τα κοστολογικά της στοιχεία στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και εκείνοι με τη σειρά τους διαπίστωσαν ότι δεν βγαίνουν τα “κουκιά”, αφού το “μαγαζί” είναι μέσα κατά 30%.

Αυτό σημαίνει πως η ΔΕΗ σαν επιχείρηση όχι μόνο δεν έχει κέρδη αλλά κάθε μέρα μπαίνει μέσα και για αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από τη διοικούσα αρχή.

Επομένως η Ρυθμιστική Αρχή θα γνωμοδοτήσει στην κυβέρνηση και εκείνη με τη σειρά της θα βρεθεί μπροστά σε αυτή τη δύσκολη απόφαση, την οποία όμως πρέπει να λάβει τελικά μιας και χρήματα στα κρατικά ταμεία δεν υπάρχουν και οι τράπεζες πλέον δεν δανείζουν.

Το 2011 η ΔΕΗ είχε ζητήσει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 19% και η κυβέρνηση στις αρχές του χρόνου αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για αυξήσεις της τάξεως του 12,6%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων, κ. Φωτόπουλος ζήτησε να σταματήσουν οι κομπίνες εις βάρος της ΔΕΗ και τότε να δούμε εάν χρειάζεται αύξηση των τιμολογίων. Κοινώς, ο κ. Φωτόπουλος χρεώνει και το παθητικό της ΔΕΗ που φέρνει αυξήσεις στις κομπίνες, όπως λέει, σημειώνοντας πως εάν δεν υπήρχαν κομπίνες δεν θα γινόντουσαν αυξήσεις στα τιμολόγια.





http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=151285&catid=3