Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

2ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ

2ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΠΕ) ΠΙΕΡΙΑΣ


1.
Στόχοι
1.1
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης εκδίδει το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το δίκτυο παρακολούθησης (φερομονικές παγίδες)  που έχει εγκατασταθεί στο Νομό και τις επιθεωρήσεις που πραγματοποιούνται σε βαμβακοφυτείες. Το παρόν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς του Ν. Πιερίας με στόχο την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2
Αφορά το διάστημα από την εμφάνιση των χτενιών έως την εμφάνιση των πρώτων καρυδιών.
1.3
Απαιτείται ο βαμβακοπαραγωγός να παρακολουθεί τακτικά κάθε βαμβακοχώραφο και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζει τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο, όπως περιγράφονται παρακάτω κατά περίπτωση.
2.
Διαπιστώσεις
2.1
Τα βαμβακόφυτα αναπτύσσονται πλήρως και αρκετές φυτείες παρουσιάζουν οψιμότητα λόγω των πλημμυρών του Μαΐου.
2.2
Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και ανάλογα με την οψιμότητά τους βρίσκονται στο στάδιο σχηματισμού των πρώτων χτενιών, της ανθοφορίας ή και του σχηματισμού των πρώτων καρυδιών. Τα φυτά έχουν ύψος 50-70 εκ. και 14-16 πραγματικά φύλλα.
2.3
Διαπιστώθηκαν μικροί πληθυσμοί τετράνυχου σε κάποιες βαμβακοφυτείες, ενώ έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, καθώς έχουν συλληφθεί στις φερομονικές παγίδες μέχρι στιγμής 1-6 ενήλικα πράσινου και 2-20 ενήλικα ρόδινου σκουληκιού. Όμως από τις δειγματοληψίες που γίνονται δεν διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές από τις προνύμφες των εντόμων που να δικαιολογούν ψεκασμούς, καθώς δεν έχουν βρεθεί πάνω από 8 προνύμφες ανά 100 φυτά, που είναι το κατώτερο όριο προσβολής αυτή την περίοδο.
3.
Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Συστήνεται στους παραγωγούς να παρακολουθούν τακτικώς και επισταμένως κάθε 3-4 ημέρες τα βαμβακόφυτά τους για τυχόν προσβολές από προνύμφες που επιβίωσαν από τα ωφέλιμα και μόνο εάν διαπιστωθεί η παρουσία προνυμφών σε ποσοστό πάνω από 8% (8 σκουλήκια ανά 100 φυτά), να εφαρμοσθεί ψεκασμός. Την περίοδο αυτή να μη χρησιμοποιηθούν γενικώς εντομοκτόνα ευρέως φάσματος (μη εκλεκτικά) για άλλους εχθρούς, διότι θα αυξηθούν οι πληθυσμοί του πράσινου και ρόδινου.
4.
Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Την περίοδο αυτή συνιστάται τα χρησιμοποιούμενα φυτοπροστατευτικά να ανήκουν στην κατηγορία των εκ-λεκτικών εντομοκτόνων, όπως τα εγκεκριμένα βιολογικά (Bacillus thuringiensis και spinosad) και της δραστικής diffubenzuron που παρεμβαίνει στην ανάπτυξη του εντόμου. Τα παραπάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συνδυαστικά. Τα παραπάνω σκευάσματα συστήνονται διότι η επιλογή είναι αποτελεσματική, φιλική προς το περιβάλλον και προς τα ωφέλιμα. Η χρήση αυτή την περίοδο εντομοκτόνων μη εκλεκτικών ευρέως φάσματος καταστρέφει τα ωφέλιμα και είναι δυνατόν να προκαλέσει αύξηση του πληθυσμού του τετράνυχου.