Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ελληνική εταιρεία.... τροποποίησης καιρού!!!

Μας το έστειλε μια φίλη..... Ευχαριστούμε πολύ

Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στον επίσημο ιστότοπό της...  "Η 3Δ Α.Ε. είναι μία από τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο σε θέματα προστασίας και διαχείρισης ακραίων καιρικών φαινομένων. Είναι ενεργό μέλος του Weather Modification Association και ασχολείται με προγράμματα τροποποίησης καιρού από το 1981."

"Η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων τροποποίησης καιρού επιτυγχάνεται μέσω ειδικά τροποποιημένων αεροσκαφών σε συνδυασμό με ραντάρ δεδομένων καιρού καθώς και την τεχνογνωσία του εξειδικευμένου προσωπικού της εταιρείας.

Στόχος των προγραμμάτων τροποποίησης καιρού είναι:


• η αύξηση των βροχοπτώσεων  και χιονοπτώσεων ανάλογα, για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα και την αποταμίευση νερού
• η προστασία από το χαλάζι  για τον περιορισμό των ζημιών στις καλλιέργειες και αστικές περιουσίες
• η μετατόπιση του όγκου νερού των νεφών για την αποφυγή πλημμυρών.

Προγράμματα προστασίας και διαχείρισης ακραίων καιρικών φαινομένων μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συνήθως όμως τα προγράμματα καταστολής χαλαζιού ξεκινούν τους θερμούς μήνες γιατί τότε κυρίως αναπτύσσονται τα χαλαζοφόρα νέφη, σε αντίθεση με τα προγράμματα αύξησης βροχοπτώσεων που έχουν καλύτερα αποτελέσματα τους ψυχρούς μήνες.


Η τεχνοτροπία που ακολουθείται για την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων έχει να κάνει με την εισαγωγή κατάλληλων πυρήνων συμπύκνωσης σε περιοχές της ατμόσφαιρας όπου ναι μεν υπάρχουν ικανές ποσότητες υγρασίας, αλλά είτε λόγω έλλειψής των πυρήνων δεν μπορούν να δημιουργηθούν υδροσταγόνες –παγοπυρήνες, είτε λόγω μικρού αριθμού των πυρήνων δημιουργούνται μεγάλα έμβρυα που τελικά φτάνουν στο έδαφος π.χ. ως χαλάζι.


Η 3Δ Α.Ε. χρησιμοποιεί την μέθοδο της άμεσης στόχευσης των  νεφών. Τη σπορά δηλαδή φυσιγγίων ιωδιούχου αργύρου (AgI) ή ξηρού πάγου με εξειδικευμένα αεροπλάνα στην περιοχή στόχο την κατάλληλη στιγμή, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο η διαθέσιμη υγρασία της ατμόσφαιρας κατανέμεται σε περισσότερους πυρήνες - παγοκρυστάλλους που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία χαλαζιού και που φτάνουν τελικά στο έδαφος σαν βροχή ή χιόνι αντίστοιχα.


Μελέτες έδειξαν ότι η χρήση ιωδιούχου αργύρου για τη σπορά νεφών είναι πλήρως ασφαλής για το περιβάλλον και δεν φέρει επιβλαβής επιπτώσεις. Τόσο στα ζώα όσο και στα φυτά ή και στο έδαφος, σε περιοχές που έγιναν προγράμματα τροποποίησης του καιρού, οι συγκεντρώσεις του ιωδιούχου αργύρου δεν ξεπέρασαν αυτές που από πριν επικρατούσαν στο περιβάλλον.


Τα προγράμματα τροποποίησης του καιρού δεν μπορούν να μειώσουν την αναμενόμενη ξηρασία στην καλοκαιρινή περίοδο ή να δημιουργήσουν νέφη όταν δεν υπάρχει κάποια μορφή υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Μπορούν όμως με τις κατάλληλες συνθήκες και μέσω της σποράς των νεφών να αυξήσουν με τη μορφή βροχής ή χιονιού το διαθέσιμο νερό κατά τους χειμερινούς μήνες, έτσι ώστε να μπορούμε να το διαχειριστούμε κατάλληλα τους καλοκαιρινούς ή άνυδρους μήνες.


Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται πάνω από 200 παρόμοια προγράμματα τροποποίησης καιρού. Οι δυνατότητες των ψηφιακών μετεωρολογικών ραντάρ βοηθούν πλέον στην καλύτερη παρακολούθηση των νεφών και δίνουν ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία μετεωρολογικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.


Σύμφωνα με τις έντονες κλιματικές αλλαγές που επιβαρύνουν τον πλανήτη και αυξάνουν συνεχώς την συχνότητα αλλά και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για:


*  Έγκαιρη πρόγνωση, ακριβή διάγνωση του μεγέθους του καιρικού φαινομένου και λήψης των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπισή του.
* Προστασία συγκεκριμένων προεπιλεγμένων περιοχών, γεωργικών ή αστικών από ακραία χαλαζόπτωση.
* Αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού για την ανάπτυξη βασικών τομέων της οικονομίας όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η γεωργία κλπ. οι οποίες συνεχώς μειώνονται
* Αύξηση των διαθέσιμων υφιστάμενων και μελλοντικών ποσοτήτων νερού για αστική κατανάλωση.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι σημερινές μέθοδοι τροποποίησης καιρού μας επιτρέπουν πλέον να διαχειριστούμε καλύτερα τις έντονες κλιματικές αλλαγές και να έχουμε τη δυνατότητα να:


* Να ενισχύσουμε τον σχηματισμό βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης σε περιοχές που έχουμε από πριν επιλέξει (λεκάνη απορροής, λίμνη, δάσος, βουνό, συγκεκριμένη περιοχή αποταμίευσης κλπ.) για την αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας και απερήμωσης.
* Να ενισχύσουμε τον σχηματισμό βροχόπτωσης σε κάποια περιοχή, αύξηση ή μείωση του όγκου της και την αποφυγή φαινομένων υετού σε  κάποια άλλη πιο κρίσιμη περιοχή (π.χ. για αποφυγή πλημμύρας, υπερχείλισης).
* Να προστατεύσουμε σημαντικές για την οικονομία γεωργικές καλλιέργειες από χαλαζόπτωση μέσω της τροποποίηση του χαλαζιού σε βροχή."

Πηγή

http://www.triklopodia.com/2012/06/blog-post_7.html