Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ενημερωτική εκδήλωση του ΕΒΕ Πιερίας σε συνεργασία με τις Πρεσβείες των κρατών-μελών της Ομάδας ΒΙΣΕΓΚΡΑΝΤ

Μας το έστειλε η Ελίνα Διαμαντοπούλου..... Ευχαριστούμε πολύ
 Επιμένει στην εξωστρέφεια
Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών εξωστρέφειας και των επαφών του Επιμελητηρίου Πιερίας με εκπροσώπους κρατών που στόχο έχουν την ενίσχυση της εμπορικής
συνεργασίας μεταξύ της Πιερίας και χωρών του εξωτερικού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στη συνεδριακή αίθουσα του ΕΒΕ, ενημερωτική εκδήλωση σε συνεργασία με τις Πρεσβείες των κρατών-μελών της Ομάδας  ΒΙΣΕΓΚΡΑΝΤ,  Ουγγαρίας,  Πολωνίας,  Σλοβακίας και Τσεχίας, με θέμα: Επιχειρηματικό Περιβάλλον και ευκαιρίες εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Πιερίας και των κρατών- μελών της ομάδας Βίσεγκραντ. 
 Οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για εμπορική δραστηριοποίηση στις συγκεκριμένες χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου και έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, όπου είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για με τις επενδυτικές ευκαιρίες σε αυτές τις χώρες. Συγκεκριμένα την Τσεχία εκπροσώπησε ο κ. Milos Kucera ( Μίλος Κούτσερα ), αναπληρωτής Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας αρμόδιος για θέματα Εμπορίου και Οικονομίας, τη Σλοβακία ο κ. Roman Hloben ( Ρόμαν Χλόμπεν ), αναπληρωτής Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, αρμόδιος για θέματα εμπορίου και οικονομίας, την Πολωνία, η κ. Ewa Flis ( Έβα Φλις ) Εμπορική Σύμβουλος, Προϊσταμένη του Τμήματος Προώθησης Εμπορίου & Επενδύσεων της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας και την Ουγγαρία ο  κ. Zoltan Szabo ( Ζόλταν Σάμπο ) Εμπορικός Σύμβουλος της Ουγγρικής Πρεσβείας.
 Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν  κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες της Πιερίας και τους εκπροσώπους των χωρών.

«Σε μία περίοδο κρίσης στηρίζουμε την εξωστρέφεια και δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του νομού μας να αντλήσουν πληροφορίες για προϊόντα των περιοχών αυτών από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, οι οποίοι θα τους δείξουν το δρόμο τόσο της εισαγωγής όσο και της εξαγωγής σε προϊόντα που ενδιαφέρονται»,  ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, λίγο νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους εκπροσώπους των χωρών.  Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στους δεσμούς της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Πιερίας με τις χώρες αυτές και στον τομέα του τουρισμού, αναφέροντας  χαρακτηριστικά ότι « σήμερα ενδυναμώνουμε τη σχέση αυτή και ευελπιστούμε σε καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα».

 Milos Kucera: «Αναζητούμε επενδυτικές ευκαιρίες και σε πόλεις εκτός Αθηνών»

«Είναι ιδιαίτερη τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ» ανέφερε ο κ. Milos Kucera, αναπληρωτής Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας αρμόδιος για θέματα Εμπορίου και Οικονομίας και τόνισε ότι είναι στόχος της χώρας του να αναζητήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και εκτός της Αθήνας. «Αυτός είναι και ο λόγος της παρουσίας μας σήμερα εδώ ώστε να γνωρίσουμε τι πραγματικά ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες της περιοχής σας», πρόσθεσε ενώ από την πλευρά της η κ. Roman Hloben, αναπληρωτής Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας αναφέρθηκε στην χρησιμότητα αλλά και την κρισιμότητα της συνάντησης και για τις δύο πλευρές. «Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω με άδειες βαλίτσες», ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας έτσι τη διάθεση για συνεργασία.
Η εκπρόσωπος της Πολωνίας, κ. Ewa Flis Εμπορική Σύμβουλος, Προϊσταμένη του Τμήματος Προώθησης Εμπορίου & Επενδύσεων της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις εξειδικευμένες γνώσεις για την πολωνική αγορά που θα πρέπει να έχουν οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν εκεί.
Για μια μοναδική ευκαιρία προκειμένου να υπάρξουν οικονομικές συναλλαγές στο μέλλον έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ουγγαρίας κ. . Zoltan Szabo Εμπορικός Σύμβουλος της Ουγγρικής Πρεσβείας, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί επιπλέον και η τουριστική προβολή της Πιερίας. Άλλωστε όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Πιερία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τον ίδιο και τους συμπατριώτες του.
Στη εκδήλωση που ακολούθησε παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι αριθμητικοί δείκτες των συγκεκριμένων κρατών καθώς και τα εμπορικά χαρακτηριστικά τους: Ενδεικτικά: 
 Τσεχία :

Ο πληθυσμός της Τσεχίας ανέρχεται σε 10,5 εκατομμύρια κατοίκους
Η ανεργία αγγίζει μόλις το 6,5%
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ ανέρχεται σε 1,7%
Ο μέσος πληθωρισμός με στοιχεία του 2011 δεν ξεπερνά το 2,0%

Το Δημόσιο Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ με τρέχοντα στοιχεία είναι 41% του ΑΕΠ.

Ανάμεσα στα βασικά προϊόντα της Τσεχίας μπορεί κανείς να ξεχωρίσει :
-        Αυτοκίνητα και μηχανολογικό εξοπλισμό
-        Τεχνολογίες που αφορούν το περιβάλλον
-        Μπύρα
-        Πορσελάνες

Πρόκειται για χώρα που υποδέχεται πολύ μεγάλες ξένες επενδύσεις – Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι στην Τσεχία έχουν επενδύσει τεράστια ποσά η Hyundai, η Toyota και η Volkswagen.

Η Ελλάδα διατηρεί με την Τσεχία παραδοσιακές οικονομικές σχέσεις. Εντός του 2010 παρατηρήθηκε μια μεγάλη αύξηση εξαγωγών προς την Τσεχία της τάξεως του 30%.
Η χώρα μας εξάγει εκεί κυρίως φρούτα & λαχανικά, αλουμίνιο, χαλκό, ποτά, φαρμακευτικά προϊόντα.

Η Τσεχία αποτελεί ανερχόμενη τουριστική αγορά με μεγάλες προοπτικές. Ενδεικτικά, βάσει στοιχείων του Οργανισμού Τουρισμού της Τσεχίας, το 2007 η Ελλάδα ήλθε τέταρτη στην προτίμηση των Τσέχων τουριστών με 315.000 επισκέψεις.
Σήμερα πάνω από 70.000 Έλληνες τουρίστες επισκέπτονται κυρίως την Πράγα αλλά όχι μόνο καθώς οι λουτροπόλεις και τα βουνά της Τσεχίας αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες από τη χώρα μας.


Σλοβακία :

Έχει πληθυσμό 5.379.000 κατοίκους και ανήκει στη ζώνη του Ευρώ από 01/01/2009
Το 2011 εμφάνισε 3,3% ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος
Ο πληθωρισμός αγγίζει το 4,1%
Το ποσοστό ανεργίας φθάνει το 13,5%

Με επίσημα στοιχεία του 2012 παρουσιάζεται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα της Ευρωζώνης και παρουσιάζει σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πολύ υψηλή παραγωγικότητα εργατικού δυναμικού ( κοντά στο 75% )

Βασικοί επιχειρηματικοί κλάδοι στη Δημοκρατία της Σλοβακίας είναι :
Προϊόντα Βιοτεχνολογίας, Φαρμακευτικά, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, προϊόντα οπτικής, χημικά, εξοπλισμός για μεταφορές, ιατρικά και οδοντιατρικά εργαλεία.

Οι ελληνικές εξαγωγές στη Σλοβακία έφτασαν σε υψηλά νούμερα μόνο κατά το 2008. Έκτοτε λόγω των οικονομικών συνθηκών παρουσιάζεται μια πτωτική τάση.

Η Ελλάδα κατατάσσεται ως ο δεύτερος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός για Σλοβακία (120.000 τουρίστες περίπου ετησίως).

Πολωνία :

Έχει πληθυσμό 38,2 εκατομμύρια κατοίκους
Το ΑΕΠ της χώρας παρουσιάζει σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 2011, αύξηση κατά 4,3%

Χαρακτηριστικό της Πολωνίας είναι το επενδυτικό σύστημα κινήτρων και οι 14 οικονομικές ζώνες που έχουν θεσπιστεί.

Εντός της δεκαετίας που μας πέρασε Ελλάδα και Πολωνία έχουν αυξήσει τον ετήσιο τζίρο από τις οικονομικές τους συναλλαγές κατά 2,8%
Η Ελλάδα εξάγει στην Πολωνία κυρίως τρόφιμα και ποτά, μέταλλα, ηλεκτρικά είδη και μηχανήματα καθώς και χημικά προϊόντα.
Τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Πολωνίας και την ενδυνάμωση των φιλικών σχέσεων των δυο χωρών θέτει η συμφωνία που υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2011 στην Κρακοβία ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδης με την πολωνή ομόλογό του Καταρζίνα Σομπιεραϊσκα.
Η συμφωνία προβλέπει την προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των τουριστικών Αρχών Ελλάδας και Πολωνίας με στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης και την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων του τουρισμού.
Η συμφωνία έχει πενταετή διάρκεια και προβλέπεται να ανανεώνεται για πενταετείς περιόδους.

Ουγγαρία :

Πληθυσμός : 10 εκατομμύρια κάτοικοι
Ποσοστό Αύξησης του ΑΕΠ : 1,7% ( δεδομένα 2011 )
Πληθωρισμός : 3,9% (2011)
Ανεργία : 10,9% (2011)

Η χώρα παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, ηλεκτρονικών εξοπλισμών, προϊόντα τεχνολογίας πληροφορικής, φαρμακοβιομηχανίας,

Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Ουγγαρία το 2011 αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές της χώρας μας φθάνουν τα 300 εκατομμύρια Ευρώ.

Στην Ουγγαρία εξάγουμε κυρίως φρούτα & λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, πλαστικά, ελαστικά, φαρμακευτικά προϊόντα, αλουμίνιο, σίδηρο, ατσάλι κ.α.

Πάνω από 250.000 Ούγγροι τουρίστες επισκέφθηκαν το 2011 τη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο ΕΟΤ Αυστρίας – Ουγγαρίας.

Φυσικά κάθε χρόνο η Βουδαπέστη και άλλοι προορισμοί της Ουγγαρίας κατακλύζονται από Έλληνες τουρίστες.