Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Επιστολή από έναν απελπισμένο Δήμαρχο στη zougla.gr

Eπιστολή απέστειλε στη zougla.gr ο δήμαρχος Σκοπέλου, Γιάννης Μιχελής, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του και τις σκέψεις του σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και τα προβλήματα στην
τοπική αυτοδιοίκηση.

«Είμαι Δήμαρχος ενός μικρού νησιού. Εκλέχτηκα για πρώτη φορά και άρχισα τη θητεία μου την 1.1.2011. Είμαι δηλαδή ένα από τα θύματα του «Καλλικράτη». Στην προηγούμενη ζωή μου θήτευσα σε σημαντικές θέσεις του τραπεζικού τομέα, ενώ στην αρχή της επαγγελματικής μου καριέρας ήμουν καθηγητής οικονομικών στις Η.Π.Α., όντας κάτοχος διδακτορικού στις οικονομικές επιστήμες. Πίστεψα βασίμως ότι είχα αρκετές εμπειρίες και γνώσεις να γίνω δήμαρχος του νησιού που γεννήθηκα, μεγάλωσα και εξακολουθώ να υπεραγαπώ. Έπεσα έξω.

Το σημερινό μου πρόβλημα είναι οι εκλογές, το κερασάκι στην τούρτα της απογοήτευσης. Από τη στιγμή που προκηρύχτηκαν οι πρώτες εκλογές, πάγωσαν τα πάντα. Λόγω της απόλυτης εξάρτησης των δήμων από την κεντρική διοίκηση, όταν σταματά το κράτος να λειτουργεί, σταματούν όλα και στους δήμους. Δεν υπάρχουν συνομιλητές, παρότι όλοι είναι στις θέσεις τους!

Μεταξύ των θεμάτων που πάγωσαν είναι και οι προσλήψεις των εποχικών υπαλλήλων, που τα καλοκαίρια, σε δήμους που τριπλασιάζουν τον πληθυσμό τους λόγω τουρισμού, ασχολούνται με την καθαριότητα. Χωρίς αυτούς, σκουπίδια δεν είναι δυνατόν να συλλεχτούν.

Οι εκλογές της 6ης Μαίου δεν ανέδειξαν κυβέρνηση και ξαναπροκηρύχθηκαν για τις 17 Ιουνίου. Αν στις 17 Ιουνίου προκύψει κυβέρνηση, υπολογίζω ότι, κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, θα μας δοθεί έγκριση να προχωρήσουμε στη διαδικασία πρόσληψης των εποχικών (αποφάσεις αποκεντρωμένης διοίκησης, εμπλεκόμενα υπουργεία) γύρω στις 17 Ιουλίου. Οι διαδικασίες πρόσληψης (προκήρυξη θέσεων, διαδικασίες ΑΣΕΠ, κλπ) θα κρατήσουν ένα με ενάμισυ μήνα. Άρα, αν υπάρξει κυβέρνηση στις 17 Ιουνίου, οι εποχικοί θα έχουν προσληφθεί γύρω στις 30 Αυγούστου! Μέχρι τότε οι τουρίστες θα έχουν φύγει, κρατώντας καλά στο μυαλό τους ένα νησί πνιγμένο στα σκουπίδια. Καμμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σβύσει την εικόνα αυτή, κανείς δεν θα μπορέσει να πείσει κανέναν ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία του τόπου μας.

Γνωρίζω ότι πολλοί δήμαρχοι συμμερίζονται αυτή μου την αγωνία. Επίσης ξέρω ότι είναι αρκετοί οι δήμαρχοι που πιστεύουν ότι το σημερινό πρότυπο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι όχι μόνο ξεπερασμένο, αλλά τελείως ατελέσφορο και ξεκομμένο από τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της εθνικής οικονομίας. Αυτό που δεν ξέρω είναι ποιός από εμάς θα παραδόσει πρώτος τα κλειδιά του δήμου του στην κεντρική διοίκηση και σε όλους αυτούς που ασχολούνται με τις εκλογές, τις ψήφους και τους συσχετισμούς, αγνοώντας πλήρως τις ανάγκες των πολιτών και της χώρας».

Γιώργος Μιχελής
Δήμαρχος Σκοπέλου

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

http://www.zougla.gr/