Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Δείτε τις απαντήσεις στα Αρχαία Ελληνικά και στα Μαθηματικά

Για καλά διαβασμένους τα θέματα των Mαθηματικών
Στα Αρχαία Ελληνικά κατεύθυνσης και τα Μαθηματικά κατεύθυνσης εξετάστηκαν τη Δευτέρα οι μαθητές των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδα Α').

Συγκεκριμένα, οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης εξετάστηκαν στα Αρχαία και οι μαθητές
της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης εξετάστηκαν στα Μαθηματικά.

Στα Μαθηματικά  τα θέματα, στο σύνολο τους, χαρακτηρίζονται απαιτητικά και κλιμακούμενης δυσκολίας. Οι αποδείξεις επιμέρους ερωτημάτων ήταν χρονοβόρες και πολλοί υποψήφιοι πιέστηκαν ως προς το χρόνο. Οι μαθητές που έχουν μελετήσει σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ειδικά στις τρεις τάξεις του Λυκείου, μπορούσαν να αριστεύσουν.  

Τα θέματα των Αρχαίων του διδαγμένου κειμένου ήταν αναμενόμενα, διατυπωμένα με σαφήνεια. Οι μαθητές μπορούσαν να απαντήσουν με βάση τα σχόλια του σχολικού εγχειριδίου και των επισήμων σημειώσεων του Υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, οι απαντήσεις ήταν απαιτητικές ως προς έκτασή τους. Η λεξιλογική άσκηση ίσως προβλημάτισε τους μαθητές (π.χ. άρτιος, τελεσίδικος, δημαγωγός). Σε γενικές γραμμές ζητήθηκε από τους μαθητές να διευκρινίσουν βασικούς όρους της αριστοτελικής φιλοσοφίας.

Το θέμα του αδίδακτου κειμένου, αν και αντλήθηκε από έναν συγγραφέα οικείο στους μαθητές, είχε κάποιες δυσκολίες ως προς την απόδοση σε νεοελληνικό κείμενο (π.χ. διά παντός τήνἐλπίδατοῦ φόβου ὁμοίανταῖςσυμφοραῖςἔχουσιν). Οι γραμματικές παρατηρήσεις δε δημιούργησαν δυσκολία στους μαθητές. Οι συντακτικές παρατηρήσεις, όσον αφορά στον συντακτικό χαρακτηρισμό των λέξεων, ήταν ξεκάθαρες, χωρίς να επιδέχονται αμφισβήτηση στο χαρακτηρισμό τους. Ωστόσο, η απόδοση του υποθετικού λόγου στον πλάγιο λόγο, απαιτούσε την προσοχή των μαθητών, διότι χρειαζόταν αλλαγή συνδέσμου και έγκλισης στην υπόθεση. 
 
Συνολικότερα, η εξέταση του μαθήματος των αρχαίων της θεωρητικής κατεύθυνσης ήταν απαιτητική και απευθυνόταν σε προσεκτικούς και καλά διαβασμένους μαθητές.
                                          
Την Τετάρτη, οι μαθητές θα εξεταστούν στην Ιστορία, τη Βιολογία και τις Αρχές Οργάνωσης.

Στα Αρχαία, το διδαγμένο κείμενο ήταν από τα Αριστοτέλους Ηθικά Νικομάχεια, ενώ το αδίδακτο ήταν Θουκυδίδης.

Δείτε εδώ τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών 

Δείτε εδώ τα θέματα των Μαθηματικών

Δείτε εδώ τις απαντήσεις στα Αρχαία Ελληνικά

Δείτε εδώ τις απαντήσεις στα Μαθηματικά


http://www.protothema.gr/