Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Η ομάδα των "κουμπάρων" καίει τον Σαμαρά

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός - Παναγιώτης Βλαχουτσάκος 
«Θηλιά» στο λαιμό του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, «δένουν» οι… ακολασίες του παρελθόντος δυο σημαινόντων προσώπων της περιβόητης ιστορίας της
«ομάδας των βιομηχάνων» που επανέρχεται στο προσκήνιο, μέσω δικαστικής απόφασης που αποκαλύπτει η zougla.gr. 


Ο Ανδρέας Λεούδης
Ο Ανδρέας Λεούδης
Πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι δυο κουμπάροι. Ο κ. Ανδρέας Λεούδης, πρώην γ.γ. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και κουμπάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και ο κ. Δημήτρης Πανοζάχος, πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης, πρώην γ.γ. της Περιφέρειας Ηπείρου και κουμπάρος του κ. Λεούδη. 

Στο επίκεντρο της δημοσιογραφικής έρευνας βρίσκεται, επίσης, και η εταιρεία «Ορθολογισμός- Οικονομικές και Αναπτυξιακές Εφαρμογές» της οποίας βασικοί μέτοχοι ήταν ο κ. Πανοζάχος και ο Κώστας Ταγγίρης. Η εν λόγω εταιρεία ειδικεύεται στη διαχείριση λογιστικών θεμάτων έτερων εταιρειών. 

Ποιο είναι όμως το μείζον πολιτικό θέμα που εγείρεται παραμονές εκλογών και σε ποια «υπόγεια» δραστηριότητα εντοπίζεται η εμπλοκή των συγκεκριμένων προσώπων-κουμπάρων; Ας παρουσιάσουμε το ρεπορτάζ όπως ξετυλίγεται μέσω της υπ’ αριθ. 5606/2012 απόφασης που εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. 

«Εθνικός λογιστής»

Η ανορθόδοξη επιχειρηματική επέκταση της δραστηριότητας της εταιρείας «Ορθολογισμός» άρχισε να παρατηρείται αμέσως μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2004, οπότε ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. 


Τότε ο κ. Ανδρέας Λεούδης (κουμπάρος του Κώστα Καραμανλή και του κύριου μετόχου της εταιρίας, Δημήτρη Πανοζάχου), τοποθετήθηκε στην θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ο κ.Πανοζάχος τοποθετήθηκε στην θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου. Λόγω του ασυμβίβαστου «παραιτήθηκε» από την εταιρεία μεταβιβάζοντας τις μετοχές στη σύζυγό του. 

Ο Δ. Πανοζάχος
Ο Δ. Πανοζάχος


Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν εμπόδισε την εταιρεία «Ορθολογισμός» να παρουσιάσει δυσεξήγητη ανάπτυξη, αναλαμβάνοντας τα «λογιστικά» μιας σειράς κρατικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων, Νοσοκομεία και Δ.Ε.Κ.Ο. Η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Πανοζάχου, κουμπάρου του κ. Λεούδη, μετατράπηκε, ξαφνικά, σε «εθνικό λογιστή» της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδος και όχι μόνο. 

Οι «αδιαφανείς» διαγωνισμοί

Ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία «Ορθολογισμός» κατάφερε να «διεισδύσει» στους κρατικούς οργανισμούς, οι οποίοι –κατά κύριο λόγο- έδρευαν σε Δήμους της Βορείου Ελλάδας και χρίστηκε ανάδοχος των περισσότερων έργων, αποκαλύφθηκε αρκετά χρόνια αργότερα. Στις 14 Ιουνίου 2010, μέσω εκτενούς (δισέλιδου) ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, αγωγών και μηνύσεων. 

Το δημοσίευμα παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη της «ομάδας των βιομηχάνων» κατόρθωσε να μετατρέψει σε φέουδο μεγάλο μέρος του Κράτους, επισημαίνοντας ότι μέσω του «γαλάζιου δικτύου» που είχε στηθεί από τους «κουμπάρους» σε διοικήσεις Νοσοκομείων και Περιφερειών, ( ο κ. Πανοζάχος στην Ήπειρο, ο κ. Λεούδης στη Δυτική Μακεδονία και ο κ. Βόσδου στα Ιόνια Νησιά), η εταιρεία «Ορθολογισμός» κατάφερε να αναλάβει τα «λογιστικά» δεκάδων νοσοκομείων από τον Έβρο ως την Πελοπόννησο.

Το ρεπορτάζ της «Θεσσαλονίκης» κατέγραψε ότι η ανάδειξη της αναδόχου εταιρείας γινόταν μέσω ενός ανορθολογικού διαγωνισμού, ο οποίος προέκρινε όχι την οικονομικότερη προσφορά αλλά τη «συμφερότερη», η οποία προέκυπτε δια μέσου ενός πολύπλοκου αλγόριθμου. Το αποτέλεσμα ήταν να «οδηγηθούν» 34 Νοσοκομεία, Προνοιακά Ιδρύματα και Δ.Υ.Π.Ε. στην «αγκαλιά» του «Ορθολογισμού», εκτινάσσοντας τον ετήσιο τζίρο της επιχείρησης στο 1,5 εκ. ευρώ. 

«Στους 'εκλεκτούς' πελάτες της εταιρίας περιλαμβάνονται 34 νοσοκομεία και Ιδρύματα, 41 δήμοι, 19 δημοτικές επιχειρήσεις, όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί των δήμων Θεσσαλονίκης και Ελευθερίου Κορδελιού, το δημοτικό βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης 'Άγιος Στυλιανός', καθώς και αρκετές μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο» ανέφερε το δημοσίευμα-κόλαφος.

Η «αντεπίθεση» των κουμπάρων και η δικαίωση

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας που ουσιαστικά διείσδυσε στο δίκτυο της «γαλάζιας διαπλοκής», προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εμπλεκόμενων προσώπων. Άπαντες θεώρησαν εαυτούς θιγμένους. Τόσο ο πολιτευτής κ. Πανοζάχος, όσο και ο κ. Λεούδης καθώς και η διοίκηση της εταιρείας «Ορθολογισμός». Προσέφυγαν στα αστικά δικαστήρια καταθέτοντας αγωγές αποζημίωσης. Η συγκεκριμένη κίνηση γύρισε όμως μπούμεραγκ, τελικά. 

Το δικαστήριο απέρριψε ως απαράδεκτη την αγωγή της εταιρείας, ενώ επιδίκασε χρηματικό ποσό στον κ. Πανοζάχο. Η δικαστική κρίση στηρίχτηκε στο γεγονός ότι ο πολιτευτής είχε μεταβιβάσει το πακέτο των μετοχών στη σύζυγό του και ως εκ τούτου δεν γνώριζε τις δραστηριότητες της εταιρείας που διοικούσε μέχρι τις εκλογές του 2004. Αν η ιστορία τελείωνε κάπου εκεί ουδείς θα μπορούσε να ασχοληθεί τόσο έντονα με την «υπόθεση Πανοζάχου» καθώς οι όποιες ενστάσεις θα περιορίζονταν -κυρίως- στο ηθικό σκέλος του ζητήματος και κυρίως κατά πόσο γνώριζε ή δε γνώριζε για τις δραστηριότητες της εταιρείας της συζύγου του. 

Ωστόσο, μια άλλη, νεότερη, απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης η οποία εκδόθηκε πριν από λίγο καιρό και αποκαλύπτεται από τη zougla. gr δίνει διαστάσεις πολιτικού θρίλερ στην υποψηφιότητα του κουμπάρου του κ. Λεούδη, καθώς δέχεται ως αληθή όλα όσα εκτέθηκαν στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη».

Η εκδοθείσα απόφαση αφορά την αγωγή που κατέθεσε ο κ. Λεούδης εναντίον της εφημερίδας και δέχεται ως αληθή ότι: 

Η εταιρεία «Ορθολογισμός» επεξέτεινε τη δραστηριότητά της και διεύρυνε ουσιωδώς το πελατολόγιό της μετά το 2004 ήτοι μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Στους κόλπους του κόμματος υπάρχει η αποκαλούμενη «ομάδα των βιομηχάνων» η οποία αποτελείται από στελέχη του κόμματος που στην πλειονότητά τους φοίτησαν στις αρχές της δεκαετίας του '80 στην Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης και ήταν ενταγμένα στη ΔΑΠ. Τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας  είχαν αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς μεταξύ τους και συνδέονταν σε προσωπικό επίπεδο με τον Κώστα Καραμανλή, όντας σθεναροί υποστηρικτές του για την εκλογή του στην αρχηγία του κόμματος. 

Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τα μέλη κατέλαβαν στη συντριπτική πλειονότητά τους καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. 

Στην «ομάδα των βιομηχάνων» μετείχαν τόσο οι ιδρυτές και βασικοί μέτοχοι του «Ορθολογισμού», Δ. Πανοζάχος και Κ. Ταγγίρης όσο και ο Ανδρέας Λεούδης. 

Τοποθετεί δηλαδή ευθέως τον πολιτευτή της Ν.Δ. στο «κάδρο» των πρωταγωνιστών της δυσώδους ιστορίας καθώς αποδομεί τον βασικό ισχυρισμό του κ. Πανοζάχου ότι «δεν ήξερε, δεν γνώριζε» επειδή είχε μεταβιβάσει τις μετοχές της εταιρείας στη σύζυγό του. 

Αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση: «Πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο ο φίλος και κουμπάρος του Ανδρέα Λεούδη, Δημήτρης Πανοζάχος, ο οποίος τυπικά, λόγω ασυμβίβαστου με την ιδιότητά του ως γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου δεν μετείχε στη διοίκηση της εταιρείας, εξακολουθούσε να είναι βασικός μέτοχος αυτής…». 

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Δείτε την απόφαση-ντοκουμέντο 



http://www.zougla.gr/