Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

To τελευταίο ταξίδι του Discovery... προς την αιωνιότητα


To τελευταίο ταξίδι του Discovery... προς την αιωνιότητα
Το τελευταίο του ταξίδι όχι όμως για το διάστημα, αλλά για το μουσείο πραγματοποίησε
το-γνωστό από τις διαστημικές αποστολές της NASA-διαστημόπλοιο Discovery.
Χθες αποσύρθηκε στο χώρο όπου θα το φιλοξενεί πλέον, το παράρτημα του Εθνικού Μουσείου Αέρος και Διαστήματος στο Σαντίλι της Βιρτζίνια, ενώ για να γίνει αυτό, χρειάσθηκε να το μεταφέρει ένα ειδικά τροποποιημένο αεροσκάφος B-747 της NASA που απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι προς το ακρωτήρι Κανάβεραλ της Φλόριντα.
Το μέχρι πρότινος ενεργό Discovery είναι το παλαιότερο από τα τρία διαστημικά λεωφορεία, που μέχρι πρότινος είχε η NASA, καθώς το Challenger και το Columbia είχαν καταστραφεί το 1986 και το 2003 αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μάλιστα και λίγο πριν προσγειωθεί από το διάδρομο του αεροδρομίου Ντάλες της Βιρτζίνια, το αεροσκάφος με το διαστημικό λεωφορείο από πάνω του, σε ένδειξη τιμής έκανε «βουτιά» στον αέρα και πέρασε σε χαμηλό ύψος πάνω από την Ουάσιγκτον, ενώ αύριο αναμένεται η επίσημη τελετή για την άφιξη του Discovery στο Μουσείο.
Η τελευταία αποστολή του μυθικού πλέον διαστημοπλοίου προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2011, ενώ η πρώτη του εκτόξευση είχε γίνει στις 30 Αυγούστου του 1984. Από τότε, το Discovery έχει πραγματοποιήσει συνολικά 39 αποστολές, μεταφέροντας 246 αστροναύτες, ενώ η απόσταση που έχει διανύσει σε τροχιά φθάνει τα 241 εκατομμύρια χιλιόμετρα.