Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Σύστημα Big Brother στο Υπ. Οικονομικών


Σε ετήσια καταγραφή των δανείων, καταθέσεων, αριθμού πιστωτικών καρτών, ασφαλιστικών εισφορών, λογαριασμών κινητών ακόμη και των ποσών που καταβάλλονται
για την αποπληρωμή της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος ΤAXIS.

Επί της ουσίας πρόκειται για «φακέλωμα» των φορολογουμένων, προκειμένου το Υπουργείο Οικονομικών, όπως φιλοδοξεί, να εντοπίζει περιπτώσεις φοροδιαφυγής και να επιβάλλει φόρους σε πολίτες που ζουν με εισοδήματα που ποτέ δεν δηλώνουν στην εφορία ή έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία χωρίς να δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις. 

Το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί, κατόπιν εγγράφου αιτήματος της Γ.Γ.Π.Σ. σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και τη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, να ζητεί και να λαμβάνει όλα τα στοιχεία είτε για συγκεκριμένους Α.Φ.Μ. ή συγκεκριμένους αριθμούς παροχής, είτε για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και είτε για συγκεκριμένα όρια ετήσιας δαπάνης ύδρευσης.

Το Υπουργείο Οικονομικών απαιτεί από τράπεζες, κλινικές, το χρηματιστήριο, ασφαλιστικές εταιρείες, τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, Δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.τ.λ.) να στείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία για όλους τους πελάτες τους, προκειμένου αυτά να διασταυρωθούν με τις δαπάνες και τα εισοδήματα που αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις κάθε χρόνο και, όπου υπάρχουν διαφορές, να επιβάλλονται φόροι και αυστηρά πρόστιμα.

Μέχρι και τα κυβικά του νερού που καταναλώνει ένα νοικοκυριό ή τις κιλοβατώρες ρεύματος θα γνωρίζει πλέον το Υπουργείο Οικονομικών για το κάθε σπίτι, ενώ αναλυτικά στοιχεία για δάνεια, πιστωτικές κάρτες, καταθέσεις, μετοχές κ.τ.λ. θα βρίσκονται στους σκληρούς δίσκους του συστήματος TAXIS για διεξοδικές διασταυρώσεις. 

Ειδικότερα, τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα δημόσια θεραπευτήρια και οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος.

Τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα καθώς και τα ιδρύματα πληρωμών διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών στοιχεία που αφορούν σε:

α) δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις

β) υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν

γ) κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων

Αναφορικά με τα δάνεια προς πελάτες / κατοίκους (ιδιώτες και επιχειρήσεις), διαβιβάζονται:

α) τριψήφιος κωδικός τράπεζας, όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία χρηματοδοτικού ιδρύματος

β) Α.Φ.Μ. του δανειολήπτη

γ) ΑΔΤ ή αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία, τόπος γεννήσεως και διεύθυνση κατοικίας δανειολήπτη, εφόσον δεν υπάρχει Α.Φ.Μ.

δ) Το είδος του δανείου,
• 01 = στεγαστικό δάνειο
• 02 = καταναλωτικό δάνειο
• 03 = επιχειρηματικό δάνειο

ε) ημερομηνία χορήγησης του δανείου

στ) νόμισμα τήρησης του δανείου, σε ISO code 4217

ζ) υπόλοιπο δανείου στην αρχή της περιόδου του έτους αναφοράς

η) υπόλοιπο δανείου στο τέλος της περιόδου του έτους αναφοράς

θ) σύνολο χρεώσεων που επιβαρύνουν το υπόλοιπο του δανείου κατά το έτος αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων των τόκων

ι) σύνολο πιστώσεων που μειώνουν το υπόλοιπο του δανείου κατά το έτος αναφοράς

ια) ένδειξη επιδότησης δανείων
• Ν = ΝΑΙ
• Ο = ΟΧΙ

ιβ) ένδειξη δανείου α΄ κατοικίας

Εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας

Οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία τελών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας των συνδρομητών τους. Στο τηλεπικοινωνιακό κόστος συμπεριλαμβάνονται τα πάγια τέλη και τα τέλη χρήσης για συνδέσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας ή σύνδεσης στο Διαδίκτυο μέσω σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, είτε αυτή γίνεται μέσω συμβολαίου είτε μέσω κάρτας. Στο κόστος αυτό δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.

Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι:

α) Α.Φ.Μ. υπόχρεου συνδρομητή (ή αριθμός αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται Α.Φ.Μ.)

β) ποσό ετήσιου τηλεπικοινωνιακού κόστους (καθαρή αξία λογαριασμού)

γ) ημερολογιακό έτος αναφοράς.


Υποχρεώσεις παρόχων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας

Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία κατανάλωσης και κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των συνδρομητών τους. Στο ετήσιο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.

Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:

α) Αριθμός Παροχής

β) Α.Φ.Μ. συνδρομητή (ή αριθμός αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται Α.Φ.Μ.)

γ) κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κιλοβατώρες (KWh)

δ) κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (καθαρή αξία λογαριασμού)

ε) περίοδος αναφοράς.

Υποχρεώσεις εταιρειών ύδρευσης

Οι εταιρείες ύδρευσης διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία κατανάλωσης και κόστος νερού των συνδρομητών τους. Στο ετήσιο κόστος ύδρευσης δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.

α) Αριθμός Παροχής

β) Α.Φ.Μ. συνδρομητή (ή αριθμός αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται Α.Φ.Μ.),

γ) κατανάλωση νερού σε κυβικά μέτρα (m³)

δ) κόστος νερού (καθαρή αξία λογαριασμού)

ε) περίοδος αναφοράς.




http://www.zougla.gr/