Τρίτη 24 Απριλίου 2012

”Χρησιμοποιείς Linux είτε το ξέρεις, είτε όχι”, λέει το Ίδρυμα Linux

Μας το έστειλε το onlycy.com..... Ευχαριστούμε πολύ
Ένα νέο, σύντομο και περιεκτικό, βίντεο δημοσίευσε το Ίδρυμα Linux με το οποίο επιχειρεί να αναδείξει την ευρύτατη χρήση του ανοικτού λειτουργικού συστήματος αλλά και την βασική αρχή της δημιουργίας και της αδιάκοπης ανάπτυξής του:
την συνεργασία.
Καταλήγει, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση σε νέους προγραμματιστές να συμμετέχουν.

Αρχικά, προβάλλεται η χρήση του Linux στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της κινητής τηλεφωνίας. Το βίντεο ξεκινά παραθέτοντας τον εντυπωσιακό αριθμό συσκευών με Android (που βασίζεται στο Linux), περιορίζεται όμως στην σύγκριση με τα τηλέφωνα που φέρουν Windows: 850.000 ενεργοποιήσεις Android ημερησίως έναντι 30.000 Windows phone. To Linux, μαθαίνουμε, χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των 700.000 τηλεοράσεων που πωλούνται κάθε μέρα(!), σε 8 στα 10 χρηματιστήρια, σε 9 στους 10 υπερυπολογιστές, σε εξαιρετικά δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το Google, το Facebook, το twitter και το amazon.com.

Πώς όμως τα έχει καταφέρει; Το Ίδρυμα Linux αποδίδει την επέλασή του στην συνεργασία χιλιάδων προγραμματιστών από εκατοντάδες επιχειρήσεις που συνδράμουν την ανάπτυξή του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μόνο τα τελευταία χρόνια (από το 2005), 8000 προγραμματιστές από 800 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει 15 εκατομμύρια γραμμές κώδικα, 1,5 εκατομμύριο γραμμές κώδικα μόνο την τελευταία διετία σε αυτό που αποκαλείται το μεγαλύτερο συνεργατικό πρότζεκτ στην ιστορία.

Οι προγραμματιστές υποβάλλουν κώδικα με προορισμό τον πυρήνα του ανοικτού λειτουργικού συστήματος, τα λεγόμενα patch. Patch μπορεί να σημαίνει προσθήκη μιας νέας λειτουργίας, κώδικα για την υποστήριξη μιας νέας συσκευής, ή αφαίρεση κώδικα που προκαλεί δυσλειτουργία και υποβολή νέου κώδικα και άλλα. Όλα τα patch δημοσιεύονται στην αντίστοιχη mailing list (ο κώδικας του πυρήνα είναι χωρισμένος σε δεκάδες ενότητες) και υποβάλλονται προς έγκριση στον αντίστοιχο προγραμματιστή που αποκαλείται Senior Linux Kernel Developer ή Maintainer (στην αρμοδιότητα του οποίου μπορεί να είναι μια ή περισσότερες ενότητες). Η τελική απόφαση για την προσθήκη ή όχι του patch στην επόμενη έκδοση του πυρήνα του Linux την έχει ο επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος και «πατέρας» του Linux, Linus Torvalds. Σε κάθε νέα έκδοση του πυρήνα (δηλαδή κάθε δύο-τρεις μήνες) υπολογίζεται ότι υπάρχουν 10.000 προσθήκες, έξι patch για τον kernel υποβάλλονται κάθε ώρα. Οι αριθμοί αυτοί ισοδυναμούν με χρόνια για τα ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα, τονίζει το ίδρυμα και δεν θα ήταν εφικτοί εάν τόσοι πολλοί προγραμματιστές δεν συνεργάζονταν με αυτόν τον «μοναδικό», όπως λένε τρόπο.

To Ίδρυμα Linux συστάθηκε το 2000, με σκοπό να συσσωρευτεί η ισχύς που θεωρήθηκε ότι χρειαζόταν για να ανταγωνιστεί το Linux τη Microsoft. Τρεις μεγάλες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στην απόφαση να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Το μη κερδοσκοπικό Linux Foundation δημιουργήθηκε από τις IBM, Intel και Hewlett Packard, εταιρείες που προωθούσαν ήδη το λειτουργικό σύστημα open source σε επιχειρήσεις. Άλλα ιδρυτικά μέλη είναι οι Fujitsu, Hitachi, Novell και Oracle.