Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Ευχάριστη έκπληξη η προσφορά Μιχαηλίδη για τον πρόεδρο του ΝΕΟΚΟΠΑΚ Κολινδρού Βασίλη Ιωάννου

Συμβόλαια σε δημοπρασία για τους καπνοπαραγωγούς
Ένα νέο παιχνίδι πλειοδοσίας ξεκίνησε φέτος με τα συμβόλαια του καπνού από την Καπνική Μιχαηλίδης, η οποία αποφάσισε να ταράξει τα νερά δίνοντας 40 λεπτά το κιλό επιπλέον σε όλες τις
ποιότητες ανατολικού τύπου, σε σχέση με τις περσινές τιμές. Σύμφωνα με τα φαξ που έφτασαν στις ομάδες καπνοπαραγωγών, η ανώτερη τιμή αυξάνεται από τα 4,10 ευρώ το κιλό στα 4,50 ευρώ το κιλό, ενώ η Socotab, η δεύτερη μεγαλύτερη καπνεμπορική εταιρεία, έδωσε αυξημένες τιμές κατά 5 έως 10 λεπτά το κιλό ανάλογα με την ποιότητα.
Οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται σε αναμονή της προσφοράς από τους άλλους δύο παίκτες της αγοράς, ΣΕΚΕ και Μισσιριάν, οι οποίοι όμως κατέχουν μικρότερο ποσοστό των συμβολαίων κάθε χρόνο.
Για τον Βασίλη Ιωάννου, πρόεδρο της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Κολινδρού Πιερίας, «η προσφορά της Καπνική Μιχαηλίδης αποτελεί ευχάριστη έκπληξη, αλλά περιμένουμε και την αντιπρόταση της Socotab, διότι έχουμε σκοπό να τους ζητήσουμε καλύτερη προσφορά. Το πρόβλημα είναι ότι πέρσι η μέση τιμή πώλησης από τον παραγωγό στον έμπορο κυμάνθηκε γύρω στο 3,30 ευρώ το κιλό, έναντι 4,10 ευρώ το κιλό που ήταν η υψηλότερη τιμή. Κι αυτό με το πρόσχημα της κρίσης. Οπότε δεν αποκλείεται και φέτος οι ονομαστικές τιμές των συμβολαίων να διαφέρουν από τις μέσες τιμές που θα διαμορφωθούν στο τέλος για τις ομάδες καπνοπαραγωγών».
Προσπαθώντας να βρει μία εξήγηση για την τακτική που ακολουθεί η Καπνική Μιχαηλίδης, ο Νίκος Σαρακατσάνος, καπνοκαλλιεργητής από το Νεόκαστρο Ημαθίας, μας είπε ότι «υπάρχει πραγματική έλλειψη στον καπνό και επικρατεί το πνεύμα του ανταγωνισμού μεταξύ των εμπορικών εταιρειών. Επίσης, η Καπνική, επειδή είναι ελληνική εταιρεία, ακόμα κι αν δραστηριοποιείται και στη Βουλγαρία, ίσως έχει ευαισθητοποιηθεί σε σχέση με την κατάσταση των Ελλήνων καπνοπαραγωγών».
Ο ίδιος, βέβαια, διακρίνει «μία διαφορετική μεταχείριση από τους καπνέμπορους σε όσους είμαστε καπνοκαλλιεργητές σε αυτό το μικρό κομμάτι της Ημαθίας και της βόρειας Πιερίας. Ενώ είναι εφάμιλλο το προϊόν μας με την υπόλοιπη Πιερία, οι έμποροι δίνουν λιγότερα χρήματα»