Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Πώς πληρώνονται τα ποιοτικά πριμ στο σκληρό σιτάρι και τα αιγοπρόβατα

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδίδει την καθυστέρηση των πληρωμών στις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του Οργανισμού.
Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδίδει την καθυστέρηση των πληρωμών στις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του Οργανισμού.

Στους λογαριασμούς των αγροτών μπήκαν τη Μεγάλη Πέμπτη 17,5 εκατ. ευρώ για τις εξισωτικές αποζημιώσεις του 2009 και του 2010 και μέχρι την Τετάρτη του Πάσχα θα
πιστωθούν: Το πριμ στο σκληρό σιτάρι ύψους 8 ευρώ το στρέμμα, η πρόσθετη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας ύψους 3 ευρώ ανά ζώο, τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης (5,3 εκατ. ευρώ) και άλλα 8 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος.
Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως τη Μεγάλη Παρασκευή 13 Απριλίου, τη Μεγάλη Πέμπτη πρόλαβε να καταβληθεί ένα μέρος των χρημάτων της επιστροφής ΦΠΑ για όσες Ενώσεις είχαν από νωρίς έτοιμους τους φακέλους με τα τιμολόγια των μελών. Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδίδει την καθυστέρηση των «πασχαλινών» πληρωμών στις επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του Οργανισμού μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Πιο αναλυτικά, η εξισωτική αποζημίωση του 2009 και του 2010 ήταν το πρώτο ποσό ύψους 17,5 εκατ. ευρώ που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των αγροτών τη Μεγάλη Πέμπτη. Ακολούθησε η πληρωμή της πρόωρης σύνταξης για τον μήνα Μάρτιο και εκκρεμούσε η περίπτωση να γίνει η κατάθεση των υπόλοιπων 5,3 εκατ. ευρώ για την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του 2011, που αφορούσε όσους είχαν λάθη στις δηλώσεις τους και έγιναν έγκαιρα οι διορθώσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Agrenda, μέχρι το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης δεν είχε γίνει γνωστό εάν η Αγροτική Τράπεζα πρόλαβε να εκτελέσει την εντολή του ΟΠΕΚΕΠΕ, οπότε υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η πληρωμή να έχει δρομολογηθεί για την Τετάρτη μετά το Πάσχα.
Επιστροφή ΦΠΑ Επίσης, ένα μέρος της επιστροφής ΦΠΑ για συγκεκριμένες περιοχές που είχαν από νωρίς έτοιμους τους φακέλους με τα τιμολόγια των αγροτών, δόθηκε από τις κατά τόπους Εφορίες στις αρμόδιες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Γιατί καθυστερούν Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες έχουν μετατεθεί για την Τετάρτη του Πάσχα, καθώς, όπως μας πληροφορεί η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι υπάλληλοι του Οργανισμού πραγματοποιούσαν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων - και πιο κρίσιμων για τις πληρωμές - ημερών.
Πρόσθετες ενισχύσεις Έτσι, την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να καταβληθούν οι πρόσθετες ενισχύσεις (πριμ) που προβλέπονται από το περιβόητο άρθρο 68 για το σκληρό σιτάρι και το αιγοπρόβειο κρέας. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε τη Μεγάλη Πέμπτη, το πριμ στο σιτάρι είναι 8 ευρώ το στρέμμα και στα αιγοπρόβατα είναι 3 ευρώ το ζώο. Το αργότερο μέχρι την επόμενη Τετάρτη θα έχει κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων και η συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι, με την προϋπόθεση ότι έχουν προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις. Το ποσό ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ.




http://www.agronews.gr/