Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Προώθηση αναπτυξιακών έργων για την Πιερία και τόνωση του « επιχειρείν» εισηγήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας σε Περιφερειακό Συμβούλιο και Εκτελεστική Επιτροπή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή,  μετά από εισήγηση της  Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, η διαδικασία προώθησης εκ μέρους της
Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,  της  πρότασης  για τη χρηματοδότηση του έργου «Έργα Διευθέτησης λεκάνης απορροής χειμάρρου Μορνιώτικου» -με την κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων που αφορούν  την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη Διεύθυνση Δασών Ν.Πιερίας, καθώς το έργο προβλέπεται εντός δασικής  περιοχής-  καθώς και η πρόταση για  την  υλοποίηση και χρηματοδότηση του έργου «Βελτίωση ασφαλτικών οδοστρωμάτων (13η Εθνική Οδός Κατερίνης – Αγ. Δημητρίου / οδός Ν. Πλαστήρα».

Συγκεκριμένα, το πρώτο έργο εντάσσεται  στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, με σκοπό την αντιδιαβρωτική,  αντιπλημμυρική και λειτουργική διευθέτηση του χειμμάρου Μορνιώτικου, μέσω αξιοποίησης των πλημμυρογενών πλεονασμάτων του για την κάλυψη των πιεστικών υδρευτικών αναγκών της Βόρειας Πιερίας.

Όπως επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, το  έργο  θα συμβάλλει  στη βελτίωση και ανανέωση των πεδινών και ορεινών υπόγειων υδροφορέων, στον έλεγχο της απορροής των υδάτων, στην αποφυγή προκλήσεως ζημιών στα χαμηλότερα σημεία, στην  ενίσχυση της αντιπυρικής  και στη θωράκιση του δασικού οικοσυστήματος.

Η Σοφία Μαυρίδου ενημέρωσε, ότι το αντικείμενο της μελέτης αφορά  έργα απόσβεσης της χειμαρρικότητας και πολλαπλής αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού του χειμάρρου Μορνιώτικου και του συμβάλλοντα αυτού Λιβαδιώτικου ρέματος, με κύριο χαρακτηριστικό την παροχή συμπληρωματικών υδατοφορτίων στον ταμιευτήρα της Μόρνας για την εξυπηρέτηση των υδρευτικών αναγκών της Βόρειας Πιερίας.

Την υλοποίηση του έργου  «Βελτίωση ασφαλτικών οδοστρωμάτων (13η Εθνική Οδός Κατερίνης – Αγ. Δημητρίου / οδός Ν. Πλαστήρα» το οποίο αφορά το τμήμα της οδού Ν. Πλαστήρα από την συμβολή του με την Π.Ε.Ο. 1 (Κατερίνης-Αιγινίου-Θεσσαλονίκης)  και μέχρι τον κυκλικό κόμβο στο ύψος του Δημοτικού Γυμναστηρίου-Κολυμβητηρίου Κατερίνης, με συνολικό μήκος 3χλμ. , έχει προγραμματίσει η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Η μελέτη και το έργο περιλαμβάνει εργασίες ανακατασκευής της οδοστρωσίας , αποκατάστασης των ασφαλτικών, βελτίωση της οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης, καθώς και εργασίες διαγράμμισης της οδού.
Το έργο στην παρούσα φάση είναι στο στάδιο  της αποπεράτωσης της μελέτης και προβλέπεται να είναι προϋπολογισμού περίπου 600.000€ .

Σημειώνεται ότι το Εθνικό οδικό δίκτυο που περιήλθε στην  αρμοδιότητα της Π.Ε. Πιερίας καλύπτει μήκος περίπου 73 χιλιομέτρων, που στο μεγαλύτερο μήκος του απαιτεί άμεση συντήρηση, ενώ αναμένεται το 2012 οι πιστώσεις για το Πρόγραμμα Έργων και Μελετών της Π.Ε. Πιερίας να είναι μειωμένες.

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας,  η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, των  δήμων Κατερίνης, Δίου- Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού καθώς και του Επιμελητηρίου Πιερίας,  για τη συνδιοργάνωση δράσεων στήριξης της τοπικής αγοράς την περίοδο του Πάσχα,  συνολικού προϋπολογισμού 23.000 ευρώ.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με γνώμονα την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Πιερίας, υλοποιεί δράσεις βάση επιχειρησιακού σχεδίου προβολής και ανάδειξης των τοπικών επιχειρήσεων.

« Στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι να προβάλλει την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα και να συμβάλει στην ενίσχυση  της  
οικονομικής ανάπτυξη της περιοχής. Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης και εντεινόμενου ανταγωνισμού, οφείλουμε στον τόπο μας να συμμετέχουμε και να υποστηρίζουμε  ενέργειες που επιδιώκουν  την προβολή, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, τη συνεργασία, την καινοτομία για τη δημιουργία μιας ανοιχτής αγοράς»,  επεσήμανε  η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Πρόσθεσε, ότι η εξωστρέφεια  στις μέρες μας είναι πιο απαραίτητη όσο ποτέ, ενώ   δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιτακτική ανάγκη της
εφαρμογής  δράσεων  με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη του «επιχειρείν».

Η Σοφία Μαυρίδου τόνισε,  ότι  ο  στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας επιτάσσει  την ανάπτυξη και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας αλλά και την ισχυροποίηση του «επιχειρείν».

Αναλυτικότερα, η  Περιφερειακή Ενότητα  Πιερίας σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης,  το Δήμο Δίου – Ολύμπου, το Δήμο Πύδνας – Κολινδρού και  το Επιμελητήριο Πιερίας, συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις για την στήριξη της τοπικής αγοράς κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα 6 Απριλίου έως 14 Απριλίου 2012.

Με την παρούσα σύμβαση ο κάθε συμβαλλόμενος αναλαμβάνει συγκεκριμένο ρόλο. Οι δράσεις αυτές αφορούν επαγγελματίες όλου του νομού και συνιστά μια άμεση ευκαιρία υποστήριξης αυτών και του συνόλου των εκπροσώπων του παραγωγικού και εμπορικού κλάδου.

Η Περιφερειακή Ενότητα  Πιερίας αναλαμβάνει, να χρηματοδοτήσει τις εργασίες της παρούσας σύμβασης , να συνεργάζεται σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης με τους άλλους συμβαλλόμενους και τα αρμόδια όργανα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων εργασιών και να παρέχει κάθε αναγκαία βοήθεια στο πλαίσιο του ρόλου και των δυνατοτήτων του για την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου στη σύμβαση αυτή αντικειμένου, να παρεμβαίνει κατάλληλα και να συντονίζει τις ενέργειες των συμβαλλομένων μερών προς τους φορείς αυτούς σε περίπτωση που απαιτείται η συνδρομή και άλλων φορέων για την υλοποίηση της σύμβασης καθώς και να διαθέσει τους πόρους (6.000,00 ευρώ) που προβλέπονται για την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων.

Τέλος, εγκρίθηκε  από το Περιφερειακό Συμβούλιο η αναγκαστική  απαλλοτρίωση ακινήτων  για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για την κατασκευή του έργου: «Περιφερειακή οδός Κατερίνης» συνολικής έκτασης 611.346,50 τ.μ.

Η παρούσα κήρυξη είναι αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  γιατί αφορά εκτέλεση έργου περιφερειακού επιπέδου (το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ).