Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Δαμάζοντας τα... βαρομετρικά

Δια χειρός Ολγας Χωμενίδου
φωτό: Εύα Αντωνοπούλου-Facebook 

Για την Χριστίνα Σούζη, τη δημοφιλή μετεωρολόγο του ΣΚΑΙ, καθημερινά "έχει ο καιρός γυρίσματα". Όμως έχει την τύχη όπως τονίζει στο 5dnews να είναι
ερωτευμένη με το επάγγελμά της.

Όσοι έχουν δουλέψει μαζί της μιλούν με τα καλύτερα λόγια. "Πρώτη στα... βαρομετρικά πρώτη και στη ζωή".Όταν δε το βαρομετρικό είναι δύσκολο βγαίνει μόνο live. 

Ξεκινά από τα ξημερώματα στο δίδυμο Λυριτζής- Οικονόμου, μετά Τσαπανίδου, Αντωνοπουλου, δελτία. Και προλαβαίνει και την οικογένεια. Και είναι πάντα χαρούμενη. Ξέρει να προβλέπει και ξέρει να ζει.

Η Χριστίνα παρά το γεγονός ότι είναι ταυτισμένη με τον ΣΚΑΙ έχει ανοίξει τα φτερά της στο facebook και στο twitter. Με την καλημέρα, με την συμβουλή ακόμη και με την προσωπική πρόγνωση τους έχει τους friends και τους followers. Και αυτοί την έχουν συνεχώς στο like και στο mention. 
"e-Souzi , λοιπόν Χριστίνα" την ρωτάμε και αυτή απαντά: "Souzi.gr". Γιατί η Χριστίνα έχει και χιούμορ.
Διαβάστε όλη την συνέντευξη:


-Πόσες ημέρες πριν βλέπεις ότι έχει ο καιρός... γυρίσματα;
- Περίπου μια βδομάδα , νωρίτερα , αλλά η τάση του καιρού , μπορεί να φαίνεται   και 10 με 12 ημέρες νωρίτερα , αν τον  παρακολουθείς καθημερινά.

-Έρχεται το χαμηλό λοιπόν. Πότε και για ποιές περιοχές είσαι σίγουρη ότι θα έχει φαινόμενα και ποια θα είναι η έντασή τους;
-Όταν τα συστήματα είναι δυτικά , τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Δυτική Ελλάδα θα βρέξει ! Στη συνέχεια , αρχίζουν τα δύσκολα , γιατί μία μοίρα επάνω , μία μοίρα κάτω , κάνει τη διαφορά , με πιο δύσκολη την Αττική !

Με τα  βόρεια συστήματα ξέρεις ότι σε γενικές γραμμές δε βρέχει η Δυτική Ελλάδα ! Αν το βόρειο σύστημα , έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ,( όπως συνέβη αρκετές φορές εφέτος  ) εεεε πάλι τα δύσκολα είναι στην Αττική , γιατί ψάχνεις τη νιφάδα  …… ! Τα υψόμετρα  που θα χιονίσει , που θα το στρώσει κ.λ.π ….

Με λίγα λόγια , αν θέλεις να κάνεις μια καλή πρόγνωση για την Αττική , πρέπει να χαλάσεις πολύ φαιά ουσία !

Γενικά πάντως , υπάρχουν πολλές περιοχές της Ελλάδας που ανάλογα με τη διεύθυνση του ανέμου που πνέει , μπορεί να έχουν από καθόλου φαινόμενα , έως  πλημύρες  !

-Οι μετεωρολόγοι στην Ελλάδα φαντάζομαι με το ανάγλυφο και τις ιδιαιτερότητες δυσκολεύονται περισσότερο από τους μετεωρολόγους της Γερμανίας. Είναι έτσι;
-Έτσι είναι ! Κάποτε χρειάστηκε , να κάνω αρκετές ημέρες πρόγνωση για την Πολωνία. Ανακάλυψα λοιπόν , ότι τα συστήματα πέρναγαν από πάνω της , «άδειαζαν» και έφευγαν. Τόσο απλά. Μέχρι και τις ώρες που θα έβρεχε ακριβώς μπορούσα να προβλέψω … !

-Ποια φορά που έπεσες τελείως έξω και θέλεις να ζητήσεις συγγνώμη από το ... κοινό σου;
Δύο ή τρεις φορές έχω πέσει πολύ έξω. Για τι άλλο; Για την Αττική φυσικά !
Την  πρώτη πάντως τη θυμάμαι , και θα τη θυμάμαι όσο ζω…! Ήμουν πολύ νέα τότε και νόμιζα ότι τα ήξερα όλα.

-Γιατί έγινες μετεωρολόγος; Πως και γιατί το αποφάσισες; Είσαι ερωτευμένη με τον καιρό. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά ή την αγάπησες λίγο λίγο;
-Όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο , μου είπαν ότι το μάθημα της Μετεωρολογίας (που ήταν επιλογής ) το πέρναγες εύκολα και με 10 ! Έτσι πεζά ξεκίνησε η σχέση μου με τον καιρό. Στη συνέχεια όμως πήρα το μάθημα και την άλλη χρονιά , ήταν και ο καθηγητής  «καιροτρελαμένος» , εεεε δε θέλει και πολύ για να  την ψωνίσεις και εσύ ! Και ΝΑΙ αγαπάω πολύ αυτό που κάνω ,  αγαπάω , βρε αδερφέ ,  τον καιρό και τον  ψάχνω πολύ . Και μου αρέσει ! Θεωρώ , μάλιστα , ότι είμαι από τους τυχερούς που η ευχαρίστηση , είναι και επάγγελμα !

-Η μετεωρολογία πόσο, πως και γιατί σε βοήθησε να φιλοσοφήσεις τη ζωή;
-Νομίζω πως όταν καταπιάνεσαι , με φυσικά φαινόμενα , υποχρεώνεσαι εκ των πραγμάτων να δεις τη ζωή αλλιώς. Και βέβαια αυτό δε γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη , αλλά περνώντας  τα χρόνια , και μέσα από τις αποτυχίες και τις επιτυχίες.  

-Εκτός από τον ΣΚΑΙ  είσαι και η πρώτη μετεωρολόγος στο Facebook και στο Twitter. Δίνεις συμβουλές,προβλέπεις και  απαντάς και σε προσωπικά ερωτήματα. Έχεις facebook groups. Είσαι η e-Σούζη. Πως προέκυψε;
-Χαχα ! Οχι e-Σούζη . Σούζη.gr  …. !
Με έπεισαν τα καλά παιδιά στο ΣΚΑΙ ότι πρέπει να μπω και εγώ στο facebook , νομίζω πριν 1 ½ ή 2 χρόνια , δειλά  δειλά  λοιπόν  , γιατί είμαι και λίγο ανίδεη με αυτά τα ηλεκτρονικά , άρχισα να γράφω όταν είχε κακό καιρό δύο κουβέντες  με τον δικό μου τρόπο.

Είχε ανταπόκριση και μου έγινε και εμένα καθημερινή συνήθεια . Το Twitter ήρθε αργότερα , η Πόπη (σσ. Τσαπανιδου)«φταίει»  γι ΄αυτό ! Ούτε χρόνο δεν έχω κλείσει ακόμα .
Πάντως  με  ευχαριστεί , γιατί όταν τα χρησιμοποιείς σωστά και τα δύο έχουν αμεσότητα  με τους ανθρώπους γύρω σου , και πραγματικά, χαίρομαι όταν μπορώ να βοηθήσω όλους και τον καθένα ξεχωριστά.

-Η ναυσιπλοΐα σε έκανε καλύτερη μετεωρολόγο;
-Και βέβαια , άλλωστε οι άνεμοι στο Αιγαίο , είναι η ειδικότητα   μου. Αν δεν το έχεις ταξιδέψει το Αιγαίο 2 με 3  μποφόρ, στις «στροφές» τα χάνεις … ! Αλλιώς για να είσαι σίγουρος , τα βάζεις παντού …. και ξεμπερδεύεις.
Εεεεε αυτό όμως δεν είναι πρόγνωση.

-Γελάς ,είσαι χαρούμενη συνέχεια. Όσοι έχουν εργαστεί μαζί σου λένε ότι είσαι η θετική αύρα στον χώρο. Θα έχεις αδύναμες στιγμές. Τι είναι αυτό που μπορεί να σε .. γονατίσει;
-Αν πάθει κάτι η οικογένεια  μου.
Όμως , πρέπει να ομολογήσω , ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας , και που φυσικά , μου έχουν φέρει  και εμένα , τα πάνω κάτω , κάνω υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην πέσω σε κατάθλιψη … γιατί μετά χαθήκαμε.

- Πίσω από κάθε ισχυρή γυναίκα κρύβεται …  ένας δυνατός άντρας. Επειδή θα το επιβεβαιώσεις ,γιατί δεν έχεις άλλη επιλογή γιατί γνωρίζεις καλά ότι το ξέρω, αυτός ο ισχυρός άντρας λοιπόν αν ήταν σύννεφο τί σύννεφο θα ήταν; Αν ήταν σύστημα από που θα ερχόταν; Γενικά…  μετεωρολόγισέ τον.
-Ευτυχώς είναι  η ήρεμη δύναμη του σπιτιού. Είναι στάσιμο βαρομετρικό ΥΨΗΛΟ  . Αμφιβάλλω αν θα με άντεχε άλλος τόοοοοσα    χρόνια !