Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Να μην καταργηθεί η ΚΖ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πιερίας


-        Επιστολή της Βουλευτού Πιερίας προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο

Με αφορμή το σχέδιο νόμου που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και αφορά στην
αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, η κα Μίχου απέστειλε επιστολή στον κ. Παύλο Γερουλάνο με την οποία ζητά να μην καταργηθεί η ΚΖ Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα που προτείνεται, θα υπάρχει μία Εφορεία Αρχαιοτήτων για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, με έδρα την Θεσσαλονίκη, η οποία θα είναι αρμόδια για όλα τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων και των Συλλογών προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Βουλευτής:
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού. Η Πιερία αποτελεί μια περιοχή με έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Το Υπουργείο Πολιτισμού τα δύο τελευταία χρόνια έχει συμβάλει συστηματικά στην ανάδειξη και την αξιοποίησή της προχωρώντας σε μια σειρά από σημαντικές ενέργειες, όπως:
-        την ένταξη του νέου Μουσείου Μακρυγιάλου στο ΕΣΠΑ,
-        την έγκριση από το ΚΑΣ των έργων αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου,
-        την πιστοποίηση του Ναυτικού Μουσείου στο Λιτόχωρο,
-        την ένταξη τριών Μακεδονικών Τάφων στο ΕΣΠΑ,
-        την ένταξη του Ωδείου των Μεγάλων Θερμών του Δίου στο ΕΣΠΑ,
-        την ένταξη του Αρχαιολογικού Πάρκου Λειβήθρων στο ΕΣΠΑ,
-        την αρχαιολογική επίβλεψη και έρευνα στα πλαίσια της κατασκευής της ΠΑΘΕ για το μέρος που διασχίζει την Πιερία, καθώς και
-        την επίβλεψη πολλών έργων των ΟΤΑ που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια σειρά από έργα τα οποία «τρέχουν» και για την ολοκλήρωσή τους σημαντικό ρόλο θα παίξει η συμβολή της ΚΖ Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία παράλληλα πρέπει να μεριμνά για μια σειρά από εξίσου σημαντικές αρμοδιότητες, όπως:
-        η διατήρηση, προστασία και φύλαξη των αρχαιοτήτων και των αρχαιολογικών χώρων,
-        η επιστημονική έρευνα, μελέτη και δημοσίευση, καθώς και
-        η ανάδειξη και έκθεση των αρχαιοτήτων στα Μουσεία.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι μια Εφορεία Αρχαιοτήτων για τρεις περιφερειακές ενότητες δεν μπορεί να επιτελέσει όλους αυτούς τους ρόλους αποτελεσματικά.
Για τον λόγο αυτό, προτείνω την διατήρηση της ΚΖ Εφορείας Αρχαιοτήτων με αρμοδιότητα την περιοχή της Πιερίας, όπως γίνεται άλλωστε και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Κρήτης σύμφωνα με το προτεινόμενο οργανόγραμμα.
Είμαι στην διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία.