Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Αλήθειες Σταϊκούρα, αποχωρήσεις γαλάζιων


Μακριά από τους γνωστούς λαϊκισμούς του παρελθόντος κινήθηκε η ομιλία του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ, βουλευτή Φθιώτιδας κ. Χρήστου Σταϊκούρα χθες στη Λάρισα, ο οποίος ως κεντρικός ομιλητής
στη διευρυμένη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, για περίπου τέσσερις ώρες προσπαθούσε να εξηγήσει στα μέλη της ΝΔ. ότι τα πράγματα στη χώρα και στο κόμμα άλλαξαν.
Μάλιστα περίπου 10-15 άτομα ένοιωσαν άβολα με όσα άκουγαν και αποχώρησαν επιδεικτικά από την αίθουσα.
Στιγμιότυπα για την συνεδρίαση της ΝΟΔΕ εντοπίσαμε στο Larissanet.gr από τον Λευτέρη Παπαστεργίου ο οποίος γράφει τα εξής:
«Το ψηφοδέλτιο είναι πολύ φτωχό...»
«Η πρώτη τροχιοδεικτική βολή «έφυγε» από το στόμα του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής Νίκου Κατσαρού: «Δεν είναι δυνατόν να οδηγούμαστε σε τόσο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, να θέτουμε ως στόχο την αυτοδυναμία και να παρουσιάζονται μόνο οχτώ υποψηφιότητες, πολλές από τις οποίες δε, είναι χαμηλού επιπέδου. Αλήθεια που ήταν όλοι όσοι κατείχαν κυβερνητικές θέσεις επί Καραμανλή να δώσουν τώρα το παρών», αναρωτήθηκε ο πρώην βουλευτής, εκφράζοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο αυτό που συζητιέται τις τελευταίες μέρες σε όλα τα «γαλάζια» πηγαδάκια.
«Ποια είναι η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ...;»
«Εδώ και δύο χρόνια εξηγούσαμε στον κόσμο πως με τέτοια πολιτική η Ελλάδα θα καταστραφεί. Τώρα τι θα βγούμε να πούμε στον κόσμο; Ποια είναι τελικά η διαφορά μας από το ΠΑΣΟΚ;» αναρωτήθηκε άλλο μέλος της ΝΔ, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί εύκολα να «περάσει» το νέο μήνυμα που επιθυμεί η ηγεσία του κόμματος στον απλό πολίτη.
«Εσείς ζείτε με 350 ευρώ...;»
«Πλέον καλούμαστε να συντηρήσουμε τα παιδιά μας, όσα απ' αυτά δεν είναι φυσικά άνεργα. Μπορεί σήμερα ένας νέος να ζήσει με 350 ευρώ; Εσείς οι βουλευτές θα ζούσατε με αυτά τα λεφτά; Δηλαδή τι θέλετε να γίνει, να φύγουν τα νέα παιδιά στο εξωτερικό;» υποστήριξε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, πυροδοτώντας νέες εντάσεις στην ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.
«Πλέον ζούμε με χαρτζιλίκι...»
«Η νέα γενιά σήμερα υποφέρει. Πλέον ζούμε με χαρτζιλίκι». Κάποιος είπε πως θ' αναγκαστούμε να πάμε στο εξωτερικό. Εσείς κ. Σταϊκούρα μας εξηγείτε πως αυτό είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο πάντοτε το εξέταζαν οι νέοι. Σας πληροφορούμε πως και να το θέλαμε τα λεφτά που παίρνουμε δεν θα μας έφταναν ούτε για τα αεροπορικά εισιτήρια» δήλωσε στην τοποθέτησή του ένα μέλος της ΟΝΝΕΔ Λάρισας.
«Να μαζέψουμε υπογραφές να γυρίσουν πίσω οι 21 βουλευτές...»
«Εάν η ΝΔ επιθυμεί την αυτοδυναμία θα πρέπει να κατέβει στις εκλογές ενωμένη. Να μαζέψουμε υπογραφές και να τις καταθέσουμε στο κόμμα, ζητώντας την επιστροφή των διαγραμμένων βουλευτών», ζήτησε άλλο μέλος της ΝΟΔΕ Λάρισας.
«Να πάρουμε πίσω τα χαράτσια...»
Οφείλουμε να πούμε στον ελληνικό λαό πως όταν κυβερνήσουμε θα πάρουμε πίσω τα εκβιαστικά χαράτσια που γονατίζουν τις οικογένειες», ζήτησε πρώην πολιτευτής της ΝΔ.
Παίρνοντας το λόγο ο αναπληρωτής υπεύθυνος Οικονομίας της ΝΔ ξεκαθάρισε πως είναι σεβαστές όλες οι απόψεις, αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν στέκουν στη λογική της κριτικής. Δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε τη χώρα στη ζώνη του ευρώ, μετά από τους απίστευτους χειρισμούς του πρώην Πρωθυπουργού και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το πούμε παντού, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ υπεραμύνθηκε των επιλογών του Αντώνη Σαμαρά.
«Οφείλουμε να πούμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Μας περιμένει όλους ένας μεγάλος ανήφορος. Τέρμα στα ψεύτικα λόγια και στις μεγαλοστομίες» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ για τους βουλευτές που διεγράφησαν τόνισε πως «κάθε πολιτικός τις αποφάσεις οφείλει να τις παίρνει μόνος του», απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις αιτιάσεις κάποιων στελεχών που δήλωσαν πως «οι βουλευτές που καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο, απλά έπραξαν αυτό που τους ζήτησαν οι ψηφοφόροι τους».
Ανεξαρτήτως πάντως της έντασης και των πολιτικών διαφωνιών που χαρακτήρισαν τη διευρυμένη ΝΟΔΕ, όσοι μίλησαν στο larissanet.gr δήλωναν πως «ο κ. Σταϊκούρας ήταν σοβαρός, μετρημένος και ξεκάθαρος. Δεν ήταν λαϊκιστής και έτσι οφείλει να πορευθεί τελικά η παράταξη της ΝΔ προς τις εκλογές», ενώ δεν παρέλειψαν να επικροτήσουν την απόφαση της ΝΟΔΕ Λάρισας να διεξάγει αυτό τον διάλογο, υποστηρίζοντας πως «μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί».
Τώρα βέβαια πόσο δυνατή μπορεί να βγει μια παράταξη, στο εσωτερικό της οποίας ακούγονται τέτοια πράγματα, είναι κάτι που θα φανεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, όχι στο... χειροκρότημα αλλά στην κάλπη.