Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Οι Έλληνες εξαγωγείς ανοίγουν δρόμους. Το κράτος μπορεί;


Επιτέλους πρέπει να σταματήσει η αδράνεια και οι Έλληνες να αναλάβουμε δράση και να πιστέψουμε ότι μόνοι μας θα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες εξόδου από την κρίση,εμείς για
εμάς.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία. Απόδειξη η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το 2011 κατά 37%(με πετρελαιοειδή, σε αξία: €22,4 δις.) και 9,2% (χωρίς πετρελαιοειδή) σε ετήσια βάση. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος με την αναποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος. Όπως διαπιστώνεται από την παρακολούθηση ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, παρουσιάζουμε μια αμφίσημη καιανομοιογενή εικόνα στο εξωτερικό και ταυτόχρονα, ενώ ανακοινώνονται επώδυνα μέτρα στην ελληνική κοινωνία, η οποία δείχνει τεράστια αποθέματα ψυχραιμίας, δεν υπάρχει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ικανό να πείσει το εσωτερικό και τοεξωτερικό περιβάλλον της χώρας.  Είναι επιτακτική η ανάγκη να αποκτήσουμε μιαομοιογενή και στιβαρή εικόνα ως ελληνική οικονομία, την οποία πρώτα θα πιστέψουμεσε αυτή και θα την επικοινωνήσουμε σωστά στο εσωτερικό περιβάλλον της χώρας, όπου θεμελιώδες στοιχείο θα είναι η οικονομική ανάπτυξη.

Όλοι οι Έλληνες πρέπει να πιστέψουμε στο οικονομικό μοντέλο που προτείνει ο ΣΕΒΕ, το«Παράγω & Εξάγω», καθώς και στο ότι πρέπει να καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε. Ταυτόχρονα - και αυτό θα περίμενε κανείς από τους πολιτικούς - πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία, ότι για πρώτη φορά στα δεδομένα της χώρας έχουμε στήριξη μιας Κυβέρνησης με 257 από τους 300 βουλευτές του Κοινοβουλίου. Δημόσιος καιιδιωτικός τομέας και καταξιωμένοι Έλληνες της Ελλάδας και του εξωτερικού πρέπει να συνεργαστούν αποτελεσματικά και γρήγορα και να εκπονήσουν ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπου θα συμπεριλαμβάνεται Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας και αυτό να αποτελέσει ένα διαπραγματευτικό αντίβαρο με τους δανειστές μας. Όσο καθυστερεί αυτό το σχέδιο, όσο συνεχίζουμε να καταναλώνουμε εισαγόμενα προϊόντα και να μην ενισχύουμε την παραγωγή και την εξωστρέφεια του τόπου μας, τόσο θα συνεχίσουμε να είμαστε παρίες της Ευρώπης και νομοτελειακά θα οδηγηθούμε στο περιθώριο.

Σχετικά με τα νέα μέτρα ο ΣΕΒΕ προτείνει τα €30 δις. που θα χρησιμοποιηθούν για τηνανακεφαλαίωση των τραπεζών να έχουν εμπροσθοβαρή κατεύθυνση προς τηνπραγματική οικονομία και τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε αυτές να συνεχίσουν την ανοδική πορεία που έδειξαν ότι μπορούν να έχουν κατά τη διάρκεια του 2011. Επίσης, να υπάρξει δέσμευση ενός λογαριασμού της τάξης των €7 δις. όπου θαείναι εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να υπάρξει αρωγή στο θέμα της ρευστότητας.
Την ύστατη αυτή στιγμή ο ΣΕΒΕ καλεί την πολιτική ηγεσία του τόπου να συναισθανθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, να συνεργαστεί ουσιαστικά με τον ιδιωτικό τομέα και ναδράσει άμεσα και αποτελεσματικά προς την εκπόνηση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου εξόδου από την κρίση, με γνώμονα το οικονομικό μοντέλο «Παράγω & Εξάγω». Οι ελληνικές εξαγωγές απέδειξαν το 2011 ότι υπάρχει παραγωγική δομή ικανή να στηρίξει την ελληνική οικονομία μέσα στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται σήμερα.


Περισσότερα εδώ