Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αποδοχή και στήριξη της πρότασης της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για σύσταση Τουριστικού Οργανισμού

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποδοχή και στήριξη της πρότασης  της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για         
                       σύσταση Τουριστικού Οργανισμού
 Για τη σύσταση Τουριστικού Οργανισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
 συνεδρίασε υπό την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας,  Σοφία  Μαυρίδου, η Τουριστική Επιτροπή της Π.Ε. Πιερίας,  τις προηγούμενες ημέρες στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των τριών Καλλικρατικών Δήμων , Χρήστος Λεμονόπουλος (εκπρόσωπος του δήμου Κατερίνης),  Βασίλειος Βροχαρίδης (εκπρόσωπος του δήμου Δίου – Ολύμπου)  Παύλος Μεταλλίδης (εκπρόσωπος του δήμου Πύδνας – Κολινδρού)], των φορέων παροχής υπηρεσιών τουρισμού, Ηλίας Ηλιάδης (Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας), Γεώργιος Αδαμίδης (Γραμματέας Ένωσης camping Νομού Πιερίας), Γρηγόριος Βεϊδαμενίδης και  Νικόλαος Ζτάνης (Πρόεδρος και  Αντιπρόεδρος Πιερικής Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και  Διαμερισμάτων αντίστοιχα), Αναστασία Μποστανίτη (Πρόεδρος Σωματείου Ξενοδόχων Ενοικιαζομένων Δωματίων και  Λοιπών Επαγγελμάτων Ελατοχωρίου), Κ. Δανιηλίδης  (Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας), Πέτρος Κατσιόκαλης (Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Πιερίας) και  παραγωγικών φορέων της Π.Ε.Πιερίας,  Δήμητρα Χατζηλαζάρου και  Ηλιάδου Ελένη (εκπρόσωποι Επιμελητηρίου Πιερίας)  καθώς  και εκπρόσωποι άλλων φορέων .

Στην αναγκαιότητα σύστασης ενός τουριστικού οργανισμού αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Όπως διευκρίνισε η Σοφία Μαυρίδου,   σκοπός του θα είναι ο συντονισμός ενεργειών και δράσεων για την ορθολογική αξιοποίηση όλων των εν δυνάμει συνεργαζόμενων φορέων που σχετίζονται με την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας.
Κοινός στόχος του τουριστικού οργανισμού είναι η βέλτιστη διαχείριση των πόρων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων όλων των φορέων, μέσα από τη συνεργασία και την επίτευξη συνεργιών, για την προώθηση του τοπικού τουρισμού και την ανάδειξη της Πιερίας ως ένα διεθνή τουριστικό προορισμό  μοναδικών πολιτιστικών εμπειριών,  μετατρέποντας  την περιοχή  σε  ισχυρό πόλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.


Η πρόταση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας έτυχε θερμής  αποδοχής από τους παρευρισκομένους. Άλλωστε,  οι φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν εκ νέου τις προτάσεις τους στην ευρεία σύσκεψη των τοπικών αυτοδιοικητικών, αναπτυξιακών και παραγωγικών φορέων,  που θα πραγματοποιηθεί, τη  Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 17:30 μ.μ  στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας  (28ης Οκτωβρίου 40, 4ος όροφος) με θέμα: «Τουρισμός και Ανάπτυξη: Δύο στρατηγικοί πυλώνες αειφορίας στην Πιερία».

«Οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί / διοικητικοί, επιχειρηματικοί, αναπτυξιακοί και κοινωνικοί φορείς, αλλά και όλοι οι πολίτες της Πιερίας με τις σκέψεις και τις απόψεις τους, αποτελούν την ισχυρή δυναμική του κοινωνικοοικονομικού ιστού που σε συνεργασία με αναγνωρισμένους εθνικούς φορείς, θα δώσουν στον τόπο μας την ώθηση και την δυναμική που του αξίζει. Γιατί η Πιερία είναι ένας τόπος να ζεις, ένας τόπος να επισκεφτείς» υπογράμμισε  η  Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Η Σοφία Μαυρίδου ανέφερε  τους βασικούς στόχους του Τουριστικού Οργανισμού, που  είναι:
  • η προσαρμογή της προβολής της Πιερίας,   βάση των πορισμάτων που προκύπτουν από τη μελέτη όλων των τάσεων που αναπτύσσονται στην αγορά του τουρισμού

  • η προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων / αγαθών στις αγορές (ημεδαπή και αλλοδαπή) και η διείσδυση της Πιερίας ως τουριστικού προορισμού σε αυτές μέσω των προϊόντων / αγαθών


  • ο σχεδιασμός – υλοποίηση πλάνου για την προσαρμογή αυτών, με σκοπό την αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και την ενδυνάμωση του τουριστικού χαρακτήρα της Πιερίας


Όπως, επισημάνθηκε,  πέρα από την προβολή της Πιερίας ως τουριστικού προορισμού, η σύσταση ενός τέτοιου φορέα, θα δώσει  τη δυνατότητα να παρέχει μέσα από ποιοτικό και επαγγελματικό σχεδιασμό και συγκεκριμένη στόχευση κοινού, αποτελέσματα μετρήσιμα, ενώ θα είναι δυνατή η οικονομική ενίσχυση δραστηριοτήτων / ενεργειών στον τομέα του τουρισμού, μέσω εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.


Ενδεικτικές δράσεις που μπορεί να αναπτυχθούν μέσω ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού είναι:

  • Συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και road shows τουρισμού, γαστρονομίας, προώθησης τοπικών προϊόντων
  • Μετακλήσεις τουριστικών πρακτόρων και εκπροσώπων τύπου
  • Αδελφοποιήσεις με ομοειδείς φορείς με στόχο την ενίσχυση σχέσεων και δράσεων
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων προβολής του τόπου  και  των  προϊόντων του  σε ευρωπαϊκές πόλεις και πρωτεύουσες
  •  Δημοσιογραφικά αφιερώματα
  • Μετακλήσεις ειδικών ομάδων (π.χ. προξενικού σώματος)


Η Π.Ε.Πιερίας έχοντας αντιληφθεί, ότι το πρότυπο του τουρισμού διεθνώς αλλάζει, έχει δρομολογήσει  ενέργειες ενίσχυσης  των κλασικών μορφών τουρισμού αλλά και προώθησης νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που βασίζονται στην ιστορία, στον πολιτισμό, στη γαστρονομία  και στο φυσικό περιβάλλον ενός τόπου.
Σημαντική θα είναι η συμβολή του Πανοσιολογιότατου  Αρχιμανδρίτη κ. Ιωακείμ Οικονομίκου,  στην κατεύθυνση ανάδειξης των θρησκευτικού πλούτου της Πιερίας, προκειμένου να αναπτυχθεί ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός της περιοχής.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν δύο (2) θεματικά Dvd  με τίτλο  «Ορεινή Πιερία» και «Αγροτικό Καλάθι της Πιερίας», εσωτερικής παραγωγής της Περιφερειακής Ενότητας  Πιερίας. Η Σοφία Μαυρίδου  πρότεινε τη δημιουργία  -σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τουρισμού- ενιαίου έντυπου και ηλεκτρονικού τουριστικού υλικού, την  επικαιροποίηση  των ιστοχώρων όλων των φορέων τουρισμού  και  τη διασύνδεσή τους  με  τον ιστοχώρο της   Περιφερειακής  Ενότητας Πιερίας.


Με γνώμονα την  προώθηση του  τουρισμού και την ανάδειξη της Πιερίας, ως ένα  διεθνή τουριστικό προορισμό, η Π.Ε. Πιερίας  έχει ξεκινήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για:

1.      τη διοργάνωση από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας του «1ου Φεστιβάλ Πιερικών Οινογεύσεων», που θα πραγματοποιηθεί  στην Κατερίνη στις 26 Φεβρουαρίου 2012

  1. τη διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος άρσης βαρών το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου στην Πιερία  με την ευγενική συμμετοχή του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα

  1. τη δημιουργία  τουριστικού υλικού (έντυπο, DVD, κλπ) με προτεραιότητα το  θρησκευτικό, προσκυνηματικό, πολιτιστικό, λαογραφικό τουρισμό σε άμεση συνεργασία με την τοπική εκκλησία και  τους άλλους φορείς της Πιερίας

το  σχεδιασμό προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, διαφημιστικές καταχωρήσεις, πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε συνδυασμό με τις τουριστικές εκθέσεις ή / και ανεξάρτητα με αυτές)   με τη συνδρομή  των αρμόδιων φορέων και την κατάθεση των έγγραφων προτάσεών τους