Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Λεηλασία χωρίς όρια στο Δημόσιο


Δύο δεκαετίες διαρκεί το «μεγάλο κόλπο» του ΦΠΑ, μέσω του οποίου ιδιώτες, εφοριακοί, ελεγκτές, οικονομικοί επιθεωρητές αλλά και πολιτικά πρόσωπα πλούτιζαν,
καταληστεύοντας τα δημόσια ταμεία και αφαιρώντας από τον ελληνικό λαό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Μετρ του είδους ένας επιχειρηματίας, ονόματι Ηλίας Βαρδάλος.
1989-1990. Ο Βαρδάλος μαζί με τους συνεργάτες του «μεταναστεύουν» από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη, αφού στην πρωτεύουσα είχε ήδη καταδικαστεί για παράνομη επιστροφή Φ.Π.Α.
Ανενόχλητος ο κατάδικος κάνει έναρξη επιτηδεύματος στη Δ.Ο.Υ. Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης με την συγκεκριμένη εφορία να μην ζητάει στοιχεία από την αντίστοιχη της Αθήνας.
Εντάσσει στην «ομάδα» του και Σύρους οι οποίοι παρουσιάζονται ως βιοτέχνες.
Ο ίδιος κυκλοφορεί με πλαστή ταυτότητα που ναι μεν είχε την φωτογραφία του αλλά φέρει το  ονοματεπώνυμο Πλάτων Καραμήτρος. Χρησιμοποιώντας την δημιουργεί εικονική εταιρία στο όνομα του και εισπράττει παρανόμως Φ.Π.Α. για εικονικές εξαγωγές.
Τα έγγραφα της υπεξαίρεσης
Στην αναφορά του, ο No1 μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου, Νίκος Κασιμάτης, είναι περιγραφικός για τα στοιχεία που χρειάζονταν ώστε να στηθεί το κόλπο. Όπως λέει, πέντε, μόνο, δικαιολογητικά ήταν αρκετά:
-          Τιμολόγιο αγοράς ενός εμπορεύματος από την εσωτερική αγορά.
-          Τιμολόγιο πωλήσεως του εμπορεύματος σε εμπορική επιχείρηση χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-          Φορτωτική μεταφοράς του εμπορεύματος σε χώρα της Ε.Ε., η οποία εξεδίδετο από οποιαδήποτε ιδιωτική ελληνική μεταφορική εταιρία, που υποτίθεται πραγματοποίησε την μεταφορά.
-          Κατάσταση συσκευασίας εμπορευμάτων (Packing list).
-          Υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία – εξαγωγέα ότι η εξαγωγή πραγματοποιήθηκε.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία δεν θα είχαν καμία απολύτως αξία, αν δεν συμμετείχαν οι «επίορκοι» υπάλληλοι.
Ο έλεγχος και το κουκούλωμα
Στο πάρτι με την παράνομη επιστροφή Φ.Π.Α., υπήρχε και ο "έλεγχος" από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Κασιμάτη ο έλεγχος των επιχειρήσεων άρχιζε με την έκδοση εντολής ελέγχου από τον Διευθυντή του ΣΔΟΕ και στη συνέχεια η εντολή αυτή ανατίθεται σε ελεγκτές για τη διενέργεια του ελέγχου. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε συμφωνία του φορολογουμένου με τις ελεγκτικές αρχές να καταβάλλεται το ποσόν που συμφωνείται. Τότε, δεν εκδιδόταν εντολή ελέγχου.
Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου και στην συνέχεια σημειωνόταν η συμφωνία φορολογούμενου, εφοριακών και ΣΔΟΕ με την καταβολή υψηλών χρηματικών ποσών τότε η εντολή ελέγχου ανακαλούνταν.  
Αλλά και στην περίπτωση που δεν υπήρχε δυνατότητα ανακλήσεως της εντολής ελέγχου και βρισκόταν η «χρυσή τομή» ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, τότε απλά εκδιδόταν μια απαλλακτική έκθεση. 
Ο Κασιμάτης τονίζει ότι όλες οι εκθέσεις ελέγχου και οι πορισματικές αναφορές που έχουν συνταχθεί έως και το 2010 από το ΣΔΟΕ και τις εφορίες αναφέρουν, ότι η μεγάλη κομπίνα του ΦΠΑ στήθηκε μόνο από τους επιχειρηματίες και τους ιδιώτες χωρίς τη συμμετοχή κανενός υπαλλήλου! Πρόκειται αν μη τι άλλο για ένα μικρό θαύμα.
Οι εκθέσεις αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Από στοιχεία που προέκυψαν κατά την έρευνα αυτή και νέες πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας, καθώς και τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων που διενήργησαν υπάλληλοι της υπηρεσίας μας σε επιχειρήσεις κατόπιν εντολών, αποκαλύφθηκε δράση κυκλώματος λογιστών και επιχειρηματιών, που αφορά την είσπραξη παράνομης επιστροφής Φ.Π.Α.».
Η ανώνυμη καταγγελία
Την 1η Μαρτίου 2001 και ώρα 10.16 το πρωί, χτυπάει το τηλέφωνο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΔΟΕ και το σηκώνει μια υπάλληλος. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής κάποιος ανώνυμος που καταγγέλλει συγκεκριμένα ονόματα και καταστάσεις. Ακούγεται να λέει: «ΝΤΟΛΜΠΙΣ ΓΑΛΗΝΗ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΔΕΡΚΩΝ 10 Κ. ΤΟΥΜΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Φ.Μ 052608664 – Ο ΒΑΡΔΑΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΡΦΗ Φ.Π.Α ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΣΥΡΙΟΥ ΜΕ Α.Φ.Μ. 065422987 ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΗΜΑΤΕΞ ΑΙΣΩΠΟΥ 2-8 ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΜΕΣΩ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ Φ.Π.Α.».
Με την συγκεκριμένη καταγγελία, σύμφωνα με τον Κασιμάτη, όλοι οι εμπλεκόμενοι θορυβούνται. Νιώθουν τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους. Σπεύδουν ο καθένας με τις δικές του γνωριμίες να βρουν τρόπους ώστε να σταματήσει η έρευνα.
Η έρευνα ξεκινάει μετά το τέλος του καλοκαιριού του 2001. Στο μεσοδιάστημα πολλοί προσπάθησαν να την ανακόψουν. Ποιοι είναι;

Θα επανέλθουμε…