Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συμφώνησαν οι δανειστές της Ελλάδας


Ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα, προβλέπεται
απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά 100 δισ. ευρώ με τη παράλληλη χορήγηση 130 δισ. ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου το 2020 το ποσοστό του ελληνικού χρέους να μην ξεπερνά το 121% του ΑΕΠ.

Οι απώλειες των ιδιωτών πιστωτών θα φθάσουν στο 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων (κοντά στο 75% της καθαρής αξίας τους) που έχουν στην κατοχή τους στο πλαίσιο του PSI το οποίο θα μειώσει κατά 100 δισ. ευρώ το χρέος της Ελλάδας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρχε η πληροφορία πως το ποσοστό αυτό δε θα ξεπερνούσε το 50%, ποσοστό που ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 70% της καθαρής αξίας των ομολόγων.

Στενή εποπτεία και ειδικός λογαριασμός 


Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Όλι Ρεν και Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσαν και επίσημα την επίτευξη της συμφωνίας, ξεκαθαρίζοντας πως η εφαρμογή του προγράμματος προϋποθέτει σημαντικές προσπάθειες από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Παράλληλα, υπογράμμισαν πως μέσα από τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, ο οποίος θα επικυρωθεί με συνταγματική ρύθμιση και τη σταθερή παρουσία της Task Force στην Ελλάδα θα διασφαλιστεί η αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων για την Ευρώπη με ένα κράτος-μέλος της.


«Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω απομείωση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες», δήλωσε εξάλλου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην αρχή της ομιλίας του ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως «ύστερα από συνάντηση 14 ωρών έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας με την εμπλοκή των ιδιωτών που θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό το ελληνικό χρέος».

«Με αυτό πακέτο θα δοθεί στην Ελλάδα ο απαραίτητος χρόνος για να ακολουθήσει την πορεία εξυγίανσης και ανάπτυξης, διατηρώντας τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Στόχος της συμφωνίας είναι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ να φθάσει το 120,5% το 2020», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το πρόγραμμα χρηματοδότησης θα ανέλθει στα 130 δισ. μέχρι το 2014. 
Όσον αφορά στην ανταλλαγή των ομολόγων υπογράμμισε ότι η προσφορά θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, σημείωσε πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια της και θα διαθέσει μέρος των κερδών της στους ιδιώτες-πιστωτές.

«Περιμένουμε πολύ μεγάλο βαθμό συμμετοχής από τον ιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν, σημείωσε πως η απομείωση των ελληνικών ομολόγων θα φθάσει το 53,5%, εξηγώντας όμως πως θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός μέσω του οποίου η Ελλάδα θα καταβάλλει το ποσό εξυπηρέτησης του χρέους της.

«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του κράτους», δήλωσε.

Σχετικά με το επίμαχο θέμα της ανάπτυξης και της διάθεσης κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρξει μια απεμπλοκή της από τον δημόσιο τομέα.

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να στηρίζεται στη διάθεση φθηνού δημοσίου χρήματος», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως το βάρος της ελληνικής προσπάθειας για τη δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να δοθεί «στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, της δημόσιας διοίκησης καθώς και τις αλλαγές στον εργασιακό τομέα».

Η Κριστίν Λαγκάρντ αρκέστηκε να αναφέρει πως θα μεταφέρει τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup στο επόμενο συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.

«Ήταν μια σκληρή διαπραγμάτευση, με το χρέος το 2020 να έχει πέσει από το 129% του ΑΕΠ που ήταν στην αρχή της συνεδρίασης στο 120,5% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα αποκτά τον απαραίτητο χώρο για να επανέλθει με σωστή οικονομική πολιτική στη σωστή πορεία», δήλωσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα για το ύψος συμμετοχής του Διεθνούς Οργανισμού στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

«Το επίπεδο της συμμετοχής του ΔΝΤ θα αποφασιστεί τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, όταν θα συνεδριάσει ξανά του συμβούλιο διοίκησης. Και το ύψος των χρημάτων που θα δοθούν στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου στον τομέα των περικοπών δημοσίων δαπανών», ανέφερε.


Περισσότερα εδώ