Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ειδικός τραπεζικός λογαριασμός «θα σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία»


Τη δημιουργία ενός δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού από τον οποίο θα γίνεται η αποπληρωμή των τόκων του ελληνικού χρέους επεξεργάζονται Γαλλία και Γερμανία, σε
μια προσπάθεια να αποσυνδεθεί η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. 
Η απόφαση αυτή, εάν υλοποιηθεί, αποτελεί μια άλλη εφαρμογή «επιτροπείας» της Ε.Ε προς την Ελλάδα απευθείας από το εξωτερικό, καθώς η χώρα μας χάνει τη δυνατότητα διαχείρισης των δημοσιονομικών της, ενώ σε περίπτωση που απαιτηθεί να μπαίνουν στον ίδιο Τραπεζικό λογαριασμό απευθείας μέρος των εσόδων του ελληνικού κράτους (π.χ από τα Λιμενικά Ταμεία κ.α) αποτελεί και ευθεία κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας της.
Η ιδέα προβλέπει ότι στο λογαριασμό αυτό θα πηγαίνει απ’ ευθείας ένα μέρος των φορολογικών εσόδων ή των εισπράξεων από αποκρατικοποιήσεις. Τα ποσά αυτά θα πηγαίνουν, έτσι, στην αποπληρωμή του χρέους. Έτσι, οι δανειστές μας θα γνωρίζουν πως το χρέος εξυπηρετείται και η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.
Με την ιδέα αυτή, μάλιστα, συμφώνησε δημοσίως και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ εκτιμάται ότι έχει τη στήριξη της Κομισιόν και αρκετών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Όπως είπε την Τρίτη, μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο RBB Inforadio, η ιδέα αυτή «δεν είναι παράλογη», ωστόσο προσέθεσε ότι χρειάζεται να διευθυτηθούν ακόμη οι «τεχνικές» λεπτομέρειες της πρότασης.
Ο κ. Γιούνκερ, σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετική εφημερίδα, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε προς την Tages-Anzeiger ότι αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, οι άλλες χώρες θα πρέπει και πάλι να επενδύσουν «αδιανόητα» κεφάλαια για τη στήριξη του νομίσματος και σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ».