Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Μείωση εισφορών 10% σε συνεπείς επιχειρηματίες – Νέα μείωση μισθών 7,6% φέτος!


Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, ως «μπόνους» για τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας. Είπε και
άλλα δραματικά ο κ. Κουτρουμάνης: Ότι σε δύο χρόνια έγινε μείωση στους μισθούς κατά 25% και φέτος αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 7,6% ανά άτομο σε σχέση με το 2011!

Αναλυτικότερα:

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τους στόχους του υπουργείου Εργασίας ο κ. Κουτρουμάνης, παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το μισθολογικό κόστος από 36 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 έχει φτάσει το 2012 στα 26 δισ. ευρώ, δηλαδή διαπιστώνεται απώλεια σε μισθούς κατά 9,2 δισ. ευρώ που σημαίνει απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ κατά 4,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για το 2012 αναμένεται η μεταβολή του μισθού ανά άτομο σε σχέση με τις αποδοχές του 2011 ότι θα αγγίξει 7,6%.

«Η μείωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων έχει φτάσει τα τελευταία 3 χρόνια αγγίζει το 8% και συνολικά η ύφεση έχει επηρεάσει τα έσοδα των ταμείων κατά 6,7 δισ. ευρώ το έτος. Αναμένεται την ίδια στιγμή αύξηση των συνταξιούχων για τα επόμενα πέντε χρόνια, οπότε θα φτάσουν στους 60.000 με 70.000 ανά έτος», τόνισε ο υπουργός. Είπε ακόμη ότι υπήρξε μείωση του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων στο ΙΚΑ από 11,5% σε 10,5%.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι τυχόν νέα βίαιη μεταβολή των μισθών προς τα κάτω, με την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού ή της μείωσης του κατώτατου μισθού, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της ύφεσης και περαιτέρω μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μέχρι τώρα η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων έχει μειωθεί κατά 8% με αποτέλεσμα τα ετήσια έσοδα των ταμείων να είναι κατά 6,7 δισ. ευρώ λιγότερα.

Το αδιέξοδο για τα ταμεία επιτείνει και το γεγονός ότι τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται αύξηση των συνταξιούχων κατά 60.000 με 70.000 ανά έτος.

Για τον περιορισμό των δαπανών ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι ήδη υπήρξε μείωση της δαπάνης για το φάρμακο στα 3,6 δις ευρώ για το 2012 σε σχέση με το 2009. Επιτεύχθηκε εξασφάλιση των κύριων συντάξεων, παρά το γεγονός ότι η ήδη υπάρχουσα μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων δεν συνοδεύεται και από μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις, λόγω της αύξησης των συνταξιούχων.
Έγινε διακοπή 37.500 κύριων συντάξεων και 26.000 επικουρικών συντάξεων, μετά την απογραφή, με κέρδος για τα ταμεία 450 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Για την τόνωση των εσόδων των ταμείων το υπουργείο Εργασίας προωθεί:

-Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10%, με τη μορφή ριμπέιτ, στο τέλος κάθε 6μήνο, εφόσον όμως οι επιχειρήσεις πληρούν τις εξής τρεις προϋποθέσεις:

-Τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, της οποίας η εφαρμογή μπορεί να ξεκινήσει μετά τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ - ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ, βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της κάρτας εργασίας

-Την ταυτόχρονη καταβολή από τις επιχειρήσεις μισθών, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και εισφορών αποκλειστικά μόνο μέσω του τραπεζικού συστήματος.

-Την απόλυτη συνέπεια στην καταβολή εισφορών.

Τέλος ο υπουργός τόνισε πως η διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης σε μία περίοδο που για το 35% των ασφαλισμένων δεν καταβάλλονται οι εισφορές, δηλαδή το 17% των επιχειρήσεων, το 38% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και το 36% των ελεύθερων επαγγελματιών

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης, επισημαίνει ότι
«Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 10% σε συνδυασμό με τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της μη εξαίρεσής τους από το «κούρεμα» των ομολόγων, της πρωτοφανούς αύξησης της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, της μείωσης των μισθών και της έκρηξης της ανεργίας, βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και προετοιμάζει το έδαφος για νέες μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων».


http://www.eklogika.gr/news/7812