Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Oι παθογενείς εμμονές, κάποιων Ιεραρχών!!


EΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΜΑΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ…

Η είδηση είναι εντυπωσιακή για τα εκκλησιαστικά μας ήθη και αφορά στην εμμονή- στα όρια της
έμμονης ιδέας – Γέροντος Μητροπολίτη της Θεσσαλίας,που δεν θέλει να συμμορφωθεί με τις επανειλημμένες αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος…αλλά ζητεί-σχεδόν απαιτεί, εδώ και τώρα την κατάργηση μίας προσωποπαγούς Μητροπόλεως.

–Κι αυτό, ενώ δεν συντρέχουν οι συνθήκες που επιβάλλει ο σχετικός νόμος, για την κατάργηση μίας προσωποπαγούς Μητροπόλεως,η οποία προήλθε από τη διάσπαση μιας μεγάλης κι ενιαίας Μητρόπολης.

Του Σωτήρη Τζούμα

Την μεγάλη αυτή Μητρόπολη, εποίμανε αρχικώς ,ως ενιαία,ο εν λόγω Μητροπολίτης που ζητεί τώρα,κατά τρόπο αψυχολόγητο, τη δέσμευση της Εκκλησίας, για κατάργηση του τμήματος εκείνου που είχε παραχωρήσει με τη σύμφωνη γνώμη του(όπως ορίζουν άλλωστε οι Ιεροί Κανόνες) και μετά τα σχετικά…” φωνήεντα”, που άκουσε από τον Σεραφείμ,ο οποίος δε σήκωνε μυίγα στο σπαθί του,για να δημιουργηθεί η νέα προσωποπαγής Μητρόπολη.

Προσωποπαγείς Μητροπόλεις, ονομάστηκαν οι Μητροπόλεις εκείνες που ιδρύθηκαν από την Εκκλησία,κατ’οικονομίαν,με το νόμο 1951 του 1991,για να καλύψουν ένα τεράστιο και αντικανονικό πρόβλημα που δημιούργησε η ανθρώπινη απληστία και κακότητα,το έτος 1974,όταν ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ ο οποίος ήλεγχε απολύτως την Ιεραρχία,θέλησε να απαλλαχτεί απο 12 Ιεράρχες,με το πρόσχημα οτι εξελέγησαν αντικανονικώς επί Ιερωνύμου του Α’ και επί επταετίας.,

–Λές και οι υπόλοιποι έχουν αδιάβλητη Κανονικότητα,’η οι εκλογές Μητροπολιτών σε ανώμαλες πολιτικά συνθήκες,δεν ήταν ένα σύνηθες,δυστυχώς, γεγονός, στην Εκκλησία μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στα λοιπά Πρεσβυγενή Πατριαρχεία!

–Δεν θα μπω στην ουσία του θέματος,ούτε θα εξιστορήσω αναλυτικά τα γεγονότα.Είναι λίγο πολύ γνωστά!

Ούτε θα μπώ στον πειρασμό να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα και να προσωποποιήσω τις απόψεις που εκφράζω,δεδομένου οτι με τον εν λόγω Μητροπολίτη, που ήγειρε το θέμα της κατάργησης μιας Μητρόπολης, για μία ακόμη φορά και χωρίς να υφίσταται κάποιος συγκεκριμένος λόγος που επιτρέπει τέτοιου είδους αμετροέπειες…βρίσκομαι σε δικαστική διαμάχη,ύστερα από δική του προσφυγή στη Δικαιοσύνη,γιατί λέει, εθίγη από κάποιες δημόσιες θέσεις μου,τις οποίες έξέφρασα γραπτώς και προφορικώς,και με τις οποίες τον κατέταξα-άκουσον,άκουσον– στους γέροντες Ιεράρχες!

.Και να σκεφτεί κανείς οτι ο εν λόγω Ιεράρχης είναι μόνο…80 ετών!! Δηλαδή,πάνω στην πρώτη του νιότη!Ισως γιαυτό επιδιώκει την συνένωση της Μητροπόλεως στην παλαιά της μορφή, για να διοχετεύσει το νεανικό σφρίγος του και την ικμάδα του,όση του έχει απομείνει!!

.Παρ’ότι έστειλε απαντήσεις υπό μορφή εξωδίκου,οι οποίες δημοσιεύθηκαν και αποκατέστησαν τα σημεία που κατά τη γνώμη του τον αδικούσαν,εντούτοις προέβη και σε ενέργειες αποκατάστασης του …κύρους του, επειδή τον λέμε Γέροντα Ιεράρχη,με ένδικα μέσα!

Μάλιστα, ζητούσε και ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό,προφανώς για να αποκατασταθεί πλήρως η… βλάβη που υπέστη, από το δημόσιο λόγο μας!

Έκανε δε και την απρέπεια να παρουσιάσει στο δικαστήριο, την ημέρα της δίκης,προσωπική επιστολή που του είχαμε αποστείλει και στην οποία αναρωτιόμασταν, τι τον εβάσκανε για να προβαίνει σε τέτοιες πράξεις που τον αδικούν αφού δεν έχουν καμία σχέση με τον καλό,γλυκό και φιλάνθρωπο επίσκοπο που γνωρίσαμε εμείς στα αθώα χρόνια της νιότης μας, κατά τα μαθητικά και αργότερα φοιτητικά μας χρόνια.

Του επεσήμανα δε οτι η στάση του αυτή, με προβληματίζει και με πονεί ακόμη περισσότερο,δεδομένου οτι έχω ανά χείρας,φοβερές καταγγελίες για κληρικούς της επαρχίας του, τις οποίες δεν έψαξα(γιατί γνωρίζει τις απόψεις μου για τέτοια θέματα),Οι φήμες αυτές, είναι ευρέως γνωστές στο νεανικό,κυρίως, κόσμο της επαρχίας του και μάλιστα δημοσιογράφος του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ, που διατηρεί και Ιστοσελίδα με επίκαιρα θέματα,γνωρίζει πολλές γαργαλιστικές λεπτομέρειες!

Εκτοτε δεν επικοινώνησα ξανά με τον εν λόγω Ιεράρχη,ενώ εκείνος δεν παρέλειπε να με υβρίζει και να με καταριέται σε όσα πρόσωπα-κοινούς μας γνωστούς έβλεπε και θεωρούσε οτι θα μου μεταφέρουν την οργή του και τις ύβρεις του

.Δεν ασχολήθηκα με αυτού του επιπέδου τις αθλιότητες,ακόμη κι όταν πληροφορήθηκα οτι με εκαταράσθη,ενώ του έλεγαν οτι περνάω ένα σοβαρό πρόβλημα με την υγεία μου..Θυμήθηκα τότε και αναθάρρησα, τα παρήγορα λόγια του Γέροντος Κορίνθου Παντελεήμονος,του μεγάλου και φωτισμένοι αυτού Ιεράρχου, που συνήθιζε να καταριέται κι αυτός, δυστυχώς, τους πραγματικούς διώκτες και συκοφάντες του- κι εγώ πικραινόμουν που τον άκουγα. Και για να με παρηγορήσει και να με κάνει να μη φοβάμαι,μου έλεγε….-

–.Μη στενοχωρείσαι Σωτηράκη…Δεν τα λαμβάνει αυτά υπόψη του ο Θεός..Την οργή μου προσπαθώ να δαμάσω…Μη με συνερίζεσαι..Αλλοίμονον αν Ο Θεός μας, άκουγε εμάς τους Δεσποτάδες,κάθε φορά που οργιζόμαστε με κάποιον..Δεν θα ζούσε κανείς άλλος πάνω στη γη, παρά μόνον Αρχιερείς!΄Θα τους είχαμε ψοφήσει όλους τους άλλους, με τις κατάρες μας! Και ξεσπούσε ο ίδιος σε γέλια με το αριστοκρατικό εκείνο ύφος του!

– Το παράδειγμα του εν λόγω Ιεράρχη, να καταθέσει αγωγή και να υπερασπιστεί το τρωθέν κύρος της, κατέθεσε και η ευρέως γνωστή, ως εκκλησιαστική όρκα,η οποία μάλιστα, κουβάλησε ως μάρτυρα υπεράσπισής της, αυτόν που επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου,εστόλιζε η ίδια,με πολύ ξεχωριστά κοσμητικά,γιατί ήταν εχθρός του τότε Αρχιεπισκόπου και ήθελε να παρουσιάζει τον πιστό της αρχιεπισκοπικής αυλής!!!

Να δούμε τί θα κάνει τώρα,που ο ίδιος αυτός άνθρωπος ο οποίος δεν έχει τσίπα, έγινε και εχθρός του νύν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του περιβάλλοντός του,στο οποίο στηρίζεται για να ανέλθει ο εν λόγω αιμοδιψής,

κληρικός! Το μότο που τον εμπνέει και τον καθοδηγεί είναι το..”,λίγο ακόμη, να ανεβούμε,λίγο ψηλότερα”!Αλλά για το θέμα αυτό,άλλος λόγος άλλης γραφής μας,πολύ σύντομα !

—Καταλήγοντας τη σημερινή μας παρέμβαση, στο θέμα που την προκάλεσε,θέλω να σημειώσω με πόνο ψυχής τα εξης,,,Ελυσε όλα τα προβλήματα του ποιμνίου του,στη δοκιμαζόμενη Θεσσαλία μας, ο εν λόγω Ιεράρχης,ώστε να επαναφέρει ένα θέμα, για το οποίο δεν έχει λόγο,μόνον ο ίδιος και η Ιεραρχία,αλλά και το χριστεπώνυμο πλήρωμα,ο λαός μας και μάλιστα της συγκεκριμένης προσωποπαγούς Μητροπόλεως ?? Τι τον έπιασε τώρα, μια τέτοια εποχή,που ο λαός μας δοκιμάζεται και υποφέρει να κάνει ξεθάβει τέτοιες ιδέες, που θα διχάσουν μια τοπική κοινωνία;; ´Η μήπως θεωρεί και φαντάζεται ότι δεν θα ληφθεί υπόψη, στην όποια απόφαση, η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης της συγκεκριμένης Μητρόπολης?

—Και μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία η γνώμη του λαού θα εισακουσθεί περισσότερο και μάλιστα προσεκτικότερα και με κριτήρια που θα ικανοποιούν τις ανάγκες,κυρίως, του κόσμου και όχι μόνο τα θέλω ενός γέρου πεισματάρη!!Ο λαός δεν είναι μόνο για να εκτελεί και να αποδέχεται αδιαμαρτύρητα όσα αποφασίζει η…κλειστή κάστα που διοικεί την Εκκλησία.

–Ας το πάρουν,επιτέλους, απόφαση οι Ιεράρχες μας,ιδιαίτερα αυτή την εποχή! ..Η Εκκλησία δεν είναι το κοτέτσι τους!

–Εκκλησία, είναι και σημαίνει.. κλήρος και λαός!Αλλά θα τα ξαναπούμε!

ΣΩΤΗΡΗΣ Μ. ΤΖΟΥΜΑΣ

Επικοινωνιολόγος- Σύμβουλος Διοίκησης Επιχειρήσεων


http://www.kentrinews.gr/