Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Οι “απαγορευμένες αποκαλύψεις” του Παπαδήμου

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Η χθεσινή συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς συντάκτες ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. Ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε τόσο κοντά και… απενοχοποιημένα σε
εκπροσώπους του Τύπου, δείχνοντας αποφασισμένος να μιλήσει για όσα… δεν λέγονται και δεν γράφονται.

Οι βασικές ειδήσεις που βγήκαν από αυτό το πινγκ-πονγκ απόψεων, ήταν τρεις: Πρώτον, θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο, ενδεχομένως περισσότερες από όσες υπολογίζαμε μέχρι σήμερα. Χωρίς η κυβέρνηση να δείχνει διάθεση να υψώσει ανάχωμα, ή να αναζητεί οικονομικά ισοδύναμα, από τη στιγμή που απέτυχε το μέτρο της εφεδρείας.

Δεύτερον, οι εκλογές εξελίσσονται σε θρίλερ διαρκείας. Αν το PSI καθυστερήσει, είναι πολύ πιθανό να εξελιχτούν ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου. Διαφορετικά, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί η χρονική παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης, ένα ενδεχόμενο βέβαιο με το οποίο δεν συμφωνεί η Νέα Δημοκρατία.

Τρίτον και… ίσως σημαντικότερο: Ο μεταβατικός πρωθυπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεχίσει να ασχολείται με την πολιτική. Περισσότερο ενεργά από όσο κάνει σήμερα, όπου είναι απλώς ο «εντεταλμένος» τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων. Τόσο ο ίδιος, όσο και προ ημερών ο Παντελής Καψής… προσπερνούν με νόημα την ερώτηση.

Οι παραπάνω πτυχές του εθνικού μέλλοντος φυσικά, είναι δεκτικές σε τροποποιήσεις, αλλαγές, ανατροπές. Το απρόβλεπτο άλλωστε παραμονεύει. Γι’ αυτό ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν απέκλεισε, μιλώντας σε Κινέζους, την πτώση της κυβέρνησης. Κάτι τον ανησυχεί, ή υποψιάζεται.


http://www.statesmen.gr