Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Μια τολμηρή πρόταση για τον Αντώνη Σαμαρά

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ


Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μια ιστορική ευκαιρία να ξαναδώσει στη Νέα Δημοκρατία, και συνολικά στην κεντροδεξιά παράταξη, ένα
νέο όραμα για να κυβερνήσει τη χώρα. Το γεγονός ότι προηγείται με σαφές προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός του κατακερματισμού της κεντροαριστεράς. Αυτό όμως δεν εξασφαλίζει στη Νέα Δημοκρατία αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα. Δηλαδή μια σταθερή κυβέρνηση που με ριζοσπαστικές προτάσεις θα προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της οικονομίας και στην αναδιάρθρωση του κράτους.

Οι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά παρέχουν αναμφισβήτητα την πρώτη ύλη. Οι προγραμματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας που αφορούν στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς και η δέσμη μέτρων για τη φορολογία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι όμως τόσο τολμηρές όσο χρειάζεται προκειμένου να αλλάξει η εικόνα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Και δεν είναι τόσο τολμηρές ώστε να απαλλάξουν τους φορολογούμενους από την φοροκλοπή των εισοδημάτων τους. Η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά πρέπει να εξαγγείλει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης. Κάτι τέτοιο αφενός θα ανακούφιζε το οικογενειακό εισόδημα, αφετέρου θα αύξανε τα έσοδα του Δημοσίου.

Κάποιοι, ακόμα και μέσα στη Νέα Δημοκρατία, θα πουν ότι η υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή θα ευνοήσει τους πλούσιους αφού όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή. Αν και αυτό δεν είναι σωστό, εν τούτοις η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τα φυσικά πρόσωπα το οποίο θα βασίζεται στο ύψος των εισοδημάτων. Ένας συντελεστής για εισοδήματα που το ύψος των οποίων θα καθορίσει το οικονομικό επιτελείο κι ένας δεύτερος με πιο υψηλά εισοδήματα. Κατ αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και θα κινηθεί η αγορά. Η φορολογική επανάσταση σε συνδυασμό με ένα συγκροτημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θα ισχυροποιήσουν το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας και θα ενισχύσουν τη θέση στο νέο πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές.


http://www.statesmen.gr/