Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Οι συνομιλίες που «καίνε» το κύκλωμα της Θεσσαλονίκης


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ

«Πρόσβαση» ώστε να... προσεγγίσει ακόμη και τον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αναζητούσε ο 58χρονος επιχειρηματίας
Μάρκος Καραμπέρης, ο οποίος συνελήφθη φερόμενος ως αρχηγός κυκλώματος τοκογλύφων και εκβιαστών. Σύμφωνα με τη δικογραφία, αφού είχε εξασφαλίσει «εσωτερική πληροφόρηση» ακόμη και από ανώτατους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ αλλά και επαγγελματίες δημοσιογράφους, ο 58χρονος θεώρησε ότι μπορεί να χτυπήσει ακόμη και την... πόρτα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος προΐσταται της συγκεκριμένης Αρχής.

Στις περίπου 3.500 τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει καταγράψει ο σούπερ κοριός της ΕΥΠ αποκαλύπτονται οι σχέσεις που διατηρούσαν τα μέλη του κυκλώματος με στελέχη του ΣΔΟΕ καθώς και οι διασυνδέσεις τους με τα κυκλώματα των παράνομων στοιχημάτων μέσω των οποίων σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές ξέπλεναν τα μεγάλα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν από τις παράνομες δραστηριότητες για τις οποίες συνελήφθησαν.

Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία που είχε ο Μάρκος Καραμπέρης με τον Χρήστο Παπαχατζή, επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ, έπειτα από καταγγελία που έγινε στις διωκτικές αρχές για τη δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος. Ο κ. Παπαχατζής φέρεται να τηλεφωνεί στον 58χρονο, προκειμένου να τον ενημερώσει για μία καταγγελία που έγινε σε βάρος του, ενώ οι συνομιλίες γίνονται σε πολύ φιλικό τόνο.


Διάλογοι - «φωτιά»

Καραμπέρης: Ελα, Χρήστο

Παπαχατζής: Αγορίνα μου, τι κάνεις;

Καραμπέρης: Καλά, παλικάρι μου. Πώς είσαι;

Παπαχατζής: Κάπου σε είδα εσένα. Κάπου.

Καραμπέρης: Σώπα ρε.

Παπαχατζής: Από παλιά.

Καραμπέρης: Πολύ παλιά.

Παπαχατζής: Ανώνυμα. Θα το δω αύριο θα σε πω πότε είναι ακριβώς. Αλλά απ' ό,τι έριξα μια ματιά δεν, «πα...ριές» λέει τώρα κάποιος καλοθελητής.

Καραμπέρης: Καταγγελία δηλαδή;

Παπαχατζής: Ναι, ναι.

Μ' αυτόν τον τρόπο φέρεται να «προειδοποιεί» ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ τον Μάρκο Καραμπέρη, ενώ την επόμενη ημέρα δίνει πλήρη αναφορά για το περιεχόμενο της καταγγελίας την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «πα...ριά»!

Παπαχατζής: Το είδα.

Καραμπέρης: Ναι.

Παπαχατζής: Μια «πα...ριά» είναι.

Καραμπέρης: Καταγγελία τίποτε;

Παπαχαταζής: Ναι, ναι. Τον 8ο του 10.

Καραμπέρης: Κατάλαβα, κατάλαβα.

Παπαχατζής: Ανώνυμη, ανώνυμη. Κάτσε λίγο να σου πω, την είχα εδώ τώρα και την έβαλα μέσα εγώ. Μισό λεπτό, ρε φίλε.

Καραμπέρης: Ναι, αγόρι μου, περιμένω.

Παπαχατζής: Ναι, να. Ο τάδε ιδιοκτήτης του ν.κ., κατάλαβες, «Θεσσαλονικιά».

Καραμπέρης: Ναι ναι.

Παπαχατζής: Απέκτησε μεγάλη ακίνητη περιουσία με παράνομο τρόπο, τοκογλυφία, εκβιασμοί, συνεργοί του είναι τέσσερις κουμπάροι και δύο δικηγόροι. Ξύσ' τ' αρχί... σου με γκασμά.

Καραμπέρης: (Γέλια). Τι μ... είναι ρε.

Παπαχατζής: (Γέλια). Είναι αχρέωτη. Ακόμη την κρατάω εγώ, θα τα πούμε από κοντά.

Για το ίδιο θέμα φέρεται ότι ο Μάρκος Καραμπέρης έχει ενημερωθεί και από τον πρώην διευθυντή ειδήσεων της ΕΡΤ3, Γιώργο Φερέτη.

Καραμπέρης: Με πήρε και ο Φερέτης, λέει έτσι κι έτσι. Του λέω «με τον Χρήστο είμαστε αδέρφια», του λέω.

Χαρακτηριστικές είναι και οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί μεταξύ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 και του Μάρκου Καραμπέρη, ο οποίος αναζητούσε πληροφορίες για το ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Λεωνίδας Μαργιόλης, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του πηδώντας από τον πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Δύο ημέρες μετά την αυτοκτονία του επιχειρηματία οι δύο άνδρες συζητούν στο τηλέφωνο:

Καραμπέρης: Καλά ρε τα έμαθα. Εντάξει.

Φερέτης: Εμαθα κι εγώ περισσότερα.

Καραμπέρης: Για πες μου.

Φερέτης: Λοιπόν αυτός πριν πέσει πυροβολήθηκε με τ' αεροβόλο.

Καραμπέρης: Ποιος;

Φερέτης: Ο συχωρεμένος.

Καραμπέρης: Σώπα ρε. Δεν το ήξερα αυτό.

Φερέτης: Αυτό βγήκε, αυτό βγήκε.

Καραμπέρης: Πήγε ν' αυτοκτονήσει με αυτόν τον τρόπο δηλαδή.

Φερέτης: Και στο σημείωμα που γράφει λέει, σαν ποίημα το έχει γράψει.

Στην ίδια τηλεφωνική συνομιλία ο Μάρκος Καραμπέρης χαρακτηρίζει τον επιχειρηματία που αυτοκτόνησε ως «καταπληκτικό παιδί», λέγοντας μάλιστα ότι «τον αγαπούσε σαν αδερφό του».

Καραμπέρης: Τον βοήθησα 1.000 φορές. Οταν σου λέω χίλιες, χίλιες. Οπως βοηθάω εσένα, αλλά με πολύ μεγαλύτερο «μπακράουντ».

Στη συνέχεια ο 58χρονος αναφέρει ότι «δεν άντεξε να πάει στην κηδεία», καθώς, όπως καταγράφεται στη συνομιλία, «πήρε χάπι ηρεμιστικό και πάλι δεν ήταν καλά».

Πέντε ημέρες μετά την παραπάνω συνομιλία οι δύο άνδρες ξανασυζητούν στο τηλέφωνο. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας προκύπτει ότι οι δύο άνδρες είχαν και χρηματικές συναλλαγές. Ο δημοσιογράφος φέρεται να μεσολαβεί και στις «εξυπηρετήσεις» που έκανε ο 58χρονος, ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία δάνειζε με τοκογλυφικούς όρους.

Φερέτης: Με παρακάλεσε το εξής ο Βαγγέλης. Εάν μπορεί μέχρι την Παρασκευή

Καραμπέρης: Ναι.

Φερέτης: Να έχει ένα 50άρικο και να δίνει αντί για πέντε να δίνει 7,5, που τα χρειάζεται τώρα. Θα μου στείλει εμένα το χαρτάκι από την Αθήνα. Επειδή εγώ Παρασκευή το πρωί θα φύγω.

Καραμπέρης: Δεν μπορώ να σου απαντήσω τώρα, με βρίσκεις έξω.

Σε άλλη συνομιλία που έχει ο Μάρκος Καραμπέρης με το δημοσιογράφο αναζητά τρόπο ώστε να προσεγγίσει τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Π. Νικολούδη, πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Μάλιστα φέρεται ο 58χρονος επιχειρηματίας ν' ανησυχεί για κάποια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα ο δημοσιογράφος τηλεφωνεί από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».

Φερέτης: Το άλλο που σου λέγανε, για να μη λέμε πολλά, ότι είναι στη Θεσσαλονίκη και ότι κάνουν και ράνουν.

Καραμπέρης: Ναι.

Φερέτης: Τα έδωσα τα στοιχεία χτες, 12 η ώρα έχω ραντεβού τώρα, πάω επάνω. Και πάνω εκεί θα γυρίσω και το θέμα το τρίτο.

Καραμπέρης: Ωραία, θα με πάρεις να με πεις. Ετσι, αγόρι μου;

Φερέτης: Εντάξει.

Καραμπέρης: Πες μου κάτι. Στην αυτήν την ανεξάρτητη αρχή επάνω αυτή του ελέγχου που είναι κάποιος Νικολούδης, έχεις καμιά πρόσβαση;

Φερέτης: Δεν ξέρω, αλλά να μάθω όμως.

Καραμπέρης: Για μάθε τι κινείται εκεί. Υπάρχει λόγος. Θα σε πω μόλις έρθεις.





Ο «Σκοπιανός», ο «Πάνος ο Πορτογάλος» και τα στοιχήματα

Στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί περιγράφονται οι σχέσεις που διατηρούσε ο Μάρκος Καραμπέρης με «γνώστες» των παράνομων στοιχημάτων, καθώς αναζητούνται «ευκαιρίες» σε ποδοσφαιρικούς αγώνες της Βουλγαρίας, της Ελβετίας, ενώ αναφέρονται «επαφές» ακόμη και με τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Εθνικής Αλβανίας! Ο «Πάνος ο Πορτογάλος» φέρεται να είναι ένας από τους «πληροφοριοδότες» του Μάρκου Καραμπέρη, καθώς γίνεται λόγος και για κάποιον «Σκοπιανό».

- Καλησπέρα, ο Πάνος είμαι ο Πορτογάλος.

Καραμπέρης: Ελα, Πανο.

- Μίλησα με το Σκοπιανό εχτές το βράδυ. Αύριο έχει Β' και Α' Ελβετίας. Θα έχουμε πληροφόρηση καλή και αύριο έχει και ένα ματς, τελικός κυπέλλου Βουλγαρίας.

Καραμπέρης: Κατάλαβα, κατάλαβα, αυτό μας ενδιαφέρει.

- Αα να σου πω. Μίλησα με τον προπονητή της Εθνικής Αλβανίας. Τον Αύγουστο θα παίξουμε στα Τίρανα, μου λέει, με το Μόντε Νέγκρο το Μαυροβούνιο. Εκεί λέει μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε.

Καραμπέρης: Καλά, καλά. Εγινε, αγόρι μου.

- Εκεί μπορούμε να παίξουμε δυνατά, Μάρκο μου.


http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=125899